logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyświatlacz LCD z godziną lub własnym tekstem i grafiką

fiskusmati 27 Lip 2008 10:53 6056 21
REKLAMA
  • #1 5382113
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 25
    Witam, chciałbym stworzyć wyświetlacz na którym będzie godzina i lub własny tekst lub grafika.

Co jest mi do tego potrzebne?
    *Wyświetlacz LCD
    *Sterownik do wyświetlacza LCD

Może da się to zrobić jakimś tańszym kosztem :D :?: °°
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5382169
    Ficu
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    Wyświetlacz ma być "samodzielny" czy stale podłączony pod komputer?
  • Pomocny post
    #3 5382191
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1531
    Witam.

Da się to zrobić prościej: wyświetlacz LCD 2*16 lub 4*16, prosty kabelek pod LPT i darmowy program typu smartie lub inny.
  • #4 5382222
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    powiem tak: lepiej jak by był samodzielny ale super też jak by był pod kopmuter i wyswietlały się na nim jakies informacje lub to co ja sam chce czyli wybierać które pixele mają być aktywne

ale bardziej chyba pod komputer bym wolał bo taniej

a nie da się pod usb? czy bedzie mozna zastosować coś takiego: http://www.allegro.pl/item404923012_t6_adapter_usb_lpt_centronics_przejsciowka_f_vat.html
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 5382280
    Ficu
    Poziom 31  
    Możesz kupić LCD np: 2*16 wyprowadzić jego złącza na goldpiny i zrobić niego układ na atmega8 (do programowania wystarczy podłączyć uC do LPT rezystorami) - koszt ok 10zł.
    Można zrobić też sterowanie bezpośrednio z LPT i przekładać wyświetlacz, ze sterownika "samodzielnego" do komputera przez LPT.
  • #6 5382286
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    A najlepiej bybyło tak: wyświatlacz nie stale podłączony pod komputer (jeżeli sie da to tak żeby była na nim godzina, data, i temperatura i moze jakies inne bajery :D) zasilany 6V z akumulatora 4,5 Ah
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 5382287
    Ficu
    Poziom 31  
    Na USB to już większy wydatek i trudniej to zrobić. Taką przejściówkę to można tylko pod drukarkę podłączyć!

Dodano po 38 [sekundy]:

Zasilanie pociągniesz z komputera 5V z USB.
  • #8 5382296
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    ale ja bym chciał własnie zeby jednak nie był przy komputerze tylko przy rowerze zasilany z 6V

Dodano po 1 [minuty]:

a to obojętne czy wyświetlacz alfanumeryczny czy lcd?

Dodano po 37 [sekundy]:

gaficzny
  • Pomocny post
    #9 5382306
    Ficu
    Poziom 31  
    Więc się zdecyduj co chcesz. Najłatwiej będzie to zrobić na wyświetlaczu alfanumerycznym ze sterownikiem HD44780.
    Co na nim ma dokładnie być? Zegar? Data? Temperatura?
  • Pomocny post
    #11 5382521
    Ficu
    Poziom 31  
    Do wyświetlanie temperatury, daty i godziny komputer jest zbędny, jak dla mnie zbędna plątanina grubego kabla LPT. Najłatwiej będzie to zrobić na ATmega8. Koszt bez wyświetlacza to ok 10-15zł (atmega8, kwarc, czujnik temp, drobiazgi). Wieczorem jak wrócę to narysuję schemat.
  • #13 5382688
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    to jezeli komputer do wyswietlenia tych informacji jest zbędny to zróbmy takie coś zeby można było to przenosić gdzie sie chce pod bateryjką-akumulatorem 6V. Mi jest to przydatne i ptarkyczne do roweru.

Narysuj schemat i co mam kupic w elektronicznym sklepie (Mikron UNITRA) aby to działało i narysuj schemat montażowy jak to zrobić a ja kupuje wyswietlacz ten: http://www.allegro.pl/item401128076_lcd_2x16_y_g_yellow_green_z_podswiet.html
    Chyba że bez zadnych kosztów dodatkowych można rzobić że będzie na zmiane data + godzina , temperatura to wtedy kupie ten: http://www.allegro.pl/item403747500_art_nowe_lcd_2x8_z_podsw_led_yellow_green_stn.html

Myśle że damy razem rade i zrobie to co chce :D

ps pamiętaj wszytko zróbmy tak zeby działało pod 6V
  • REKLAMA
  • #15 5382852
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    ale nie mamy kolorowego i nie chcemy

chcemy to co robimy z Ficu ale dzieki za fatyge
  • Pomocny post
    #16 5383769
    Ficu
    Poziom 31  
    Schemat by wyglądał mniej więcej tak:
    Wyświatlacz LCD z godziną lub własnym tekstem i grafiką
  • #17 5384295
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    wiesz ale jak na takich schematach sie nie znam berdziej na montażowych

Mam jeszcze pytanie: Czy można samemu zrobić wyswiatlacz led z diód poukładanych w ten sposób:Wyświatlacz LCD z godziną lub własnym tekstem i grafiką

lub diody takie: http://www.allegro.pl/item404596922_led_5mm_rgb_4_pin_super_cena_1zl_.html

Do tego samamu zrobic reszte jakies sterowniki i złączki i byłby wyswiatcacz kolorowy :)

Pozdrawiam,
  • Pomocny post
    #18 5384680
    Ficu
    Poziom 31  
    Jasne że można, są nawet gotowe takie wyświetlacze. Zrobienie czegoś takiego by było bardzo trudne, nie dość, że diody musiały by być bardzo blisko siebie, to pozostała by jeszcze trudniejsza kwestia - połączenie wszystkich diod w odpowiedni sposób i wyprowadzenie dużej ilości złącz sterujących. Program do obsługi czegoś takiego by był bardzo skomplikowany.

Zobacz na ten kit, niestety jest tam tylko odczyt temperatury, ale wygląda to bardzo fajnie.
  • #19 5384856
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    dobra to co, kupować ten wyswietlacz? http://www.allegro.pl/item401128076_lcd_2x16_y_g_yellow_green_z_podswiet.html
    będzie działał? co do tego kupić zeby był pomiar tamperatury? czujka? daj link z allegro.

Dodano po długim namyśle:

Czy takie wyswietlacze cą w sklepach eleltronicznych? pewnie są ale po 50zł :-/
  • Pomocny post
    #20 5385015
    Ficu
    Poziom 31  
    Ja kupuje za 19 zł wyświetlacz 2*16 w sklepie elektronicznym razem z pozostałymi elementami.

Podam Ci spis elementów:
    LCD 2*16
    Atmega8
    DS18B20 lub DS1820 - czujnik temp
    stabilizator 7805
    rezystor 10k
    rezystor 4k3
    potencjometr montażowy 10k
    kwarc 8MHz
    kondensator 100n x3
    kondensator 100uF x1
    kondensator 220uF x2
    goldpiny ok 30

Programator:
    https://obrazki.elektroda.pl/42_1207490824.png
    rezystor 100 x1
    rezystor 330 x3
    wtyk LPT damski

Dodano po 1 [minuty]:

Wszystkie elementy przewlekane (DIP).
  • #21 5385025
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    ile to moze kosztować i czy wszytkie elementy będą w sklepie elektroniczxym

Dodano po krótkim namyśle:

Ficu napisał:
    Ja kupuje za 19 zł wyświetlacz 2*16 w sklepie elektronicznym razem z pozostałymi elementami.

Czy te "wszystkie elementy to są te co wypisałeś w tej liście?"

Dodano po pół godziny:

z tego co widze na zdjęciu programatora to jest tam 2x6 a ja mam 2x16 wyswietlacz

Dodano po ponad godzinie:

prosze o odpowiedz
  • Pomocny post
    #22 5385672
    Ficu
    Poziom 31  
    fiskusmati napisał:
    ile to moze kosztować i czy wszytkie elementy będą w sklepie elektroniczxym

Skąd mam wiedzieć jak masz zaopatrzoby sklep elektroniczny?

fiskusmati napisał:
    Czy te "wszystkie elementy to są te co wypisałeś w tej liście?"

Tak.

fiskusmati napisał:
    z tego co widze na zdjęciu programatora to jest tam 2x6 a ja mam 2x16 wyswietlacz

Nie wiem o co Ci chodzi. Przecież nie programuje się wyświetlacza tylko procesor. Jak spojrzysz na mój schemat zobaczysz, że tam jest wyprowadzone złącze 1x6.

fiskusmati napisał:
    prosze o odpowiedz

Jak będę miał czas to odpowiem.
    I nie wysyłaj bezsensownych PW. Nie siedzę cały czas i klikam odśwież na stronie elki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stworzenia wyświetlacza LCD wyświetlającego godzinę, datę, temperaturę oraz własny tekst lub grafikę, z możliwością zasilania bateryjnego 6V, np. do zastosowania na rowerze. Rozważano wyświetlacze alfanumeryczne 2x16 lub 4x16 znaków oraz wyświetlacze graficzne, z preferencją dla samodzielnego urządzenia lub podłączanego do komputera przez port LPT. Zasugerowano użycie mikrokontrolera Atmega8 jako sterownika, który pozwala na niezależne działanie bez konieczności stałego podłączenia do PC, z czujnikiem temperatury DS18B20 lub DS1820. Wskazano na możliwość zasilania z akumulatora 6V oraz wykorzystanie stabilizatora 7805, kwarcu 8MHz i elementów pasywnych (rezystory, kondensatory). Podano przykładowe schematy i linki do wyświetlaczy LCD z podświetleniem (np. LCD 2x16 żółto-zielony). Omówiono trudności i koszty związane z wyświetlaczami LED RGB z diodami 5mm oraz sterowaniem przez USB, które jest droższe i bardziej skomplikowane niż LPT. Podkreślono, że programuje się mikrokontroler, a nie sam wyświetlacz. Całość ma być wykonana z elementów dostępnych w sklepach elektronicznych, z kosztami około 10-20 zł za mikrokontroler i wyświetlacz oraz dodatkowymi elementami. Zaproponowano prosty, przenośny projekt z możliwością wyświetlania zmiennych danych (godzina, data, temperatura) zasilany bateryjnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA