logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyciekający olej z korka wlewu oleju Seat Cordoba 1.6 94r

Raf1200 17 Lut 2004 18:51 6514 6
REKLAMA
  • #1 506691
    Raf1200
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Jak w temacie jaka moze byc tego przyczyna do tego puscily uszczelnienia od strony aparatu zaplonowego i paska rozrzadu.
  • REKLAMA
  • #2 506969
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    A na 105% korek jest "sprawny"?
    To moze byc sygnał ze nasz jakas nieszczelnosc i olej jest wyrzucany, wydmuchiwany.
  • REKLAMA
  • #3 508409
    skorpio33
    Poziom 14  
    Sie ma.
    Przyczyną może być niedrożny układ odpowietrzania komory korbowej (odma jakaś ,lub po prostu wąż odpowietrzający).Nie wiem dokładnie jak w tym silniku to wygląda.To by nie był duży problem. Gorzej jeśli to jakaś nieszczelność w silniku .Do sprawdzenia kompresja , ciśnienie w komorze korbowej tworzy się przez wysypane/zapieczone pierścienie na tłokach ,bądź przez nieszczelne zawory ,przez prowadnicę i uszczelniacz - wtedy masz bezpośrednio ciśnienie pod pokrywą zaworów. Sprawdź czy jak wyjmiesz bagnet od oleju czy dmucha... A tak w ogóle to nie żre oleju ,nie kopci ?
  • REKLAMA
  • #4 509815
    dar
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Hej,

w sprawie tego korka to sprawdzic trzeba kilka rzeczy (bo w końcu autko ma kilka latek ;)):
    *sam korek trzeba sprawdzic czy sie cos z uszczelka nie porobilo
    *przy pracującym silniku odkrecic i sprawdzic czy przedmuchy nie sa zbyt duze czy nie robi sie zbyt duze cisnienie ...
    *same uszczelniacze tez sila rzeczy ulegaja zuzyciu ...
    *raz zdarzylo mi sie ze mi pokrywa zaworow zaczela cieknac ... w serwisie zmieniali uszczelke ... ktora szlak trafil po miesiacu .... wymienilem na gwarancji jeszcze raz i teraz hula jak zloto bez problemow ... a samochod po pierwsze jest firmowy :P, a po drugie ma juz na blacie 130 tys. :P
    :)
  • #5 510033
    Raf1200
    Poziom 13  
    NO własnie co jest najciekawsze to grama oleju nie bieze i nie kopci. Poza tym ze troche wylatuje przez te nieszczelnosci.
  • #6 510098
    Artwin
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    udrożnij układ przewietrzania skrzyni korbowej.Maż która tam jest zamarzła i robiło się ciśnienie. Po mrozach to przejdzie ale jak znów przyjdą?????
  • REKLAMA
  • #7 513791
    irreligious
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ja mam inną koncepcję. Czy przypadkiem nie zmieniłeś oleju z mineralnego na syntetyczny ?? Poniewarz oleje o wyższej klasie są rzadsze ich własności uszczelniające są gorsze, dlatego z biegiem lat zmienia się olej na klasy niższe, a autko ma już swoje lata!

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku wycieku oleju z korka wlewu w silniku Seat Cordoba 1.6 z 1994 roku, możliwe przyczyny to nieszczelności układu odpowietrzania skrzyni korbowej (np. zatkana odpowietrzająca odmą lub wąż odpowietrzający), uszkodzony lub zużyty korek wlewu oleju oraz zużyte uszczelniacze po stronie aparatu zapłonowego i paska rozrządu. Warto sprawdzić, czy korek jest szczelny oraz czy podczas pracy silnika nie występuje nadmierne ciśnienie w układzie odpowietrzania (np. przez dmuchanie przy wyjętym bagnecie oleju). Nieszczelności mogą powodować wydmuchiwanie oleju, mimo że silnik nie zużywa oleju ani nie kopci. Dodatkowo, możliwym czynnikiem jest zmiana oleju mineralnego na syntetyczny, który ma inne właściwości uszczelniające i może powodować wycieki w starszych silnikach. Zaleca się również kontrolę kompresji i ciśnienia w komorze korbowej, gdyż uszkodzone pierścienie tłokowe lub nieszczelne zawory mogą generować nadciśnienie pod pokrywą zaworów, co prowadzi do wycieków oleju.
REKLAMA