logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja zestawu satelitarnego: HD czy FTA, prowadzenie kabli, rozdzielanie sygnału

Peef 23 Lip 2008 13:32 5828 7
REKLAMA
  • #1 5369815
    Peef
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Witam!

Chcę zainstalować zestaw satelitarny, jednak mam parę pytań.

Za ok. 2 lata chcę wymienić telewizor na coś około 50 cali FullHD. Czy w tym momencie instalując telewizję satelitarną warto ją robić już pod technologię HD (chodzi mi również o koszt takiego zestawu oraz ilość kanałów polskich nadawanych w HD) czy póki co lepiej założyć sobie telewizję z odbiorem FTA (to chyba obecnie najpopularniejszy rodzaj nadawania?)? Przy okazji, czy obraz z kanałów cyfrowych nadawanych w FTA będzie lepszy obrazu z kablówki? :)

Kolejne moje pytanie, w jaki sposób najlepiej przeprowadzić kabel od anteny z balkonu do pokoju? Posiadam plastikowe okna i nie chciałbym ponaruszać uszczelek bądź okien przy przeprowadzaniu kabla do mieszkania.
    Chciałbym odbierać kanały na 3 telewizorach, czy w związku z tym muszę od anteny z konwertera prowadzić aż 3 kable? Czy można do mieszkania doprowadzić sygnał jednym kablem, a potem rozdzielać przy użyciu jakiś urządzeń? Chciałbym uniknąć sytuacji ciągnięcia np. wiązki kabli do każdego z pokoi. Czy można zastosować jakieś rozgałęźniki?
    I jeszcze jedno pytanie. :) Chciałbym na każdym z telewizorów oglądać inne kanały. Czy jedyny sposób to tuner satelitarny przy każdym z telewizorów?

Dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5369846
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 390
    Liczba polskich FTA to coś ok 10 programów> z resztą sprawdź.

Konwerter umożliwiający podpięcie 4 tunerów na jednym kablu kosztuje ok 420zł i nie z wszystkimi odbiornikami działa.

Jeden dekoder obsługuje jeden telewizor.
    Jeden konwerter obsługuje jeden dekoder chyba że jest : podwójny , poczwórny , ósemka.

Są przejściówki kabla przez okno ale nie wiem czy nie zakłócają za bardzo sygnału.

Dodano po 4 [minuty]:

Są opinie że w Polsce jest nadawany sygnał niby HD (obcięta jakość)
  • REKLAMA
  • #3 5370157
    Peef
    Poziom 14  
    Dzięki za odpowiedź!

Mam pytanie, czy, żeby nie ciągnąć tylu kabli z balkonu, można zastosować multiswitch. Wtedy miałbym do anteny podpięty po prostu konwerter z jednym wyjściem (na jedną satelitę) i potem jednym kabelem by szedł sygnał do multiswitcha, a następnie rozdzielał się na te 3 tunery z multiswitcha (osobne wyjście oczywiście do każdego tunera)?
    Przy okazji, czy antena o średnicy 80 cm zapewnia już dobry odbiór telewizji (sygnału), czy trzeba zwracać uwagę na jakieś szczególne parametry czy może to być antena za 80 zł z np. ze sklepu dipol?
    Jeszcze pytanko co do konwertera, czy zakładając, że najdłuższy kabel będzie mieć długość około 17 m (może trochę więcej) istony wpływ będzie miał tutaj poziom szumów z konwertera bądź multiswitcha? Czy np. mogę zastosować konweter za 20 zł z 0.3dB szumami ;) Czy lepiej zainwestować np. w coś za 50 zł gdzie szumy są na poziomie <=0.2dB? Czy przy takich długościach kabli może to w jakiś sposób wpłynąć na odbiór telewizji w poszczególnych telewizorach?

Dzięki
    Pozdrawiam
  • #4 5370222
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Do konwertera z jednym wyjściem (singla) możesz podpiąć jeden tuner.
    Nie można podpiąć pod singla żadnego multiswitcha.
    Potrzebujesz konwerter z kilkoma wyjściami (twin,quad) i tyle kabli od konwertera ile będzie tunerów.
    Co do tunerów to najbezpieczniej jest kupić tunery ze slotem na karte i wejściem na moduł dostępu np ferguson fx 7600,golden interstar xpeed 780.
  • REKLAMA
  • #5 5370670
    Peef
    Poziom 14  
    Ale to w takim razie do czego służą multiswitche? Nie do zbierania w jeden kabel sygnałów z różnych anten i potem rozprowadzaniu go w postaci wielu wyprowadzeń?

Przeglądając dipol.com.pl znalazłem takiego multiswitcha:
    http://www.dipol.com.pl/multiswitch_ms-553_te...5_wejsciowy_4_wyjsciowy_przelotowy_R70553.htm
    w dziale Multiswitche dla 1 konwertera.
    Tutaj natomiast jest schemat podłączenia:
    http://www.dipol.com.pl/przyklady_instalacji_antenowych_z_zastosowaniem_multiswitchy_11m.htm
    I tutaj oni zbierają sygnał z dwóch satelit, ale chyba mogę zrobić to z jednej i zostawić resztę wejść wolnych?
    Czyli dopiero przy konwerterze quatro mogę podpiąć multiswitcha?
    Natomiast, żeby podpiać 4 tunery to muszę użyć konwerterów quad?
    Nie ma innego rozwiązania, żeby nie przeprowadzać tylu kabli od anteny?
    Przy okazji, kiedy znajduje zastosowanie multiswitch?

Ponawiam jeszcze pytanie o parametry anteny i konwerterów (powinno być 0.3 dB a nie 3 dB tak samo z 2dB -> 0.2 dB) :)

Dzięki
  • REKLAMA
  • #6 5370690
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Multiswich z linku na 4 wejścia od konwertera quattro.
    Multiswitch stosuje się do konwertera Quattro który ma 4 wyjścia.
    Na parametry konwertera z naklejek nie ma co patrzeć.Trzeba kupować sprawdzone produkty np Goldena Interstara,Maximum,Inverto.
    Antena min 80cm np Famaval LH
  • #7 5372620
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 390
    Peef napisał:

Przy okazji, kiedy znajduje zastosowanie multiswitch?

Jedna antena i więcej niż 8 dekoderów. Jak czytałem informacje producenta to odpowiednie zespoły multiswitchy mogą obsłużyć do 800 dekoderów z jednej anteny.

W twoim przypadku do multi będą wchodzić 4 (jeśli chcesz zeza 8)kable od anteny a wychodzić 3.
  • #8 5374086
    Peef
    Poziom 14  
    Dzięki za odpowiedzi!

Mam jeszcze pytanko.

W przypadku gdyby był słaby sygnał odbierany z anteny czy warto zastosować wtedy wzmacniacz antenowy z zasilaczem jakimś? Czy podniesie to wtedy jakość sygnału czy tylko siłę? Wzmacniacz daje się od razu przy antenie czy można dać przy tunerze (bardziej wolałbym wzmacniacz bez wykorzystania dodatkowego zasilania)?

Przy okazji - gdzie najlepiej instalować zabezpieczenia przeciwprzepięciowe do kabla koncentrycznego? Za anteną od razu czy przed wejściem do tunera, a może i tu i tu? :)
    Czy w przypadku gdy kabel schodzi w dół jakieś 8 m należy stosować izolator galwaniczny czy to tylko w przypadku dużych sieci mających jakieś rozwidlenia? :)

Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono instalację zestawu satelitarnego z uwzględnieniem wyboru między odbiorem HD a FTA, prowadzeniem kabli oraz rozdzielaniem sygnału na kilka telewizorów. Liczba polskich kanałów FTA wynosi około 10, a sygnał HD w Polsce jest nadawany z obniżoną jakością. Do odbioru na trzech telewizorach konieczne jest użycie konwertera z kilkoma wyjściami (twin, quad lub quattro), ponieważ konwerter z jednym wyjściem (single) obsługuje tylko jeden tuner i nie można do niego podłączyć multiswitcha. Multiswitche stosuje się wyłącznie z konwerterami quattro, które mają cztery wyjścia, umożliwiając rozdzielenie sygnału na wiele tunerów przy użyciu jednego kabla od anteny do multiswitcha. Antena o średnicy minimum 80 cm, np. Famaval LH, zapewnia dobry odbiór. Przy wyborze konwertera i multiswitcha warto zwracać uwagę na poziom szumów (np. 0,2 dB lub 0,3 dB), choć przy długości kabli około 17 m różnice mogą być niewielkie. Wzmacniacz antenowy z zasilaczem można stosować przy słabym sygnale, podnosząc jego siłę, a najlepiej instalować go blisko anteny. Zabezpieczenia przeciwprzepięciowe powinny być montowane przed tunerem lub przy antenie, a izolatory galwaniczne stosuje się głównie w dużych instalacjach z rozgałęzieniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA