logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwa komputery z Windows XP przez kabel UTP RJ45?

kernelek 25 Lip 2008 20:58 13365 14
REKLAMA
  • #1 5378230
    kernelek
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam!

Piszę z dość banalnym pytaniem, ale wybaczcie jestem ciemny w te klocki:cry:

Otóż mam 2 komputery:

1-podłaczony przez normalną kartę sieciową do osiedlowego operatora internetowego, by mieć net, komputer ten posiada tez drugą kartę sieciową i dzieki niej chciałbym się połączyć z drugim komputerem
    2-ma jedna kartę sieciową

Oba kompy chodzą pod XP.

Kupiłem kabel UTP RJ45 i połączyłem dwa kompy i włączam je, a tam na "1" wyświetla mi, że kabel sieciowy odłaczony. Zaznaczam, że kabel jest sprawny, bo sprawdzany na multimetrze.

Jak stworzyć sieć, czy o czymś zapomniałem?

Z góry dziękuję za pomoc:D

Proszę niezwłocznie poprawić swój post zgodnie z punktami 10.9 i 11 regulaminu, niezastosowanie się do zaleceń moderacyjnych skutkować będzie ostrzeżeniem.
  • REKLAMA
  • #2 5378244
    macioch92
    Poziom 10  
    Najlepsza opcja kupić jakiś tani router ;p A daleko od siebie te kompy?
  • REKLAMA
  • #3 5378259
    ITS Arturr
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    przez karty sieciowe - kup kabelek "krosowy" ustaw podobne adresy IP - w skrócie chyba najprostsza metoda.
  • #4 5378261
    xwielorybx
    Poziom 11  
    A kabelek skrosowany? Sterowniki do karty zainstalowane? Może karta wyłączona w menadżerze urządzeń,a jak zintegrowana to może w biosie?
  • #5 5379328
    kernelek
    Poziom 10  
    kompy blisko od siebie, kabel ma 3m, ale jak zainicjowac polaczenie?
    co do kart to chodza i są włączone na pci
  • #6 5379341
    Ficu
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    Aby połączyć 2 komputery skrętką bez użycia routera potrzebujesz kabla krosowanego lub z przeplotem.
  • REKLAMA
  • #7 5379344
    ITS Arturr
    Poziom 13  
    łączysz krosem ustawiasz opcje w TCP/IP i nic nie musisz inicjować. Musisz tylko poudostępniać katalogi
  • REKLAMA
  • #8 5379358
    sharp72
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Grupa robocza na obydwu komputerach musi być taka sama by się dzielić plikami.
  • #9 5379377
    wloclawek
    Poziom 11  
    Przede wszystkim nie wiadomo, czy sprzetowy adres sieciowy (MAC adres) karty jest przypisany pod danego użytkownia. NIejasne? Otóż wyobrażmy sobie, że dostawca usług interntowych przypisał Mac adres do danego użtkownika. Jeśli tak zrobił, to nie można podłaczyć switcha. Chyba, że kupić router i poprosić dostwce internetu o zmiane mac adresu dla danego uzytkownika. Wtedy korzystamy z kabli prostych.
    To było pierwsze rozwiazanie. Drugie dotyczy komputera i dwóch kart sieciowych. Jest cos takiego jak udostepnianie połaczenia sieciowego. Tutaj niekoniecznie wykorzystujemy kable skrosowane. Dalczego? Ponieważ nowsze karty sieciowe mają własny przełącznik i same rozrózniają jaki jest to kabel. Czy napewno kabel jest dobvrze zaciśniety? polecam standard B.
    Znów problem. czy ten drugi komputer ma byc podłaczony do internetu? czy tylko wymianiac miedzy soba pliki?
    To rozwiazanie niestety ma wady. Zawsze korzystajac z drugiego komputera musi byc wlaczony ten piewrwszy.
    Pozdawaim
    Piotr
  • #10 5379404
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    Najprawdopodobniej i tak guzik wyjdzie z takiego połączenia bo operator będzie ustawiał TTL na ostatnim swoim ruterze i i bez zmiany TTL na kompie który masz podpięty do sieci po przerutowaniu tego u ciebie pakiet pójdzie w niebyt.
  • #11 5379427
    ITS Arturr
    Poziom 13  
    Włocławek trochę się rozpędziłeś. Z pytania wynika że kolega chce tylko połączyć dwa komputery - chyba że czegoś nie zrozumiałem. Nie napisał że chce udostępniać internet.
    "Kupiłem kabel UTP RJ45 i spiełem dwa kompy i włączam je, a tam na "1" wyświetla mi, że kabel sieciowy odłaczony."
    Metoda dobra ale masz albo źle zaciśnięte wtyczki albo nie jest to kros.
    A jeśli już - to wystarczy udostępnić połączenie sieciowe. Niby prosta sprawa ale dla laika może być problemem bo włączenie udostępnienia zmienia adresy IP i trzeba troszkę pokombinować. Grupa robocza nie ma znaczenia - komunikujesz się po adresach IP.

A jeśli już kupujesz ruter - nie musisz o nic prosić dostawcy - przepisujesz na port WAN ustawienia lokalnej karty sieciowej włącznie z adresem MAC i po sprawie. Nic się nie gryzie. Operator nadal widzi jeden komputer i "latające" pakiety. A jak ruter dokonfigurujesz to widzi tylko pakiety...

A co do kart sieciowych - jakoś mam pecha bo jeszcze żadna mi się nie zaadaptowała przełącznikiem do zwykłego kabla...:)
  • #12 5379651
    kernelek
    Poziom 10  
    a jak odróżnić czy skrosowany?

z tego co rozumiem jeśli byłby skrosowany to wszystko by działało bez problemu?

a co do internetu to chcę aby był tylko na komputerze "1"

Dodano po 2 [minuty]:

Jak wygłądałaby sprawa, jeśli kupiłbym 2 karty na PCI WLAN-owe?

Dodano po 8 [minuty]:

• #15 5381514
    Szpanbix
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Kabel krosowy wygląda tak:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do połączenia dwóch komputerów z systemem Windows XP za pomocą kabla UTP RJ45 bez routera konieczne jest użycie kabla krosowanego (cross-over). Standardowy kabel prosty (straight-through) nie zapewni połączenia bezpośredniego między dwoma kartami sieciowymi. Po podłączeniu krosowanego kabla należy skonfigurować statyczne adresy IP w tej samej podsieci na obu komputerach oraz ustawić taką samą grupę roboczą, co ułatwi udostępnianie plików. Karty sieciowe muszą być włączone i poprawnie zainstalowane, a wtyczki kabla powinny być prawidłowo zaciśnięte według standardu B. W przypadku posiadania dwóch kart sieciowych w jednym komputerze można wykorzystać udostępnianie połączenia internetowego (ICS), jednak wymaga to, aby komputer z internetem był zawsze włączony. Alternatywnie, zakup taniego routera umożliwi łatwiejsze połączenie i współdzielenie internetu bez konieczności stosowania kabla krosowanego. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące kart WLAN PCI jako innej metody łączenia komputerów bezprzewodowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA