logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można naprawić dysk SAMSUNG SP0802N z błędem SMART status BAD?

Kwicek 26 Lip 2008 10:14 1687 6
REKLAMA
  • #1 5379372
    Kwicek
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam,

Mam problem z dyskiem SAMSUNG SP0802N, objawy były/są następujące:

Najpierw po starcie kompa- przy postach o bootowaniu (Searching for boot record from...) wisiał.
    Włożyłem CD z XP i uruchomiłem instalację. Na liście istniejących partycji wszystkie były widoczne jako nieznane. Nie zależy mi na danych więc usunąłem obie i ustawiłem nowe ale gdy miało dojść do formatowania wyskoczył komunikat "Brak dostępu do dysku". Cofnęło mnie do listy partycji i znów to samo gdy kazałem formatować, po czym instalator stwierdził, że musze komp uruchomić ponownie.
    Przy kolejnych próbach formatowania pisze, że "instalator nie mógł sformatować partycji, dysk może być uszkodzony"
    Teraz po starcie kompa wyskakuje mi raport SMART status BAD...

Czy jest szansa na odratowanie dysku ?
  • REKLAMA
  • #2 5379389
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 793
    Sprawdź programem MHDD.
  • REKLAMA
  • #3 5379494
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    Lub programem Hutil jest do dysków samsung
  • #4 5379649
    Kwicek
    Poziom 13  
    Chyba lipa z tego będzie, oto zdjęcia z MHDD:

osobiście nie mam pojęcia ale liczba błędów chyba nie świadczy dobrze o przyszłości tego dysku... ?
  • REKLAMA
  • #5 5379799
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 793
    Dysk jest do wyrzucenia - albo na żyletki :D
    Pamiętaj że elektronika jest ok i można ją sprzedać.
  • REKLAMA
  • #6 5379841
    Kwicek
    Poziom 13  
    jeszcze go wyzeruje, zobacze co po tym sie uwidoczni ale chyba rzeczywiście trzeba nowy zakupić
    :|
  • #7 5390736
    Kwicek
    Poziom 13  
    Cóż, jak sie okazało po różnych zerowaniach, low level formatach itp dysk nadal nie współpracuje.
    Najlepiej poszło z programem samsunga bo nawet postawił sie XP po llf ale po kilku resetach windows zaczął gubić pliki, poleciały jakieś błędy i tak w kółko. Dysk rzeczywiście idzie w odstawkę, dziękuję za zainteresowanie.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy SAMSUNG SP0802N wykazuje poważne problemy z działaniem, objawiające się zawieszaniem podczas bootowania oraz błędami SMART status BAD. Próby instalacji systemu Windows XP kończyły się komunikatami o braku dostępu do dysku i niemożności sformatowania partycji. Diagnostyka za pomocą programów MHDD i Hutil wykazała dużą liczbę błędów powierzchni dysku, co wskazuje na uszkodzenie fizyczne. Próby zerowania i formatowania niskopoziomowego nie przyniosły trwałej poprawy. Nawet po użyciu narzędzi Samsunga dysk działał niestabilnie, powodując utratę plików i błędy systemowe. W efekcie dysk jest uznany za uszkodzony i nie nadaje się do dalszego użytkowania, a jedyną opcją jest jego wymiana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA