logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przegrywać nagrania VHS i MiniDV na CD – utrata klatek, programy, jakość

wwwlodek 20 Lut 2004 17:42 25219 20
  • #1 511576
    wwwlodek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    mam dużo kaset magnetowidowych VHS z różnych wojaży, teraz mam również komputer z wypalarką CD, czy jest możliwość przegrania tych nagrań z VHS na CD :?: jeśli tak to jakim programem, co z jakością obrazu, mam również te kasety nagrane na MiniDV z kamery cyfrowej, czy może z nich jakoś da się przegrać na CD :?:
  • #2 511645
    mnich100
    Poziom 11  
    można to zrobić podłanczając magnetowid czy tam odtwarzacz do komputera poprzez karte telewizyjną a większość kart TV ma opcję nagrywania z tym że trzeba mieć szybki komputer bo w przeciwnym wypadku morze nienadąrzyć pakować i jakość obrazu będzie słaba lub też po załączeniu tej opcji będzie się zawieszał komputer. Powodzenia
  • #3 512305
    zdanek15
    Poziom 26  
    Ocena: 142
    przegralem swego czasu u kolesia wrzystkie swoje filmy na cd , a zestaw do roboty nie byl imponujacy : panasonic d 80 video i stary amdek 750 poszlo slicznie i powiem ze obecnie bo tasmy zostaly wole sie bawic plytami bo maje napisy i inne takietam jaja!!!!!bardzo polecam na pewno ci wyjdzie ale bez karty tv tylek :( :)
  • #4 512411
    wwwlodek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    dzięki, będę próbował kartę TV mam :), o wynikach powiem.
  • #5 516970
    misiek010
    Poziom 11  
    jak pisali przedmówcy musisz mieć kartę tv - to podstawa!
    jesli chodzi o oprogramowanie, to jest to już inny problem.
    Napisałeś że są to kasety z wojaży, więc z pewnością będziesz chciał podłożyć do nich napisy i muzykę.
    Polecam ci więc WinDVDcreator 2. Jest prosty w obsłudze i co najważniejsze w języku polskim!. Zapisuje w standartach: DVD,SVCD,VCD i DivX.
    mój adres w tlenie: misiek030(_at_)tlen.pl
  • #6 527824
    merdock
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    polecam divx.pl !!!!!!
    znajdziesz tam wszystko odnośnie archiwizacji,kompresji nagrywania itp. itd.
  • #7 647052
    Gustavo
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    mnich100 napisał:
    można to zrobić podłanczając magnetowid czy tam odtwarzacz do komputera poprzez karte telewizyjną a większość kart TV ma opcję nagrywania z tym że trzeba mieć szybki komputer bo w przeciwnym wypadku morze nienadąrzyć pakować i jakość obrazu będzie słaba lub też po załączeniu tej opcji będzie się zawieszał komputer. Powodzenia

Ja mam procesor 1,7 GHz, kartę graf. GeForce 64MB, podłaczałem przez kartę TV Pixel View PlayTV Pro (co prawda softem dołączonym do karty) i film po nagraniu się haczył....Znawcy mówią że trzeba mieć kartę graficzną z wejściem video, a najlepiej specjalna kartę do digitalizacji filmów analogowych, ale ceny takich kart liczone są w tysiącach zł....Dlatego firmy oferujące przegrywanie z VHS na DVD słono sobie liczą, np. 80 zł za godzinną płytkę
  • #8 647074
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 206
    Jasne że film może się haczyć bo opcji w kodekach jest mnóstwo i łatwo popełnić błąd.Równie dobrze nadaje się karta TV i gravika z ViVo ,jako kodera radzę użyć Xvid ,ja tak robiłem jeszcze na starym Duronie 750 i karcie Fly Video 98 ,bez utraty klatek i żadnego haczenia w czasie rzeczywistym z kompresją nagrywałem.Wychodziło mi ok. 1GB na godzinę przy niekompresowanym dźwięku mono 32KHz próbkowania i rozdzielczości 348x288.Na szybszym sprzęcie można robić większe rozdzielczości.Później dokompresowałem żeby mieściło się na płytę.Wszystko Virtual Dubem.Jedyny feler to przeplot ale lepsze karty niż Fly Video nagrywają bez przeplotu który widać na filmie.
  • #9 667943
    Gustavo
    Poziom 18  
    Widzę że znasz się na temacie 8)
    To może wyjaśnij mi coś takiego: wyczytałem radę, aby przy przegrywaniu VHS na kompa włączać DMA dla dysku twardego. Ale u mnie w Win98 nie ma tej opcji....Dysk jest Maxtor, 7200 obr/min, z obsługą ATA133. Płyta głowna Intel
  • #10 667975
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 206
    Rada jest słuszna ,taka opcja jest.Chodzi o to żeby dysk pracował w trybie UDMA ,wtedy jest najszybszy.Tej opcji szukaj w mój komputer->właściwości->menadżer urządzeń->stacje dysków->klikasz 2 x na dysk->ustawienia->DMA powinno być zaznaczone jako aktywne domyślnie.Jeśli dysk jest SCSI albo podłączony przez kontroler RAID to tego nie będzie.Wtedy zamiast tego jest "synchroniczne przesyłanie danych".Dysk pracujący w trybie PIO a nie DMA jest za wolny do zapisu obrazu i przez to może gubić klatki.
  • #11 667996
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Polecam zamiast oryginalnych sterów sterowniki "uniwersalne" do BT8x8 (chyba że masz nowszą kartę opartą na innej kości- to nie).Szukaj w sieci Btinstaller.exe w możliwie najwyższe wersji. Wtedy np. przy w miarę szybkiej maszynie możesz zrzucać nawet w pełnym PAL-u.U mnie na celeronie 850 (przetaktowany na 952Mhz) zrzuca pełny Pal przy lekkiej kompresji. A jako program polecam Virtualduba (prosty i chyba najlepszy w swojej klasie).Pozdrawiam
  • #12 669554
    Gustavo
    Poziom 18  
    Pi-Vo napisał:
    .Jeśli dysk jest SCSI albo podłączony przez kontroler RAID to tego nie będzie.Wtedy zamiast tego jest "synchroniczne przesyłanie danych".Dysk pracujący w trybie PIO a nie DMA jest za wolny do zapisu obrazu i przez to może gubić klatki.

U mnie ta opcja była aktywna.
    Nie miałem jeszcze czasu aby spróbować iuvcr-em, może ten programik coś mi pomoże
  • #13 671652
    zawer
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Polecam do obrobki audio i wideo program Power director pro 3.0 retail

uzywam zawsze jego i uwazam ze jest to jeden z najleprzych programow do tego typu rzeczy mnostwo mozliwosci wszystko co sobie zarzyczysz obsluga dolbydigital

jezeli jestes bardziej wymagajacy to Adobe Premiere sie klania :)
  • #14 672577
    fas666
    Poziom 11  
    Ja polecam program Win VDRPro można na nim zgrywać sekwencje wideo w rożdzielczości 640/480 bez utraty klatek i to przy procesorze 1.2 Gb
  • #15 673181
    colombo
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Wie ktos moze jak zmienic rozdzielczosc dla karty pixel view? Chodzi mi o to ze 320x280(ta srednia) jest dla mnie za mala i chcialbym zwiekszyc do 640x480 tak jak sa filmy nagrywane. Tylko ze jedyne rozdzielczosci jakie sa do wyboru to sa ta co ja mam ustawiona, mniejsza i 720x520 czy jakos tak (rozdzielczosc telewizyjna) i przy tej najwiekszej filmy nagrywane mi sie tna. Nie wiem czy to jest wina sterow czy czegos innego. Pozatym uzywam kodeka Divx Fast Motion co 1 klatka kluczowa, 100%kompresji, 6000kb/s moze ktos zna lepsze ustawienie lub innego kodeka, a jak uzywam xvida to faktycznie przy najlepszej rodzielczosci obraz jest zyleta, tylko ze za kazdym razem jak zamykam pixel station to pisze ze program wykonal nieprawidlowa operacje, zwiesza sie a ja musze resetowac kompa i tak za kazdym razem.
  • #17 675022
    Rysiek_Mar
    Poziom 11  
    Proponuję kartę AV Master (na Allegro ok.200 PLN) i program Ulead Video Studio.
    Nie jest wymagany szybki komputer, chodzi pod WIN 98, pełna rozdzielczość PAL.
  • #18 677328
    Dominik
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Do sczytywania ze żródeł analogowych polecam karty graficzne z VIVO ale ATI(nawet te tańsze modele) Próbowałem też Nvidie ale te tańsze modele nie zdały egzaminu(gubiły klatki , jakość obrazu). Do kart ATI dodawane jest oprogramowanie do sczytywania , które jest często aktualizowane - CATALYST - można ściągnąć ze stron ATI. Karty Pinnacle też próbowałem , ale DC10 była strasznie kapryśna , a DC30 była jak na warunki amatora droga, ale oprogramowanie do edycji video tej firmy
    STUDIO 8 jest bardzo dobre dla początkującego.
  • #20 678571
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    colombo napisał:
    ... tylko ze za kazdym razem jak zamykam pixel station to pisze ze program wykonal nieprawidlowa operacje, zwiesza się a ja musze resetowac kompa i tak za kazdym razem.

Ja mam to samo, aby uniknąć zawieszenia, przed zamknięciem Pixela zmieniam kodeka na taki jak był pierwotnie ustawiony - "koder dekoder Cinepak".
  • #21 2782420
    artcreator
    Poziom 13  
    Ehh... szkoda gadać.
    Sprawdźcie link:
    http://forum.tii.pl/viewtopic.php?t=1212
    - opis instalki karty opartej na BT8x8 + trzy sprawdzone aplikacje.
    Moja rada: odinstalować wszystkie aplikacje/stery (z oryginalnej płyty) i zainstalować ze strony http://btwincap.sourceforge.net/ sterownik http://prdownloads.sourceforge.net/btwincap/btwdmdrvinstaller5.3.8.zip?download
    Jak problem w ściągnięciu tego sterownika to dołączam:
    BtInstaller.exe
    Załączniki:
    • BtInstaller.exe (936 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Przegrywanie nagrań z kaset VHS i MiniDV na CD wymaga podłączenia magnetowidu lub kamery do komputera za pomocą karty telewizyjnej (TV tuner) lub specjalnej karty do digitalizacji wideo. Karta TV jest podstawowym elementem umożliwiającym przechwytywanie obrazu, jednak do płynnego nagrywania potrzebny jest szybki komputer oraz odpowiednie sterowniki, np. uniwersalne BtInstaller dla kart opartych na chipsecie BT8x8. Zaleca się włączenie trybu DMA dla dysku twardego, aby uniknąć utraty klatek podczas zapisu. Do przechwytywania i edycji wideo polecane są programy takie jak VirtualDub, WinDVDcreator 2, PowerDirector Pro 3.0, Adobe Premiere, Ulead Video Studio oraz Win VDRPro. Kompresję można realizować kodekami Xvid lub DivX, przy czym Xvid jest często rekomendowany do zachowania jakości i płynności. Rozdzielczość nagrywania zależy od możliwości karty i ustawień sterowników, typowo stosuje się 320x288 lub 640x480 pikseli. Karty graficzne z funkcją VIVO (Video In Video Out), zwłaszcza ATI, oferują lepszą jakość i stabilność niż tańsze modele Nvidia. Problemy z zacinaniem się obrazu mogą wynikać z niewłaściwych ustawień kodeków, sterowników lub zbyt słabego sprzętu. Przegrywanie z MiniDV wymaga podłączenia kamery cyfrowej i może być realizowane podobnie jak VHS, jednak z lepszą jakością obrazu. Gotowe usługi komercyjne oferują przegrywanie VHS na DVD w cenach około 80 zł za godzinę nagrania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA