logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

instalacja trójfazowa - jaki sposób poprowadzenia?

kapka1a 08 Lip 2008 12:48 9975 8
REKLAMA
  • #1 5323107
    kapka1a
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Jak poprowadzić instalację trójfazową?
    Zrobiłem prowizoryczne dwa rysunki? Która metoda jest poprawna i lepsza ?

Wielkie dzięki

• REKLAMA
  • #2 5323276
    harlejowiec
    Poziom 25  
    Ocena: 105
    Zdecydowanie wersja 2. W wersji 1 nie podoba mi się to zwarcie trzech faz :-). Dodatkowo punkt rozdziału PEN na PE i N uziemić.
  • #3 5323304
    kapka1a
    Poziom 10  
    Odnośnie tego drugiego schematu. Przed momentem zapytałem Pana elektryka w mojej spółdzielni mieszkaniowej. Czy jest przewód bezpieczny czyli PE to odpowiedział mi że jest instalacja trójfazowa i zero robocze.

W związku z tym czy zero robocze też mogę rozdzielić przed różnicówką na PE i N jak na drugim obrazku?

No i jeszcze jedno takie głupie pytanie :oops: Odnośnie uziemienia. Jeśli nie mam takiego przewodu jak uziemienie to jak je podłączyć?

Jak prowadzić pzewody instalacji elektrycznej, przy podłodze czy przy suficie ???

No i ostatnie pytanie. Czy mogę w taki sposób podłączyć gniazda wtykowe ?

• REKLAMA
  • #4 5325492
    Androl
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Ale bezpiecznika na N to nie umieszczaj. Bezpiecznik tylko na fazie L. Jeśli masz instalację bez uziemienia, to mostkujesz ten przewód do "zera" N tak jak narysowałeś. Przy takim układzie za rozgałęzieniem N, PE możesz umieścić wyłącznik różnicowo-prądowy jak na drugim obrazku w pierwszym poście.
    I te węzły na L, N i PE między bezpiecznikiem a gniazdkiem na rysunku w następnym poście są niepotrzebne, napięcie nie potrzebuje "przychodzić" z dwóch stron do gniazdek. Możesz je połączyc równolegle jedno za drugim.
    A na koniec to radzę Ci jeszcze zanim będziesz to wszystko "wpinał" do sieci skonsultuj to z elektrykiem. To Twoje życie i zdrowie.
  • REKLAMA
  • #5 5325552
    kapka1a
    Poziom 10  
    No racja rysunek poprawiony :-).

Jeden ze znajomych powiedział, że mogę tak połączyć te gniazda. Tłumacząc że jeżeli padnie jakieś gniazdo to i tak reszta będzie działać.
    Jednak postanowiłem skonsultować to na forum w celu upewnienia sie czy dobrze rozumie.

Więc czy mogę tak to połączyć?
  • #6 5325965
    Androl
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Będzie tak jak Ci mówił ten znajomy. Zużyjesz tylko więcej przewodu. No i będziesz musiał zamontować dodatkową puszkę, bo 3 przewody na jednym zacisku gniazdka to trochę za dużo i nie wygodne w montażu (9 przewodów w puszce gniazdka; nie zmieścisz).
  • #7 5326361
    harlejowiec
    Poziom 25  
    Ocena: 105
    Zupełnie niepotrzebna taka pętla zasilania. Poprzednicy mają rację oszczędzaj przewody. Nie radził bym rozdzielać instalacji na zaciskach w gniazdkach tylko ekstra w puszkach.
  • REKLAMA
  • #8 5327317
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1171
    Najlepiej - zaproś kwalifikowanego elektryka, niech ci powie, gdzie i jak puszczać przewody i co kupić. A podłączenie niech zrobi elektryk.

kapka1a napisał:

wersja 1

Ten rysunek świadczy o tym, że nie masz nawet bladego, lub zielonego pojęcia o elektryce, a to nie hydraulika, że w razie "wpadki" wystarczy szmata do podłogi.
    W kilka godzin, z paru postów na forum, czy po przeczytaniu kilku stron w internecie, tez się elektrykiem nie staniesz.
    Odwal pracę fizyczną, a do prawdziwej i najbardziej znaczącej roboty poproś fachowca z papierami.
  • #9 5327674
    kapka1a
    Poziom 10  
    masz racje i tak właśnie zrobie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego sposobu prowadzenia instalacji trójfazowej oraz podłączenia gniazdek w warunkach braku przewodu uziemiającego. Zalecana jest wersja drugiego schematu, gdzie punkt rozdziału przewodu PEN na PE i N jest uziemiony. Nie należy stosować bezpiecznika na przewodzie neutralnym (N), tylko na fazie (L). W przypadku braku przewodu uziemiającego, przewód PE można połączyć z przewodem neutralnym N. Wyłącznik różnicowoprądowy (RCD) można umieścić za rozdziałem przewodów N i PE. Podłączenie gniazdek powinno być wykonane równolegle, unikając pętli zasilania i nadmiernego rozgałęziania przewodów w samych gniazdkach, co utrudnia montaż i zwiększa zużycie przewodów. Przewody instalacyjne można prowadzić zarówno przy podłodze, jak i przy suficie, jednak ostateczne rozwiązanie powinien wskazać wykwalifikowany elektryk. Podkreślono konieczność konsultacji i wykonania instalacji przez fachowca z odpowiednimi uprawnieniami ze względu na bezpieczeństwo użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA