logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Bascom 2.0.10.0 obsługuje ISP dla 89C51? Jaki programator wybrać?

bolek 20 Lut 2004 16:01 2023 4
REKLAMA
  • #1 511422
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    mam pytanie, czy bascomowe ISPobsługuje "duże" '51? (np 89C51 z ISP)
    mam bascoma -wersje 2.0.10.0, zapewne dość stara wersja. jakiej nazwy programatora mam użyć?
  • REKLAMA
  • #2 511484
    ucy74
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Jest kłopot z ISP w S52 i S51. Atmel zmienił tutaj nieco protokół transmisji wobec poprzednich wersji układów z flash'em. Do S53 i S8252 można było używać programatora STK 200/STK300. Ale na forum ten temat już został "rozpisany". Powstał programator bodajże SST i on rozwiązuje problem różnic ISP. Wydaje mi się że nie chodzi tutaj o nowy programator, ale o to że same układy są nowe i jeszcze nie zaimplementowano do Bascom'a sposobu ich programowania "starymi" programatorami ISP.
  • REKLAMA
  • #3 511531
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Jeżeli ktoś chce używać programatora STK do s51 i s52 to wystarczy tylko napisać sobie aplikację która obsłuży ten programator. Zastanawia mnie tylko jedno. Tamtym programatorem można było programować zarówno 89sxx i rodzinę AVR chociaż one mają inne stany aktywne resetu. Objaw był taki że czasami jak się nie odłączyło kabelka programującego to układ wogóle nie chciał wystartować(RESET). Ponieważ jeżeli używamy XP(a sporo ludzi używa) to napisanie sterownika do LPT nie jest takie proste. Ponieważ to mój projekt programatora(SST multiprogramator ISP) jest na elektrodzie to został on tak skonstruowany aby wszystko było OK. Ponieważ projekt jest dość prosty(i tani) to polecam go gorąco(jest w dziale download) Jak będzie duże zainteresowanie to wrzucę kody źródłowe tak aby każdy mógł sobie sam modyfikować narzędzia.
  • REKLAMA
  • #4 515131
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    reasumując. jaki programnator zrobić. na bascomie zależy głównie dla tego że programuje nim mniejsze atmele (1051...4051) sam program pisze w asm. chciał bym mieć wszystko pod ręką
  • #5 515443
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    wybierz sobie taki programator, który tobie będzie pasował.
    W tej chwili kończę pracę nad kolejnym programatorem(89cx051 i 89xxx) i też będzie sterowany przez com'a(bardziej uniwersalne) do tego będzie aplikacja sterująca(dobrze integrująca się z bascomem - jak i poprzednia - jeżeli wszystko OK po programowaniu to się zamyka i nie przeszkadza).Jeżeli jesteś w stanie poświęcić trochę własnego czasu na budowę to polecam gdyż jest to niesamowita frajda z używania własnoręcznie skonstruowanych narzędzi). Zajrzyj też do mojego projektu. Nie mówie wcale że jest to najlepszy programator ale przynajmniej jest za darmo(nie licząc elementów(20zl)). Już niedługo wrzucę też poprawione wsady i kody źródłowe.
REKLAMA