Ja polecam ci takie rozwiązanie:
-dołóż jeszcze 3 kable z dachu, tak, żeby było z dachu 9 kabli.
-załóż jak największą czaszę, np. 100 cm, bo im większa, tym mniej problemów przy brzydkiej pogodzie itp.
-kup 2 konwertery quattro (NIE MYLIĆ z quad).
-do każdego konwertera idzie po 4 kable, więc na sat w sumie 8, zostaje jeden na naziemną TV/FM.
-na strychu zamontuj multiswich 9/4 (na 4 tunery), lub 9/8 (max 8 tunerów).
-do multiswicha podłączasz 8 przewodów od anteny i jeden od naziemnej
-do wyjść multiswicha podłączasz odbiorniki
-zostaje ci jeszcze 1, lub 5 wolnych wyjść (zależnie od tego, czy mutiswich jest 9/8 czy 9/4).
Ot, pozwoliłem sobie na pomocniczy rysunek

:
I tu moje skromne zdanie: Na prawdę warto zainwestować w nieco więcej. Myślę, że nie jest problemem dołożenie tylko 3 przewodów na dach.
Ja na przykład mam do doprowadzenia 7 kabli po całym moim domu (1-kuchnia, 1-pokój, 2-pokój, 3-pokój).
Tu jest dopiero problem, bo nawet nie ma w ścianach rurek i puszek, więc wszystko trzeba robić najprawdopodobniej na zewnątrz elewacji.
Niczego za mało, co z tego, że teraz masz tylko 3 odbiorniki do obsłużenia? Skąd wiesz, co będzie za rok, dwa, czy 5 lat? Na upartego to można jeszcze jeden kabel bez problemu upchać do peszli. A może w przyszłości podłączysz jakiś dodatkowy odbiornik w innym pomieszczeniu? Ja mam 5 telewizorów (4 TV + i karta TV).
Nigdy nic nie wiadomo.
Kable stosuj tylko te dobre, np. Triset 113. Tani "szajs" za 30 gr/m to nie kabel.
Połączenia trzeba zarabiać bardzo starannie, bo wszystko to jest bardzo ważne. Nawet podobno obcięta szczypcami żyła środkowa koncentryka nie może być ostra, tylko zaokrąglona (podręcznikowo).
Odradzam monoblocka - wyłącznie do czasz 80-90 cm. Z resztą jak się jedno zepsuje, to cała reszta do wymiany. W dodatku nie ustawisz tego tak dobrze, jak oddzielne konwertery.
Tunery... hmm....
Jeden abonament (kartę) Cyfry+ można rozdzielić bez problemu nawet na 6 tunerów. Potrzebny jest tzw. splitter ( na allegro jest tego multum). Są nawet bezprzewodowe.
N-ki nie da się rozdzielić, ani przełożyć karty do innego n-boxa. Karta działa tylko z tunerem, z którym została sprzedana. Podobnie jest z Cyfrowym Polsatem.
Aha, jeśli chcesz mieć dobry odbiór z naziemnej, to podaj dokładnie swoją lokalizację, z jakich nadajników odbierasz, jakie kanały, na jakich kanałach czy też jaki jest odbiór na zwykłej siatce.