logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie z siecią wi-fi jest, ale internet nie działa

dawidmi1988 13 Lip 2008 13:59 18439 11
REKLAMA
  • #1 5338345
    dawidmi1988
    Poziom 10  
    Za każdym razem łączył mi się z siecią automatycznie. Wczoraj włączam lapa, połączył się z siecią ale net nie działa. Chciałem więc podłączyć się przez kabel do routera i też połączenie jest, a net nie działa. Co może być przyczyną? Żadne ustawienia sieci a ni routera nie były zmieniane.
  • REKLAMA
  • #2 5338354
    Zuliczek
    Poziom 18  
    Ocena: 64
    A drugi komputer podpięty do routera ma internet??

<edit>Jeżeli masz windowsa to odpal konsole (command) i wpisz ipconfig. Następnie wpisz IP Bramy domyślnej do przeglądarki. Powinna odpalić Ci się strona konfiguracyjna routera (za hasłem oczywiście).</edit>
  • #3 5338375
    as017
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Sprawdź czy kabel internetu podłączony jest do routera
  • REKLAMA
  • #4 5338393
    Zuliczek
    Poziom 18  
    as017 napisał:
    Sprawdź czy kabel internetu podłączony jest do routera

Proszę czytaj uważniej, kolega już pisał że Wi-Fi nie ma neta a jak kablem próbował to też nic...
  • REKLAMA
  • #5 5338446
    dawidmi1988
    Poziom 10  
    Drugi komp ma internet ale po kablu. IPConfig przeszedł prawidłowo,zobaczył połączenie, wpisałem adres bramy i się nie połączyło. Rozłącza też często mi się połączenie z tą siecią, daję na connect, połączenie jest przez chwilę, a po chwili rozłącza się i zamiast connect pojawia się napis automatic.
  • #6 5338454
    as017
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Prosiłbym cię żebyś to ty czytał uważnie, koledze zapewne chodziło o to, że łączył się z routerem przez kabel Ethernet. Ja się pytałem czy kabel od dostawcy internetu jest właściwie podłączony i czy kontrolka na routerze się świeci. Ewentualnie można zresetować routera.
  • REKLAMA
  • #7 5338487
    dawidmi1988
    Poziom 10  
    Kontrolki wszystkie się świecą, kable sprawdzone.
  • #8 5338612
    Zuliczek
    Poziom 18  
    Próbowałeś podmienić Kable PC-ta z laptopem??
    jak to nie zadziała to znaczy że masz coś nie tak na laptopie.
    Właśnie, spróbuj jeszcze wypingować PC-tem laptopa.
  • #9 5338687
    rosolini
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    W ogóle nic nie działa, czy tylko www?
    Jeżeli na routerze masz odpalony serwer DHCP i laptop z niego korzysta, to sprawdź jakie masz adresy DNS? Jeżeli jest to adres bramy, to zmień we właściwościach TCP/IP na adresy DNS swojego ISP.
  • #10 5338716
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 5338815
    Zuliczek
    Poziom 18  
    Ów koledzy dobrze rzeczą...
    IP elektrody: 80.72.46.162
    Jeśli Ci ten adres nie wypinguje to znaczy że to nie wina DNS-u.
  • #12 5368769
    dawid.c
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    a firewall jaki ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku dostępu do internetu pomimo połączenia z siecią Wi-Fi oraz kablem Ethernet do routera. Drugi komputer podłączony kablem do routera ma dostęp do internetu, jednak laptop łączy się z siecią, ale internet nie działa. Sprawdzone zostały kable, kontrolki na routerze świecą się prawidłowo, a konfiguracja IP na laptopie jest poprawna. Próby połączenia z adresem bramy routera przez przeglądarkę kończą się niepowodzeniem. Połączenie z siecią rozłącza się automatycznie i pojawia się status "automatic". Sugerowano sprawdzenie podłączenia kabla od dostawcy internetu do routera, reset routera, wymianę kabli między komputerami, pingowanie laptopa z PC, weryfikację serwera DHCP i adresów DNS w ustawieniach TCP/IP (zalecana zmiana na DNS dostawcy internetu), a także sprawdzenie zapory sieciowej (firewalla). Wskazano możliwość problemów z kompatybilnością firmware routera, zwłaszcza przy systemie Windows Vista na laptopie. Zalecane jest dokładne sprawdzenie konfiguracji sieciowej i sprzętowej laptopa oraz routera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA