logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens A50 - LCD nie działa po wymianie EEPROM, jak zlokalizować usterkę?

WoŹnY 18 Lut 2004 14:28 1572 18
REKLAMA
  • #1 508071
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Kumpel przyniósł popsutego A50 okazało się że wkład EEPROMA nawalił. Wrzuciłem nowy, załadowałem Mapy. Do tego celu musiałem Testpinta zrobić. Rozebrałem telefonik (nie używając jakichkolwiek narzędzie, wyłącznie ręce) i po złożeniu okazało się że LCD nie działa. Szukałem mechanicznych uszkodzeń (choć robiłem wszstko tak ostrożnie że nic nie popsułem). Próbowałem nawet kontrastem regulować i nadal nic. Telefonik działa bo nawet z niego dzwoniłem, ale ten LCD :evil: Czy myślicie, że wyświetlacz padł :?: Jeśli tak to dlaczego :?: Jak zlokalizować usterkę :?: Mam jeszcze jeden z podobnymi obawami ale tam to na 100% zimne luty, bo jak go ponagniatać to czasem zadziała, a wtym nic jak zaklęty.
  • REKLAMA
  • #2 508327
    AndRZEJt1
    Poziom 11  
    miałem coś podobnego, udało mi sięto postawić falshem. Flashuj do skutku, może pomoże.
  • #3 508402
    free22
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    wyjmij wyswietlacz i przyjzyj sie bardzo dokladnie tasmie....
    napisz co zaobserwowales..
  • #4 508449
    atek000
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Nie ma sensu się bawić. To napewno LCD. Juz tyle tego wymieniłem, poprostu chłam.
  • REKLAMA
  • #5 509376
    AndRZEJt1
    Poziom 11  
    wyświetlacz jest taki sam jak w C45, ale z tego co pamiętam to są chyba dwa lup trzy rodzaje i nie każdy będzie działał. Może się mylę jak tak to niech mnie ktoś poprawi.
  • #6 510980
    stil
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Są trzy rodzaje: Samsung, Epson i bodaj Hyunday, wcześniej przewinął się HP i Philips. Problem w tym, że nie są kompatybilne. Poszukam gdzieś procedur Siemensa co do zamienników i dam znać jak znajdę. W każdym bądź razie w tym może być problem. O ile kojarzę, Epson szedł na obu typach, a pozostałe nie, ale sprawdzę.
  • REKLAMA
  • #7 511258
    atek000
    Poziom 18  
    Wymienialam bez problemow Epson, Hyundai, Philips i HP, z Samsungiem jeszcze sie nie spotkałem. Jedyny problem jaki był to kończył się ustawieniem kontrastu.
  • #8 511359
    stil
    Poziom 13  
    Miewałem problemy po wymianie, poza tym Siemens w Service Bulletin pisał że nie wolno.
  • REKLAMA
  • #9 513463
    atek000
    Poziom 18  
    A w serwisach wymieniają. I nie zwracaję uwagi jaki był, jaki maja włożyć.
  • #10 513479
    stil
    Poziom 13  
    Pracowałem w serwisie i zwracaliśmy uwagę, Siemens przysłał na tę okazję procedury. Przynajmniej u nas zwracaliśmy uwagę.
  • #11 518810
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Prosiłbym o tego flasha do A50 bo niebawem pierdolca dostanę. Z góry dzięki WoŹnY

Ślij na: sw(_at_)gdynia.multinet.pl
  • #12 580137
    free22
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    jak rozwiazales problem??
  • #13 580309
    lafa
    Poziom 23  
    Ocena: 2
    po co ci flash? to co ewentualnie mogło sie stac to po wrzuceniu eeproma regulacja kontrastu jesli zdejmowales lcd to wstaw odrazu nowy i nie baw sie bo nie ma to sensu tasma w tych syfach jest tak załamana tasma ze po czasie jesli zdejmujesz lcd to masz 75% ze po wlozeniu go będą szopki (znika,wskakuje cały czarny albo zupełnie nic)
  • #14 580338
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Na 99% uszkodzony wyświetlacz. Nie mam czasu się teraz z nim cackać, dlatego w szufladzie leży i czeka na swoją chwilę. Dzięki wszytkim za zainteresowanie :!:
  • #15 655471
    Renton
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    A jak sprawdzić (programowo) czy wyświetlacz jest walnięty ? Mam bardzo podobny problem do kolegi !

Opis :

Telefon jak jeszcze "chodził" przy mocniejszym ściskaniu zamazywał się obraz na wyświetlaczu - ale działał normalnie ! Po jakimś czasie sam z siebie przestał wyświelać - chodzi (chyba) normalnie , bo diody świecą i wszystko jest ok , bo można 'na pamięć' normalnie dzwonić ! Czy to jest na 100 % walnięty wyświetlacz ? Czy może coś z taśmą od niego ? Wcześniej , był w serwisie na 'poprawieniu taśmy' i fleshowaniu ...

Proszę o szybką pomoc !
  • #16 655617
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    Renton napisał:
    Wcześniej , był w serwisie na 'poprawieniu taśmy' i fleshowaniu ...

Proszę o szybką pomoc !

co to za serwis , jak w opisie jest poprawianie taśmy , powinni od razu wymienić LCD , często lecą , zwłaszcza przy nieumiejętnym wyjmowaniu ,

wyjmij LCD i sprawdź dokładnie taśmę w pobliżu szkła , tam najczęściej pękają ścieżki , a najlepiej podstaw do go do strawnego siemensa bedziesz miał 100% pewności bo jak na razie masz tylko 99% :D
  • #17 655663
    Renton
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Wyjąłem LCD - taśma wygląda spoko - żadnych WYRAŹNYCH uszkodzeń , a niestety innego siemensa nie mam pod reką żeby podstawić !

Jest jakiś programowy sposób na sprawdzenie LCD czy działa ?

:cry:
  • #18 655859
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    nie ma ... tylko tester lub podstawienie pod sprawną 100% płytę
  • #19 736184
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Telefonik juz od pewnego czasu śmiga, niestety wymiana wyświetlacza. Taśma była trzepnięta :!:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Siemens A50, w którym po wymianie pamięci EEPROM i załadowaniu map oraz wykonaniu testpinta, wyświetlacz LCD przestał działać. Pomimo braku widocznych uszkodzeń mechanicznych i regulacji kontrastu, ekran pozostaje nieaktywny, choć telefon funkcjonuje normalnie. W dyskusji wskazano, że problem może wynikać z uszkodzonego LCD lub niekompatybilności zamienników wyświetlaczy. Występują trzy główne typy LCD do A50: Samsung, Epson i Hyundai, a także wcześniejsze modele Philips i HP, które nie zawsze są kompatybilne. Zalecano dokładne sprawdzenie taśmy LCD pod kątem uszkodzeń, gdyż często pękają ścieżki, co powoduje problemy z wyświetlaczem. Nie ma programowego sposobu na jednoznaczne sprawdzenie stanu LCD – jedyną metodą jest podmiana na sprawny moduł lub użycie testera. W serwisach zwraca się uwagę na dobór odpowiedniego typu wyświetlacza zgodnie z procedurami Siemensa, choć praktyka bywa różna. Ostatecznie w opisywanym przypadku problem rozwiązała wymiana wyświetlacza, gdyż taśma była uszkodzona.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA