logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego odbiornik TFMS 5380 nie działa z radiem Blaupunkt Melbourne SD27?

mietekt 01 Sie 2008 17:13 4041 8
REKLAMA
  • #1 5399019
    mietekt
    Poziom 12  
    Witam
    Posiadam radio Melbourne sd27 i pilota rc-12h.
    Zlutowałem do kompletu odbiornik podczerwieni:
    Dlaczego odbiornik TFMS 5380 nie działa z radiem Blaupunkt Melbourne SD27?
    Niestety nie działa.
    Do odbiornika zamiast TSOP1738 (nie dostałem) wstawiłem TFMS 5380.
    Wszystko połączone jest dobrze. TFMS dostaje 5V, na wyjściu ma 4,5V, a jak naduszę przycisk na pilocie napięcie na wyjściu TFMSa spada o ok 0,3V.
    Radio jest nowe, pilot też.
    Co mogę tam jeszcze sprawdzić (tanim, badziewnym miernikiem), co mogłem źle zrobić?
    Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź :-)
  • REKLAMA
  • #2 5399391
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Radio może nie mieć obsługi pilota. To najniższy model, zubożony o wszystko co się dało aby był tani. Wyższe modele mają odbiornik podczerwieni często już panelu i nie wymagają jak starsze osobnego odbiornika.
  • REKLAMA
  • #3 5399520
    mietekt
    Poziom 12  
    Z instrukcji wynika, że powinno działać z pilotem. Są w niej wzmianki o takich akcesoriach.
    Tu podają ze powinien podejść pilot RC10(H). Z tego co wyczytałem na forum to RC-10 i 12 są zamiennikami.
    Może radio nie jest zbyt zbajerowane, ale mi osobiście np brak CD zupełnie nie przeszkadza.
  • #4 5401244
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 159
    Może potrzebny rezystor np. 22k na wyjściu TFMS do +5V.
    Warto by zobaczyć przebieg na oscyloskopie.
    Pzdr. N.
  • REKLAMA
  • #5 5401627
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Nigdy nie było trzeba stosować rezystora podciągającego. Robiłem kilka takich odbiorników z tego co miałem pod ręką i działały. Jedynie na odbiorniku podczerwieni od jakiejś karty TV miałem problem bo gubiło rozkazy i tylko pierwszy odbierało poprawnie ale miał inną częstotliwość nośnej.
  • REKLAMA
  • #6 5408615
    mietekt
    Poziom 12  
    Nie mam niestety oscyloskopu :-(
  • #7 5592370
    margol60
    Poziom 2  
    Może trochę się spóźniłem, ale mam również model sd27 i z tego co widzę u siebie na obudowie (lewy dolny róg) to już jest odbiornik podczerwieni (przynajmniej na takiego wygląda).
  • #8 5592511
    mietekt
    Poziom 12  
    Niestety tylko na takiego wyglada.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz radia Blaupunkt Melbourne SD27 i pilota RC-12H zlutował odbiornik podczerwieni TFMS 5380 zamiast oryginalnego TSOP1738, jednak pilot nie działa poprawnie. Odbiornik jest zasilany 5V, na wyjściu ma około 4,5V, a przy naciśnięciu przycisku na pilocie napięcie spada o około 0,3V. Możliwe przyczyny problemu to brak obsługi pilota w najniższym modelu radia lub konieczność zastosowania rezystora podciągającego (np. 22kΩ) na wyjściu odbiornika. Inni użytkownicy wskazują, że rezystor podciągający zwykle nie jest potrzebny, a problem może wynikać z różnic w częstotliwości nośnej odbiornika. W modelu SD27 istnieje wersja z wbudowanym odbiornikiem IR w panelu, co warto zweryfikować wizualnie. Brak oscyloskopu utrudnia diagnostykę sygnału. Instrukcja radia sugeruje kompatybilność z pilotem RC-10(H), który jest zamiennikiem dla RC-12H.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA