logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z dysku Samsung SP0802N z błędem Boot Disk Failure?

pawel132 22 Sie 2007 10:10 1787 9
REKLAMA
  • #1 4202691
    pawel132
    Poziom 2  
    Mam problem z odzyskaniem danych z dysku Samsung SP0802N. Na tym dysku zainstalowany był WnXP w systemie plików NTFS. Niestety użytkownik zapomniał wyjąć dyskietke ze stacji i pojawił się komunikat, że zły odczyt dysku. Widząc ten komunikat użytkownik włożył płytę z systemem XP aby naprawić system jednak w pewnym momencie zorientował się, że w stacji znajduje sie nieszczęsna dyskietka. Wówczas przerwał instalacje wyjmując płyte z systemem oraz dyskietke i w tym momencie dysk nie chce załadować systemu i mam komunikat Boot Disk Failure. Dodam, że wkładając obecnie płyte z systemem i probując zainstalować na nowo system również mam taki komunikat(Bootowanie jest usatwione na CD dla sprostowania). Podłączyłem dysk do komputera, w którym znajduje się Win98. Oczywiście Win98 NTFSa nie odczyta ale w Biosie widze ten dysk jako Secondary Master. W Fdisku również nie widać tych partycji. Dlatego proszę o jakieś rady w jaki sposób mogę dostać się do tego dysku aby skopiować dane no i w jaki sposób postawić od nowa na nim system. Jest to dysk Samsung SP0802N poj. 80Gb.
  • REKLAMA
  • #2 4202736
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4202836
    pawel132
    Poziom 2  
    W Zarządzaniu dyskami w XP nie jest widoczny niestety. Testdisk ver.6.8 również zapuściłem ale spod Win98 i też go nie widać. Partition Magic nie próbowałem ale myślę, że to również nie pomoże...
  • REKLAMA
  • #4 4203285
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4203475
    pawel132
    Poziom 2  
    Pod XP nie widac dysku ani w biosie ani z pozycji systemu. Pod 98 w biosie dysk widać pod windowsem nie widać. Ok zorientuje się co to jest mhdd :) Dzieki
  • REKLAMA
  • #6 4203492
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Cytat:

Pod XP nie widac dysku ani w biosie ani z pozycji systemu. Pod 98 w biosie dysk widać pod windowsem nie widać. Ok zorientuje się co to jest mhdd Smile Dzieki

Ty najpierw zorientuj sie co to jest BIOS, DOS, WINXP, WIN98

Cytat:

od XP nie widac dysku ani w biosie ani z pozycji systemu. Pod 98 w biosie dysk widać

Yyyyy słów mi brakuje :)
  • #7 4203522
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4203675
    pawel132
    Poziom 2  
    Dokładnie tak jest. Tzn systemy 98 i XP są na dwóch róznych komputerach. Na komputerze który jest zainstalowany system XP wogole dysku nie widac a w Win98 w biosie jest widoczny natomiast w spod systemu nie widać.

Dodano po 3 [minuty]:

Do Stingerek. Nie rozumiem Twojego stwierdzenia. Posiadam w sumie 2 komputery. Jeden z Win98 gdzie w biosie widze wadliwy(dodatkowy dysk) jednak pod systemem nie widze z wiadomych względów win98 nie odczyta systemu pliku NTFS. Natomiast przepinam wadliwy dysk do kompa na którym mam zainstalowany system XP Pro i wchodząc do biosu nie widać dysku toteż nie jest możliwe abym widział go spod systemu. Pozdrawiam.
  • #9 4203704
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4205341
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Windowsowi XP tez.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odzyskania danych z dysku twardego Samsung SP0802N, na którym był zainstalowany system Windows XP z systemem plików NTFS. Użytkownik napotkał komunikat "Boot Disk Failure" po próbie uruchomienia systemu, spowodowany pozostawieniem dyskietki w stacji podczas startu oraz przerwaniem instalacji systemu XP. Dysk jest widoczny w BIOS-ie komputera z Windows 98 jako Secondary Master, lecz nie jest wykrywany w systemie operacyjnym ani w BIOS-ie komputera z Windows XP. Narzędzia takie jak Zarządzanie dyskami w XP, TestDisk (wersja 6.8) oraz Fdisk nie wykrywają partycji ani dysku pod żadnym z systemów. Sugerowane jest użycie narzędzia MHDD do diagnostyki dysku na poziomie niskopoziomowym, ponieważ BIOS i systemy operacyjne nie widzą dysku prawidłowo. Wskazano, że MHDD działa niezależnie od BIOS-u i może pomóc w diagnozie uszkodzeń lub odzyskaniu danych. Wskazano również, że w przypadku braku wykrycia dysku w BIOS-ie na komputerze z XP, problem może mieć charakter sprzętowy lub logiczny, a w ostateczności zalecane jest oddanie sprzętu do serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA