logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens A50, MT50, C45 - brak obrazu na LCD, co może być przyczyną?

k.marcin 23 Wrz 2005 13:04 1374 8
  • #1 1842491
    k.marcin
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Przychodzi do mnie kupe telefonów siemens cala rodzinka jak A50, MT 50, C45 itp
    Wszystkie bez obrazu, w niektorych podstawie wyswietlacz i działa w innych nie, lutowałem konektory czesci w kolo nich i nic.. co z nimi jest?
    Moze jest jakas wada w tych siemensach ktora jest czesto przyczyną zanikania obrazu na wyswietlaczach?
    Wiadomo wam cos na ten temat? Jestem początkującym serwisantem i bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.
    z góry dzieki za wszystkie posty.
    pozdrawiam Marcin
  • #2 1842627
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2089
    Ja też wymieniam dużo tych wyświetlaczy ale jak do tej pory, po włożeniu nowego wszystkie działały. Wyświetlacze są bardzo kiepskie i coś się tam odkleja lub taśma ma jakieś problemy, tak że nie powinno Cię to dziwić w tych modelach. A jeżeli po podstawieniu sprawnego też nic się nie dzieje to trzeba dobrze sprawdzić gniazdo, czy ta zapinka dobrze dociska taśmę.
    pozdr
  • #3 1846331
    k.marcin
    Poziom 18  
    no tak... podstawiłem 3 z kolei i w koncu zadzialal zlom :/ dzieki za post. ja tu sie mecze z lutowanie a to lcd do bani byly (niby nowe....) heh... :)
  • #4 1847137
    Atgsm
    Poziom 12  
    W tych telefonach po upadku gaśnie LCD. Podbnie jest w SL42 i w SL45.
    Drugi problem to kiepska jakość zamienników, jedne sa blade, a inne nawet nowe nic nie pokazuja.
    Ja obecnie staram sie uzywać orginalnych LCD, może są droższe, ale mam mniej reklamacji.
  • #5 1847327
    k.marcin
    Poziom 18  
    ja zawsze mam ze zwiekszonym kontrastem po wymianie ale w ustawieniach tel jest reg kontrastu i klienci sa zadowoleni kupuje w red dog'u w Poznaniu
    .. a wlasnie..znacie moze jakas dobra , tania hurtownie gsm..???
  • #6 1880761
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Ocena: 226
    A czy nie ma możliwości "reanimacji" wyświetlacza? Żadnej skomplikowanej elektroniki to tam nie ma, może rzeczywiście odkleja się taśma.
    W moim przypadku to po prostu zaczął zanikać ekran, aż w końcu sie nie podniósł.
  • #7 1881911
    k.marcin
    Poziom 18  
    eeetam lpiej na nowa wymienic
  • #8 1882741
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Ocena: 226
    Pewnie tak, ale:
    1.Skąd wiesz, że to na pewno wyswietlacz. A jesli po zakupie okaże się że to coś innego?
    2. Ile z tych "nowych" jest uszkodzonych i po zakupie jesteś pewien, że to nie wyświetlacz?
    3. Czy każdy nowy wyświetlacz jest tak dobry jak oryginał?

Ja sie przekonałem, że jednak coraz częściej oryginał to oryginał, a zamienniki są kiepskiej jakości. Tak jest z wyświetlaczami, obudowami, częściami itp.
    Dlatego jestem zdania, że lepiej naprawić oryginał niż wstawić podróbkę...
    No więc czy można w jakikolwiek sposób spróbować je naprawiać?
  • #9 1891577
    parixon
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Czasmi pomaga obcięcie równiutko samej końcówki taśmy. Raz mi się udało tak naprawić.:D Ale raczej od razu lepiej kupic nowy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telefonach Siemens A50, MT50, C45 i podobnych często występuje problem zanikania obrazu na wyświetlaczu LCD. Przyczyną jest zwykle uszkodzenie lub odklejenie taśmy łączącej wyświetlacz z płytą główną, co może być efektem upadku urządzenia lub niskiej jakości zamienników LCD. Wymiana wyświetlacza na oryginalny komponent zazwyczaj rozwiązuje problem, gdyż zamienniki często mają słabą jakość, są blade lub całkowicie nie działają. Czasami pomocne bywa precyzyjne przycięcie końcówki taśmy, jednak najpewniejszym rozwiązaniem jest wymiana na nowy, oryginalny wyświetlacz. Należy również dokładnie sprawdzić gniazdo i zapinkę taśmy, aby zapewnić prawidłowy kontakt. Ustawienia kontrastu w telefonie mogą wymagać korekty po wymianie LCD. Naprawa oryginalnego wyświetlacza jest trudna i rzadko skuteczna, dlatego serwisanci preferują wymianę na oryginał zamiast stosowania zamienników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA