logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką antenę satelitarną wybrać: 80 czy 90 cm? Jak rozprowadzić sygnał na 2 TV?

heven 15 03 Wrz 2007 18:22 4204 13
  • #1 4246936
    heven 15
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie.Mam mały problem.Tam gdzie będe mieszkał niema kablówki.Pozostaje mi satka.Jaka?(z tym to sobie chyba poradze).TV będzie hd.Jakiej wielkości kupić antene sat:80 czy 90? Chciałbym odbierac tv na 2 tv w różnych pokojach(i to kazdy inny program-rozumiecie co kobietki oglądają).Jak to rozprowadzić.?Narazie mam na dachu 6 kabli które wchodzą do domu ale juz z tego pomieszczenia rozprowadzone są po pokojach po 1 kablu(więc dekoder z nagrywaniem chyba odpada np.N).Czy musze np.dekoder N lub Polsatu kupic wraz z kartą czy można kupić jakiś inny dekoder i dokupić u nich karte?Jezeli tak można to prosze o podpowiedz jaki dekoder HD kupić(jak najlepszy) by grało to jak najlepiej.Pozdrawiam forumowiczów.:cry::cry:
  • Pomocny post
    #2 4247199
    adrena
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    heven 15 napisał:
    Narazie mam na dachu 6 kabli które wchodzą do domu ale juz z tego pomieszczenia rozprowadzone są po pokojach po 1 kablu(więc dekoder z nagrywaniem chyba odpada np.N).

Taka instalacja nadaje się Tylko do jednego Tunera.
    Każdą instalację robi sie w Gwiazdę te sześć kabli z dachu powinieneś rozprowadzić do sześciu gniazd odbiorczych . No ale OK jak już budowa zakończona musisz sobie radzić.
    Ten układ zostawiasz dla tunera dodatkowego musisz ze strychu do pokoju w którym ma być drugi tuner musisz poprowadzić osobny kabel.
    Oczywiście przy zainstalowaniu na antenie konwetrerów Twin.
    Najprościej jest podzielić jeden abonament C+ tu też pewnie HD będzie się rozwijało najszybciej. Najlepszym dekoderem HD jest taki który ma szanse rozwoju np. Katherin do tego moduł CI ( np. Aston ) .

Jednak na Twoim miejscu wziąłbym tuner HD wraz z Abo.. C+. Drugi tuner Twoja dowolność jednak taki który współpracować będzie z w/w kartą.
    Niestety rynek tunerów HD nie jest jeszcze tak rozwinęty aby można było coś konkretnego polecić.

Pozdrawiam !
  • #3 4247672
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Najpierw napisz gdzie te kable z dachu schodzą i w jakim miejscu. Czy może jest tak, że z każdego pokoju idzie jeden kabel prosto na dach?
  • #4 4248144
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Napisał że wchodzą do domu, ale już z tego pomieszczenia ,rozprowadzane są po pokojach po jednym kablu.Kamil
  • #5 4357166
    heven 15
    Poziom 10  
    Witam serdecznie.Sorki ze tak dlugo nie odpisywalem ale ......Wracając do tematu to moze napisze jasniej i to po tym jak troche w intrnecie poczytałem.Dzięki za zainteresowanie się ADRENA I MICHCIO moim problemem.Otórz z dachu schodza do 1 pomieszczenia 6 kabli antenowych(sam nie wiem dlaczego kolega mi tak zasugerował).Do tego samego pomieszczenia i w to samo miejsce dochodzą 3 kable antenowe z każdego pokoju oddzielnie(i nie mam juz możliwości dodać po 1 kablu na pokój).I to wasnie mam obecnie.Aktualnie zamierzam1.Kupic antene satelitarną 80 lub 90 lub 100( co radzicie bo mi sie wydaje że im większa tym lepiej w dni pohmurne do odbioru TV HD) 2. Do anteny chyba najlepiej dokupić konwerter monoblok (jest coś jak duoblok td ale nie wiem czy to nie to samo).3.I dalej jak to połączyć to już nie wiem.Czy jakiś multiswitch potrzebny czy nie oraz jakiś wzmacniacz to też niewiem.Acha !! Jeszcze zainstaluje na dachu zwykłą antene do odbioru TV naziemnej(więc 1 kabel odpadnie) Reasumując.Chciałbym odbierać w 3 pokojach naziemną TV i w 2 conajmniej TV sat z HD.Mam obecnie dekoder "N" i może dołożyłbym Cyfre +.A może dokupić fergusona HF 8800 hd i jakiś tańszy do tego 3 pokoju + karte tzw spliter na 3 dekodery ? Ale sie rozpisałem!!!ho ho.Jeżeli ktoś coś z tego zrozumie (bo ja sie chyba pogubiłem) to prosze o pomoc jak to wszystko najlepiej i najprościej zrobić by efekt był najlepszy(nie tracąc sygnału HD i jakoś zaoszczędzić przy okazji.Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 4357638
    fidzo
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    witam
    1.
    czasza im większa tym lepsza chyba że stosujesz monoblocki.
    2.
    szkoda że masz z dachu tylko 6 kabli, mogło by być 9.
    jak jest możliwość dołożyć 3 kable to:
    zakładasz 2 razy quattro na antenie (8 kabli), multiswitch 9/4 + naziemna (1 kabel)
    i masz hotbird i astrę i naziemną w 3 punktach i 1 punkt w rezerwie.

jak nie ma takiej możliwości to:
    albo robisz jedną satkę (na hotbird pewnie), albo za pomocą quada albo za pomocą quattro. możliwości jest kilka. plus oczywiście naziemna.
    i masz hotbird i naziemną w 3 punktach i 1 punkt w rezerwie.
    albo bawisz się w jakieś monoblocki quady lub coś w tym stylu żeby za wszelką cenę mieć astrę
    3.
    polecem abo C+ i spliter do trzech tunków to już się kalkuluję.
    4.
    tunery to twoja decyzja ale ferdka 8800 to ja nie polecam
    pzdr

ps. to ja się dopiero rozpisałem, ale mam nadzieję że pomogę.
  • #7 4358772
    heven 15
    Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedz.Ale miałem na myśli 2 satelity tzn chciałbym zostawić "N"( dla siebie oczywiście-sport) i dodać C+ ale tak aby można z nich kożystać w 2 lub 3 pokojach.Wiem że najlepiej to kupić 3 dekodery i 2 karty no i przenosić je chyba do pokoju w którym sie chce oglądać dany program.A czy 100 będzie odpowiednia do monobloku bo czytałem gdzieś że tylko stosuje się go do anten 80-90 ?

Dodano po 4 [minuty]:

A jeszcze co do 2 pkt. To sprawdze czy można dołożyć 3 kable.Ale póżniej idą do każdego pomieszczena tylko po 1 kablu.I to wszystko będzie szło po 1 kablu? No i oczywiście 3 dekodery? Tak ?

Dodano po 2 [minuty]:

A co do 4 pkt. to znalazłem jeszce oprócz ferdka humax HDCI 2000, i topfield TF 7700 HSCI. Jak uważasz który najlepszy? A może są inne?.Dzięki i pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 4359333
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ja polecam ci takie rozwiązanie:

-dołóż jeszcze 3 kable z dachu, tak, żeby było z dachu 9 kabli.
    -załóż jak największą czaszę, np. 100 cm, bo im większa, tym mniej problemów przy brzydkiej pogodzie itp.
    -kup 2 konwertery quattro (NIE MYLIĆ z quad).
    -do każdego konwertera idzie po 4 kable, więc na sat w sumie 8, zostaje jeden na naziemną TV/FM.
    -na strychu zamontuj multiswich 9/4 (na 4 tunery), lub 9/8 (max 8 tunerów).
    -do multiswicha podłączasz 8 przewodów od anteny i jeden od naziemnej
    -do wyjść multiswicha podłączasz odbiorniki
    -zostaje ci jeszcze 1, lub 5 wolnych wyjść (zależnie od tego, czy mutiswich jest 9/8 czy 9/4).

Ot, pozwoliłem sobie na pomocniczy rysunek :D :

Jaką antenę satelitarną wybrać: 80 czy 90 cm? Jak rozprowadzić sygnał na 2 TV?

I tu moje skromne zdanie: Na prawdę warto zainwestować w nieco więcej. Myślę, że nie jest problemem dołożenie tylko 3 przewodów na dach.
    Ja na przykład mam do doprowadzenia 7 kabli po całym moim domu (1-kuchnia, 1-pokój, 2-pokój, 3-pokój).
    Tu jest dopiero problem, bo nawet nie ma w ścianach rurek i puszek, więc wszystko trzeba robić najprawdopodobniej na zewnątrz elewacji.
    Niczego za mało, co z tego, że teraz masz tylko 3 odbiorniki do obsłużenia? Skąd wiesz, co będzie za rok, dwa, czy 5 lat? Na upartego to można jeszcze jeden kabel bez problemu upchać do peszli. A może w przyszłości podłączysz jakiś dodatkowy odbiornik w innym pomieszczeniu? Ja mam 5 telewizorów (4 TV + i karta TV).
    Nigdy nic nie wiadomo.

Kable stosuj tylko te dobre, np. Triset 113. Tani "szajs" za 30 gr/m to nie kabel.
    Połączenia trzeba zarabiać bardzo starannie, bo wszystko to jest bardzo ważne. Nawet podobno obcięta szczypcami żyła środkowa koncentryka nie może być ostra, tylko zaokrąglona (podręcznikowo).

Odradzam monoblocka - wyłącznie do czasz 80-90 cm. Z resztą jak się jedno zepsuje, to cała reszta do wymiany. W dodatku nie ustawisz tego tak dobrze, jak oddzielne konwertery.

Tunery... hmm....
    Jeden abonament (kartę) Cyfry+ można rozdzielić bez problemu nawet na 6 tunerów. Potrzebny jest tzw. splitter ( na allegro jest tego multum). Są nawet bezprzewodowe.
    N-ki nie da się rozdzielić, ani przełożyć karty do innego n-boxa. Karta działa tylko z tunerem, z którym została sprzedana. Podobnie jest z Cyfrowym Polsatem.

Aha, jeśli chcesz mieć dobry odbiór z naziemnej, to podaj dokładnie swoją lokalizację, z jakich nadajników odbierasz, jakie kanały, na jakich kanałach czy też jaki jest odbiór na zwykłej siatce.
  • #9 4360241
    heven 15
    Poziom 10  
    Witam.Dzięki za super wyjaśnienia no i oczywiście za rysuneczek.Teraz już coś zaczynam łapać.Jeśli chodzi o parametry do TV naziemnej to nic nie wiem bo za miesiąc się wprowadzam do domku na nowej dzielnicy Szczecina a tam jeszcze nie mam tv.Pozdrawiam.

Dodano po 7 [minuty]:

Jak zwykla po czasie mam znów dywagacje.Jeżeli już podłącze jak na rysunku to w każdym pokoju będe miał i sygnał sat i tv naziemną? czy wówczas wystarczy 1 gniazdko antenowe ( bo 1 kabel idzie do pokoju) by odbierać i TV sat i TV naziemną?czy to musi być jakieś specjalne gniazdko antenowe?sorki za głupie pytanka!!!!!!!!!!!
  • Pomocny post
    #10 4360486
    michcio
    Specjalista elektryk
    Oczywiście!
    W jednym gniazdku będziesz miał SAT, TV naziemną i Radio (jeśli w systemie naziemnym na dachu zamontujesz antenę radiową).

Gniazdka muszą być tzw. końcowe.

Gniazdko polecam na przykład takie http://www.dipol.com.pl/gniazdo_koncowe_signal_rtv-sat_R694100.htm
    W tym sklepie można też zakupić cały potrzebny osprzęt do twojej instalacji.

Pozdrawiam
  • #11 4362973
    heven 15
    Poziom 10  
    Suer dzięki za porady.A skoro już tu jestem to czy są jakieś ograniczenia w montażu na 1 maszcie anteny naziemnej i satki( chodzi mi o odległości między nimi, jakieś minimum jest by obrazy były OK) A tak właściwie to powinienem wziąść jakąś firme do tych wszystkich montaży.Ale kto pyta ten nie błądzi.
  • Pomocny post
    #12 4365988
    michcio
    Specjalista elektryk
    Generalnie maszt nie może się nawet trochę chwiać. Satkę możesz na nim zamontować, ale najlepiej na samym dole. Naziemna oczywiście jak najwyżej.
    Jeśli dokładnie określisz swoje warunki odbioru, to nie potrzebny ci będzie żaden monter - spróbujemy Ci tutaj na forum pomóc :D .

Przy ustawianiu anteny musisz patrzeć się na ekran telewizora i obserwować paski sygnału. Głównie jakości.
    Generalnie żeby uniknąć kłopotów, najpierw załóż jeden konwerter na antenę, czyli główny na HotBirda i wtedy ustaw. Kiedy już będzie OK, dokręć antenę i zajmij się konwerterem na Astrę.
    Acha, talerzem trzeba ruszać BAAARDZO precyzyjnie i powoli. Antena nie może mieć żadnych przeszkód w kierunku południowym z minimalnym (kilka stopni) odchyłem na zachód.
  • #13 4366547
    heven 15
    Poziom 10  
    dzięki.Rozumiem że odległość obu anten na 1 maszcie może być minimalna bez szkody dla odbioru sygnałów.
  • #14 4367182
    michcio
    Specjalista elektryk
    Nie do końca. Zapewne chcesz jak najkrótszy maszt.
    Prawidłowo, to antena naziemna powinna być około 2 i więcej metrów nad dachem, choć często odbiór jest też niżej. Zależy to też od materiału, z którego jest dach (blacha, eternit itp.).
    Satelitarna powinna być na samym dole, ponieważ w dole maszt chwieje się w najmniejszym stopniu, a dla anteny satelitarnej niewielki odchył oznacza utratę odbioru.

Anteny naziemnych mediów montuje się tak, że te od najwyższych częstotliwości na górze masztu, a od niższych pod nimi. Odstępy też muszą być zachowane. Antena nie może być za satelitarną, ponieważ metalowy obiekt za anteną nie wróży dobrze odbiorowi. Więc antena naziemna powinna być przynajmniej 0,5-1 m nad satelitarną, a odstępy pomiędzy antenami naziemnymi równe długości połowy (lub całej, nie pamiętam :D ) fali odbieranej przez nie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru anteny satelitarnej o średnicy 80, 90 lub 100 cm do odbioru telewizji HD w warunkach braku kablówki oraz rozprowadzenia sygnału na dwa lub trzy telewizory w różnych pokojach, każdy z możliwością odbioru innego programu. Zalecane jest zastosowanie jak największej czaszy (np. 100 cm) dla lepszego odbioru przy niekorzystnej pogodzie. W instalacji satelitarnej rekomenduje się użycie dwóch konwerterów quattro (nie quad) oraz dołożenie łącznie 9 kabli z dachu (8 do konwerterów i 1 do anteny naziemnej). Sygnały z satelity i naziemnej TV rozprowadza się multiswitchem 9/4 lub 9/8, który umożliwia podłączenie do 4 lub 8 tunerów. W każdym pokoju wystarczy jedno gniazdko końcowe RTV-SAT, które zapewnia odbiór sygnału satelitarnego, naziemnego i radiowego. Montaż anten naziemnej i satelitarnej na jednym maszcie wymaga zachowania odstępów: antena naziemna powinna być umieszczona wyżej (ok. 0,5-1 m) nad anteną satelitarną, która powinna być zamontowana na najniższym, stabilnym odcinku masztu, aby uniknąć utraty sygnału. Co do dekoderów HD, polecane są modele z możliwością rozwoju i współpracy z modułami CI, np. Katherin z modułem Aston, Humax HDCI 2000, Topfield TF 7700 HSCI; nie poleca się modelu Ferdka 8800. W przypadku korzystania z dwóch satelitów (np. "N" i Cyfry+) zaleca się zakup osobnych dekoderów i kart abonamentowych, gdyż rozprowadzenie sygnału na różne programy wymaga oddzielnych tunerów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA