logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eagle 4.11 - usuwanie Layerów i tworzenie wypełnień na płytce PCB

lukas0987 20 Lut 2004 17:27 12827 16
REKLAMA
  • #1 511554
    lukas0987
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Mam dwa problemy w programie Eagle:
    1: Jak usunąć niepotrzebne Layery? (błąd: "Can't delete internal layers")
    2. Jak zrobić wypełnienia na płytce? (zaznaczone strzałką)

Proszę o odp.
    Z góry dziękuję.
    Załączniki:
    • plytka.jpg (669.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 516916
    chyras
    Poziom 12  
    lukas0987 napisał:

2. Jak zrobić wypełnienia na płytce? (zaznaczone strzałką)

Domyslam sie, ze chodzi o polecenie POLYGON, dzieki ktoremu narysujesz sobie obszar, ktory ma byc pokryty wypelnieniem, nastepnie nadasz mu nazwe (np. GND). Obszar taki ma kilka parametrow, z ktorych najwazniejsze to odleglosc do innych sygnalow (ISOLATE), to czy pozostawiac niepolaczone obszary (ORPHANS), etc.

Pozdrawiam,
    Chyras
  • REKLAMA
  • #3 517303
    lukas0987
    Poziom 18  
    Polecenie POLYGON zachowuje się jak projektowanie ścieżek i może on zwierać inne ścieżki. W jakiej warstwie to ma być robione. Mam Eagle 4.11 i niestety niezauważyłe tam opcji ORPHANS. Mógłby Pan dokładnie opisać sposób wykonania wypełnienia?
  • REKLAMA
  • #4 517524
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    masz narysowane ścieżki, klikasz na ikonkę z kluczem po lewej, najeżdzasz na isolate i orphant następnie rysujesz poligone, zamykasz pętlę tak aby zaświeciło np jasną czerwienią
    potem ikonka do opisu nazw elementów ze znaczkiem R2, nadajesz nazwę zgodną z nazwą scieżki z którą ma się zlać kształt, potwierdzasz, koniec

informacje o nazwie uzyskujesz klikając ikonkę I oraz daną ścieżkę,
  • #5 517873
    lukas0987
    Poziom 18  
    Pan Acula wyjaśnił mi całą zasadę funkcji POLYGON na GG.
    Nagrodę Nobla powinien otrzymać za cierpliwość.
    Pozwolił mi to opisać tutaj.

Wszystko wykonujemy w tej warstwie w której są ścieżki:
    1. Klikamy na ikonę klucza po lewej stronie i wybieramy "Isolate"
    następnie ustawiamy wartość na np. "1.27"
    2. Klikamy na ikonę klucza po lewej stronie i wybieramy "Orphans" i
    zmieniamy na "On"
    3. Wł. "Polygon" i rysujemy jakąś figurę (np. kwadrat). Nasz kwadrat
    musi przecinać się z jakś dowolną ścieżką (najlepiej masa GND).
    4. Klikamy na ikonę "i" (obok oka) i klikamy na ścieżkę która
    przecina nasz "Polygon". Patrzymy na nazwę ("Signal:").
    5. Klikamy na ikonę "i" (obok oka) i klikamy na nasz "Polygon".
    Patrzymy na nazwę ("Signal:").
    6. Klikamy na przycisk po lewej stronie "R2" ("Name") i klikamy na
    naszym "Polygon'ie" (zmieniamy nazwę na taką jaką miała ta nasza
    ścieżka)
    7. Gdy nam wyskoczy okienko z nazwami klikamy na nazwie jaką
    posiada nasza ścieżka.

enjoy
  • #6 518934
    lukas0987
    Poziom 18  
    Pojawił się kolejny problem.
    Po zrobieniu "Polygon" zapisuje swoją pracę,
    jednak po jej kolejnym otwarciu niema
    zapisanego wypełnienia "Polygon".
    Jak chcę jeszcze raz go zrobić to już
    nazwy są takie same i się nieda.

Jak zapisać wypełnienie "Polygon"?
  • #7 520039
    chyras
    Poziom 12  
    lukas0987 napisał:
    Jak zapisać wypełnienie "Polygon"?

RATSNETS i dwa poklony w strone Mekki - i Polygon pojawi sie niczym duch (:
  • #8 520375
    lukas0987
    Poziom 18  
    dzięki chyras
  • #9 3888218
    wdogli
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    A ja mam pytanie z innej beczki. A mianowicie. Potrafię już wykonać polygon na jednej stronie płytki który łączy się z sygnałem GND. A teraz chciałbym wykonać to samo na drugiej warstwie płytki. Czy jest to możliwe. Nadmienie że projekt płytki jest dwustronny czyli płytka ma warstwę Top i Bottom. Na warstwie Bottom mam poprowadzoną masę i jest ona wypełniona za pomocą funkcji Bottom Teraz chciałbym wykonać to samo na warstwie Top.
    Acha jeszcze jedno wszystkie sygnały z wyjątkiem masy są prowadzone po jednej i drugiej stronie płytki ( wyświetlacz LED )
    Czy ktoś może mi Pomóc ??
    Pozdrawiam Serdecznie :)
  • #10 3888283
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Jeżeli jest bodaj jedna ścieżka masy na stronie „Top” , to przechodzisz na tą stronę (w okienku u góry) i postępujesz tak, jak to robiłeś na stronie „Bottom”. Jeżeli nie ma na tej stronie ścieżki masy, to ją trzeba przeciągnąć na ta stronę i dalej postępować jak wyżej.
    Pozdrawiam.
  • #11 6997262
    ginger78
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Dopisze się do tematu by nie zakładać nowego. Postępuję zgodnie z opisem lukas0987 ale"mój" polygon to przerywane kreski, nie wiem dla czego nie jest to linia ciągła (pewnie wcześniej musiałem coś namieszać). Gdzie szukać przyczyny?
  • #12 6997332
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    ginger78, oprócz tego co napisał lukas0987 musisz jeszcze wykonać to co napisał chyras, post niżej.
  • REKLAMA
  • #13 7020132
    hawranek10
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Witam. Korzystając z okazji chcę zapytać jak tworzy się plytkę dwustronną i chcę zrobić to w smd, wiadomo że smd to czerowny kolor i wszystkie elementy są w tej barwie. Np. chcę zrobic w smd drugą warstwe na niebiesko jak to wykonać??. Również wchodzą w gre napisy. Dziekują i pozdrawiam.
  • #14 7020453
    Wojtek75
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Jeżeli chcesz przenieś element na drugą stronę płytki to skorzystaj z opcji "Mirror"
  • #15 7020494
    hawranek10
    Poziom 17  
    Witam. Dobrze ale jeżeli mają wspólne punkty lutownicze i chcę widzieć jedną strone i drugią w smd to raczej tak nie zrobię. Chodzi mi tylko jak uzyskać na niebiesko elementy smd ??. Pozdrawiam.
  • #16 7020565
    wdogli
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Hej.
    Dokładnie tak się to właśnie robi jak ci napisał kolega Wojtek75 za pomocą mirror. W ten sposób pola elementów smd zmienią kolor na niebieski. Jeśli teraz chcesz żeby łączyły się one z warstwą top to nie pozostaje ci zrobić nic innego jak przelotki lub wykorzystać jakieś elementy jako elementy łączące te dwie warstwy. Mogą to być na przykład złącza szpilkowe albo inne elementy przewlekane. Wszystko zależy od konkretnego przypadku.
    Pozdrawiam
  • #17 7020576
    hawranek10
    Poziom 17  
    Witam. Dziękuję pospieszyłem się z postem. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z programem Eagle 4.11 związanych z usuwaniem warstw (Layerów) oraz tworzeniem wypełnień (Polygonów) na płytce PCB. Usuwanie warstw wewnętrznych jest niemożliwe ("Can't delete internal layers"). Tworzenie wypełnień realizuje się za pomocą polecenia POLYGON, które pozwala narysować obszar wypełnienia, nadać mu nazwę sygnału (np. GND) i ustawić parametry takie jak izolacja (ISOLATE) oraz pozostawianie niepołączonych obszarów (ORPHANS). Wypełnienie musi przecinać istniejącą ścieżkę o tej samej nazwie sygnału, aby zostało poprawnie połączone. Po narysowaniu POLYGON należy zmienić jego nazwę na nazwę sygnału, z którym ma się połączyć. Problemy z zapisywaniem wypełnień wynikają z powtarzających się nazw sygnałów. W przypadku płytek dwustronnych, aby wykonać wypełnienie na warstwie Top, należy mieć na niej ścieżkę masy i postępować analogicznie jak na warstwie Bottom. Dodatkowo omówiono sposób przenoszenia elementów SMD na drugą stronę płytki za pomocą funkcji "Mirror", co zmienia kolor elementów na niebieski, odpowiadający warstwie Bottom. Połączenie warstw realizuje się przez przelotki lub elementy łączące.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA