logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać rezystor do diody UV 3V, by uzyskać prąd 20mA?

krzysiek-ii 19 Lut 2004 22:46 3084 10
REKLAMA
  • #1 510503
    krzysiek-ii
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam problem z polaczeniem diody uv pod napiecie 3v z transformatora, oczywiscie jak tez podlaczony mostek prostowniczy. Dioda elegancko swieci lecz zmierzylem prad i wynosi cos kolo 100mA a chyba dla diody powienien wynosic kolo 20mA i mam problem z dopasowaniem rezystora.
    Gdy podlaczymem rezystor 150 Ohm to dioda wogole nie świeci i nie wiem o co chodzi
  • REKLAMA
  • #2 510524
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Spójrz do noty katalogowej,(niekoniecznie akurat tego typu jak twoja) gdzie dowiesz się jaki rząd prądu potrzebuje dioda UV.
  • #3 510526
    SzReQ
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Jak dioda sie nie grzeje to zadnego rezystora nie potrzeba...jeśli dajesz pod 3 v a diody o wysokiej jasności pobierają kilkakrotnie więcej prądu,niż te zwykłe...aha mostek nie jest potrzebny bo dioda jak sama nazwa mówi ..prostuje prąd i tak bedzie świeciła na zmienny..chyba ze przeszkadza efekt migotania (50Hz)to oprócz mostka za nim dać trzeba elektrolit..około 470uf...
  • REKLAMA
  • #4 510613
    krzysiek-ii
    Poziom 12  
    no co ty mostek jest potrzebny bo jak podlaczylem bez mostka to sie zjarala a z mostkiem sie zwieci, z transformatora wypływa prad zmienny a do diody musi dochodzic prad staly
  • #5 510631
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    :arrow: szreq:
    słyszałeś o czymś co się nazywa prąd wsteczny diody ??
    nie każda dioda pracuje tak jak prostownicza...

:arrow: krzysiek ii:
    dobierz taki rezystor aby koncówki diody (przy obudowie) były zimne po ok. 5 min. świecenia, wtedy masz pewność, że złącze nie jest przeciążone.
    Osobiście użył bym trafa o napięciu 5V, wtedy można szerzej dobrać prąd diody, jeśli jednak nie masz takiego trafa to dodaj elektrolita na wyjściu graetza.Uzyskasz wtedy napięcie szczytowe 4,23V.Do tego rezystor rzędu kilkudziesięciu ohmów.Poza tym kondensator spowoduje, że dioda nie bedzie przygasała przy zerze sieci, co spowoduje widoczne wzmocnienie jasności świecenia :).
  • REKLAMA
  • #6 511084
    krzysiek-ii
    Poziom 12  
    no właśnie dobrać rezystor tylko ze nie wiem jak sie go oblicza, bo chyba jest jakis wzor.Mogejeszcze podłaczyc ją pod 8V tylko nie mam pojecia jak dobrac odpowiedni rezystor.baba w elektroniku powiedziala mi ze pod 3V nie potrzeba zadnego rezystora ale plynie strasznie duży prad jak na diode i boje sie zeby nie spalic bo to juz 3 bedzie :D:D:D
  • #7 511093
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    (Uzasilania-Udiody)/prąd diody
    wzór zawsze ten sam, wystarczy poszukać tematy o UV, co tydzień ktoś pyta o przystosowanie do autka ;)
  • REKLAMA
  • #8 511370
    Mietek Woźniak
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    hej a tak wogóle to skąd ty wiesz czy ta dioda świeci, skoro ultrafiolet jest niewidzialny?
  • #9 511384
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    światło diody UV jest widoczne, nigdy nie widziałeś testera lub nie byłeś na dyskotece??
  • #10 515771
    Miprik
    Poziom 15  
    Ja też mam podłączone dwie diodki led pod zasilacz 160 mA i po odłączeniu jednej świeci jaśniej... Czy diody UV biorą faktycznie aż 100 mA?
  • #11 515802
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Dioda UV tak jak każda dioda przy prądzie ok. 20mA uzyskuje maksymalną luminancje i dalsze zwiększanie prądu nie zwiększa luminancji a bardzio skraca jej życie

Parametry diody UV firmy Kingbright:

VF Forward Voltage 3.8V IF=20mA
    IR Reverse Current Ultraviolet 10 uA VR = 5V
    Peak Forward Current 100 mA (1/10 Duty Cycle, 0.1ms Pulse Width)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru rezystora do diody UV zasilanej napięciem 3V z transformatora i mostkiem prostowniczym, aby uzyskać prąd około 20mA. Użytkownik mierzy prąd około 100mA, co jest zbyt wysokie i grozi uszkodzeniem diody. Zalecane jest sprawdzenie noty katalogowej diody UV, gdzie podane są parametry prądowe i napięciowe. Wzór na dobór rezystora to (U_zasilania - U_dioda) / I_dioda. Mostek prostowniczy jest potrzebny, ponieważ transformator daje prąd zmienny, a dioda wymaga prądu stałego. Dodanie kondensatora elektrolitycznego (np. 470µF) po mostku prostowniczym stabilizuje napięcie i eliminuje migotanie. Przykładowo, dioda UV firmy Kingbright ma napięcie przewodzenia około 3,8V przy prądzie 20mA, a maksymalny prąd impulsowy to 100mA. Rezystor powinien być dobrany tak, aby dioda nie nagrzewała się po kilku minutach pracy, co świadczy o prawidłowym prądzie. Podłączenie diody bez rezystora przy 3V może powodować nadmierny prąd i uszkodzenie. Dobór rezystora jest kluczowy dla ochrony diody i uzyskania optymalnej jasności świecenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA