Witajcie. Mam pytanie związane z zasilaniem komputera PC z instalacji samochodowej o napięciu 24V. Dużo naczytałem sie w sieci o tym jak to przetwornice z modyfikowana sinusoidą źle albo w ogóle nie współpracują z nowymi typami zasilaczy ATX, które posiadają na wejściu układ PFC. Wiem też że zasilacze z PFC mają większą sprawność niż zasilacze bez tego układu. Ponieważ mój sprzęt będzie w porywach pobierał max 300W i z powodów cięć budżetowych zdecydowałem się na tanią przetwornice 24V/230V o mocy ciągłej 400W, która na wyjściu ma właśnie przebieg w postaci modyfikowanej sinusoidy. Chcę też uchronić Windowsa przed sytuacjami kiedy przez brak zasilania system będzie się źle zamykał i powodował błędne wpisy na dysku. Wiem też że będę musiał wykorzystać jakiś stary zasilacz ATX tzn taki bez układu PFC. Myślałem nad tematem i mam takie rozwiązanie: będę potrzebował dodatkowego akumulatora żelowego i jakiegoś najlepiej prostego układu do przełączania na niego podczas zaniku napięcia w instalacji samochodowej, układu ładowania akumulatora żelowego i chyba układu przetwornicy z 12V na 24V bo akumulator, który wykorzystam będzie miał napięcie 12V. Co sądzicie o takim rozwiązaniu i czy macie gdzieś schematy takich układów, które mógłbym wykorzystać ? Dodam że rozwiązanie z zastosowaniem UPSa raczej odpada bo nie wiem jak będzie sie on zachowywał przy pracy z napięciem wejściowym z modyfikowana sinusoida.
Pozdrawiam i dzięki za każde info.
Pozdrawiam i dzięki za każde info.