logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Hitachi HTS726060M9AT00 60GB w laptopie.Błąd krytyczny.

mori_mj 06 Lip 2008 13:05 2715 6
  • #1 5316655
    mori_mj
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam Forumowiczów. Mam problem z dyskiem w laptopie. Zaczeło sie najpierw od instalacji programu do DJ'ki (PCDJ). Podczas instalacji koputer sie zawiesił, myszka nie reagowała, kontrolka od dysku cały czas sie świeciła. Zrobiłem reset, lecz po tym incydencie Windows nie cche sie uruchomić. Wyskakuja monity,że różne pliki systemowe nie mogą zostać zapisane na dysk z powodu awarii komputera lub sieci. Po operacjach w dosie, czyli chcąc sformatować dysk wyświetla taki komunikat: ATTENTION: A serious disk error has occurred while writing to drive C.
    System plików jest FAT32.
    Dysk nie wzkazuje na możliwość wystąpienia bad sectorów.
    Scandisk.exe wzkazuje błędne rozmiary plików systemowych.
    Program taki jak HDAT2 wskazuje na takie błędy krytyczne:
    "Raw Read Error Rate"
    "Re-allocated Sector Count"
    "Relocation Event Count"
    "Spin-Up Retry Count"
    "Seek Error Rate"
    Licznik pokazuje 96518 godz. godzin roboczych dysku.

Co moze być przyczyną takiego problemu i jak go rozwiązać?
    Bardzo bym prosił o pomoc. Pozdrawiam. Marek
  • #2 5316668
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 5316866
    mori_mj
    Poziom 14  
    Myślę że to jest to co w załączniku, jeśłi nie to proszę o nakierowanie mnie co to dokladnie ma być.

Dysk Hitachi HTS726060M9AT00 60GB w laptopie.Błąd krytyczny.
  • Pomocny post
    #4 5316937
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5317390
    mori_mj
    Poziom 14  
    jeśli chodzi o bad sectory- to nie ma żadnych.
    scandiskiem ani innymi programami niestety odmiawia dostepu do zapisu na dysk i równiez nie może zapisać zmian naprawionych usterek. Dlatego z juz twoich słów wynika że chyba jest to porządna usterka dysku. Aż mi żal tego dysku, no ale wkońcu to mechanika i elektronika:) Pozdrawiam. Marek
  • Pomocny post
    #6 5329890
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 415
    Czyli koledze na danych nie zależy jak tak to dysk tylko na części.
    Można oczywiście spróbować zerowania i remapu ale tu już to będzie jedynie zabawa.

1) MHDD - i zerowanie komenda eraze
    2) MHDD - i F4 zmienic na REMAP ON i ponowić F4
    3) MHDD założyć partycje komenda Fdisk

Potem pozostaje go ewentualnie przeskanować i odłożyć na półkę jako oczekujący do recyklingu.

Opis MHDD Rozszerzony
  • #7 5331273
    mori_mj
    Poziom 14  
    na danych mi nie zalezy, mam wszystko na płytach i innym dysku. Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Zamykam temat. Pozdrawiam Elektrodowiczów.

Podsumowanie tematu

✨ W laptopie z dyskiem Hitachi HTS726060M9AT00 60GB pojawił się krytyczny błąd dysku po zawieszeniu się systemu podczas instalacji programu PCDJ. Windows nie uruchamia się, a system zgłasza problemy z zapisem plików systemowych na partycji FAT32. Narzędzia diagnostyczne, takie jak HDAT2, wykazały poważne błędy SMART, m.in. "Raw Read Error Rate", "Re-allocated Sector Count", "Relocation Event Count", "Spin-Up Retry Count" oraz "Seek Error Rate". Pomimo braku bad sectorów, scandisk wskazuje błędne rozmiary plików systemowych, a system odmawia zapisu i naprawy uszkodzeń. Dysk ma przebieg około 96518 godzin. Zalecane jest wykonanie pełnego odczytu SMART oraz skanowanie dysku narzędziem MHDD z opcją zerowania (erase) i włączeniem remapu sektorów (REMAP ON). Po tych operacjach można spróbować założyć partycję i przeskanować dysk, jednak ze względu na poważne uszkodzenia mechaniczne i elektroniczne dysk nadaje się jedynie do utylizacji lub wykorzystania na części. Dane nie są istotne, gdyż zostały zabezpieczone na innych nośnikach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA