logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co jest z tą siecią? Internet działa wolno Wymieniany sprzęt

wrak 29 Sie 2006 23:08 1691 11
REKLAMA
  • #1 2967690
    wrak
    Poziom 11  
    Witam serdecznie!!
    Mniej wiecej od 3 tygodni mam problem z siecia na powaznie (wczesniej zdarzaly sie mniej powazne problemy). Problem polega na tym, ze po wymianie anteny na 5 Ghz oraz karty sieciowej na Atherosa (Vza-81), internet mi dziala w sposob fatalny. Tzn. przy pingach do serwera predkosc to <1ms, przy pingach na wp od 34 do 112 i na okolo sto odpowiedzi gora 2 stracone, ale juz w momencie pobierania jakiegos pliku zaczyna mi lacze rwac. Nie wspominajac o eMule, ktory po wlaczeniu sprawia, ze zrobienei z siecia czegokolwiek jest praktycznie niemozliwe a predkosc osiagana to gora 1 kB w porywach do dwoch (przy laczu 512/256 kb - chociaz przy roznych stronach, ktore maja potwierdzic predkosc netu to roznie to bywa).
    Przez dluzszy czas wmawiali mi, ze to wina mojego kompa (niby wirusy, a byl calkiem czysty), wiec podpielem karte pod kompa dziewczyny (po uprzednim calkowitym formacie) i sytuacja sie powtarzala.
    Prosze o jakies sugestie co tez moze byc przyczyna tego stanu rzeczy, tak abym mogl zasugerowac providerowi rozwiazanie tej sytuacji, bo chlopaki twierdza, ze jesli po podlaczeniu access pointa nie pojdzie to sie poddadza (a to moja jedyna mozliwosc korzystania w tej chwili z internetu).
    Prosze o wszelkie sugestie.
    Pozdrawiam i dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 2968365
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Sprawdź poziom jakość i poziom sygnału radiowego.
    Problemem może być np. inna sieć nadająca na pobliskim kanale.
  • #3 2968379
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Pingi masz niezłe, jak napisał kol. wyzej. podaj jaki masz sygnał (siła i jakosc), odległośc od nadajnika, czy sa jakies przeszkody na drodze sygnału, moze ap dostawcy jest juz zapchany i nie wyrabia.
  • #4 2968493
    wrak
    Poziom 11  
    siec nadaje na 5 Ghz i zadna inna nie nadaje na tej czestotliwosci sila sygnalu to 15 - 16 dB (czyli procentowo pokazuje mi 82%)., czyli oprogramowanie Atherosa wskazuje, ze dobre. Nie wiem co oznacza Curent Signal Quality ale tu wskazuje 0%, Current Receive Rate: 36.0 Mbps, zas Current Transmite Rate 6.0 Mbbs. Na przeszkodzie raczej nic nie ma, tzn jest dom przede mna ale antena jest nakierowana w nieco innym kierunku, odleglosc od nadajnika do okolo 1 km ( o ile nie mniej).
    Jak powiedzialem juz komputer nie jest zainfekowany, bo podlaczylem karte pod zupelnie swiezo sformatowany i dzialo sie dokladnie to samo.
    Od strony serwera ponoc tez wsystko wyglada dobrze i wlasnie nie wiadomo skad problem.
    Z tymi pingami to jeszcze dodam, ze sa to pingi sweizo po podlaczeniu i nie zawsze jest tak rozowo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2968708
    mbo
    Ocena: 845
    Cytat:

Curent Signal Quality ale tu wskazuje 0%

To jest właśnie jakość sygnału.
    0% oznacza, że jakość jest tragiczna.
  • #6 2968717
    wrak
    Poziom 11  
    z czego moze to wynikac? Jak mozna by to rozwiazac? czy access point cos tutaj da? (taka maja opcje dla mnie -ostatnia)
  • #7 2968739
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    A mam pytanie do kolegi wraka.
    Jeżeli masz łaco po kiego masz ustawiony link na 36Mbit?
    Ustaw ją tak żeby miała jak najmniej czyli 1Mbit na połaczeniu między Tobą a nadajnikiem i wtedy zobacz efekty
  • REKLAMA
  • #8 2968797
    MaxFm
    Poziom 22  
    Po 1 doprowadz do widzenia sie anten,
    Po 2 zeby jakos to chodziło to quality musi byc tak min ze 40%,
    Po 3 jaka masz te ant. pewnie panel. Sprawdz polaryzacje czy jest zgodna z polaryzacja ant. bazowej
    Po 4 a kabelka ile masz ?? bo jesli długi to ap zamontowany blisko ant. troche pomoze, pokombinuj troche
  • #9 2968932
    wrak
    Poziom 11  
    Po 1 doprowadz do widzenia sie anten,
    Odp: widza sie anteny (mam najmocniejszy sygnal w sieci tak w ogole, zeby bylo smieszniej)
    Po 2 zeby jakos to chodziło to quality musi byc tak min ze 40%,
    Odp: jest nadal zero
    Po 3 jaka masz te ant. pewnie panel. Sprawdz polaryzacje czy jest zgodna z polaryzacja ant. bazowej
    Odp: tak panel, bestpartner bodajze. Co do polaryzacji to nie mam zielonego pojecia jak to zrobic, jestem jedynie klientem.
    Po 4 a kabelka ile masz ?? bo jesli długi to ap zamontowany blisko ant. troche pomoze, pokombinuj troche
    Odp: Kabel ma nie wiecej jak cztery metry, wiec chyba nie tu problem (chociaz guma kabla nieco sie sciagnela i wystaja z pod niego jakies druciki.

Co do sztywnego ustawienia na 1 Mb to jest to chyba niemozliwe, z takiego powodu ze obnizylem Transmit Power na 12,5% i nic sie nie zmienilo - a to jedyna mozliwa rzecz ktora moglem ustawic w konfiguracji karty.
  • Pomocny post
    #10 2968954
    MaxFm
    Poziom 22  
    wrak napisał:
    Odp: Kabel ma nie wiecej jak cztery metry, wiec chyba nie tu problem (chociaz guma kabla nieco sie sciagnela i wystaja z pod niego jakies druciki.
    no to odpowiedz juz masz ! wymien kabel lub idz do sklepu komputerowego i niech Ci zacisna nowa koncówke.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 2969370
    tzok
    Ocena: 6547
    To nie jest zwykły kabel a falowód i jakakolwiek jego nieciągłość (nawet zbyt mocne zagięcie powoduje, że jego tłumienie w paśmie 5GHz radykalnie wzrasta). Oczywiście powinien to być kabel przewidzianny do pracy z takimi częstotliwościami a nie pierwszy lepszy koncentryk 75Ohm po 80gr za metr. Złącza muszą być poprawnie "zarobione" (ekran musi nachodzić na wtyczkę, nie można go skręcić i nie wystarczy, że gdzieś tam dotyka masy).

Jakość sygnału to inaczej SNR, czyli stosunek sygnał-szum.
  • #12 2970147
    wrak
    Poziom 11  
    hm... po zmianie Transmit Power - jakosc sygnalu wzrosla do: 4040880% (czy jest to wartosc pozadana? tzn. hm... realna? itd). Przy zmianie pokazywania wartosci z procentowej na dB wskazuje nadal -95 dB...
    Bede probowal z kablem, w kazdym badz razie dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z wolnym działaniem internetu po wymianie anteny na 5 GHz oraz karty sieciowej na Atheros Vza-81. Pomimo niskich pingów do serwera (
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA