logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustabilizować napięcie w agregacie prądotwórczym 800W z marketu?

posteo 07 Lip 2008 12:37 8017 2
REKLAMA
  • #1 5319533
    posteo
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam kupiłem 3 miesiące temu najtańszy agregat w markecie o mocy 800W ale dopiero teraz był mi potrzebny i dokładnie go sprawdziłem i okazało się po pomiarach napięcia ,że na biegu jałowym bez obciążenia napięcie waha się od ok220V do ok 270V natomiast po obciążeniu żarówką 100W w momencie jej włączenia napięcie spada do ok 170V po czym wzrasta do 200-220V i również sie waha w granicach 20V,pomiary robiłem na pracującym ok 10 min agregacie.
    Czy można go jakoś wyregulować albo dobudować jakiś regulator napięcia(czy jet taka opcja i czy jest to opłacalne)bo przy takich skokach napięcia to nie można nawet zasilać żarówki na działce bo strasznie "mruga"co jest bardzo denerwujące nie mówiąc już o zasialniu nim jakiejś elektroniki.
  • REKLAMA
  • #2 5320820
    Daj
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    Pierwsze słyszę żeby smarować szczotki ale nie będę sie kłócił z bardziej doświadczonym kolegą ;-) ogólnie te agregaty tak sie zachowują i nić z tym nie zrobisz choć po podłączeniu żarówki napięcie powinno sie ustabilizować na jednym poziomie chyba ze regulator mechaniczny obrotów silnika coś nawala i wyraźnie słychać jak skaczą obroty
  • #3 5322002
    posteo
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam dzięki za odpowiedz,(pomijam odpowiedz" zizxi" ),przed kupnem tego agregatu szukałem informacji na temat tych najtańszych agregatów tu na elektrodzie i paru mi odpisało,że sprawują sie dobrze byle ich nie przciążać wiec zdecydowałem sie na ten zakup,agregat jest na 2 letniej gwarancji więc nie chce w nim za dużo grzebać, też sądzę,że nie za dobrze działa mechaniczny regulator napięcia-obrotów(może być AVR ale to mi się kojarzy z elektronicznymi regulatorami "zizxi" ),dodam jeszce raz,że ten agrgat licząc czas pracy ma przepracowane ok 4h( zasilał prostownik który ładował akumulator samochodowy)wiec jakieś smarowanie szczotek chyba jest nie na miejscu.
REKLAMA