logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Swissvoice Avena 138 - jakie tranzystory SMD Q5 i Q7 po burzy?

Matrixxp 02 Sie 2008 08:20 5103 30
  • #1 5400445
    Matrixxp
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Telefon nie przeżył ogromnego pioruna ... poleciało przy okazji kilka innych urządzeń :(
    Na płytce uszkodzeniu zostały dwa tranzystory Q5 i Q7 ... zniszczone doszczętnie - nawet nie widać napisów...
    Czy ktoś mógłby poratować mnie symbolami? (tranzystory SMD)

Jakiej pojemności są te najmniejsze kondensatory (dł. 1mm, szer. 0.5 mm)?
  • #2 5400578
    luk80
    Poziom 13  
    Jeden ma symbol 2d drugi bodajże 5CW lub 1A.Sprawdź też tego dużego tranzystora, bardzo często się uszkadza w wyniku przepięć.Jak przepięcie było bardzo silne to mogło polecieć więcej elementów i bazę będzie ciężko uratować.
  • #3 5400780
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Nagrzebiesz sie , wydasz kase ,stracisz czas i potem to wyp..walisz.
    Po burzy = zgon bazy. Reanimacji nie ma.
  • #4 5403471
    Matrixxp
    Poziom 11  
    i pewnie macie rację z tym bezsensownym grzebaniem .... jak narazie szukam dokladnych symboli tych tranzystorow, bo na stronie www.tme.com.pl nie moge ich znalezc :/
    a jak nie moge znalezc to nie moge kupic ...
  • #5 5403491
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Tranzystor typu smd o oznaczeniu 2D to odpowiednik "konwencjonalnego" MPSA92, czyli tranzystora pnp na napięcie 300V.
    Ten element jest w pierwszej kolejności narażony na uszkodzenie po burzy. Poza tym mostek diodowy w postaci czterech diod prostowniczych lub małej kostki z czterema końcówkami.
  • #6 5405752
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    ....a potem procesor..
    Śladowe szanse na naprawę..
  • #7 5407424
    Lucjan52
    Poziom 27  
    Ocena: 158
    Nie do końca się zgadzam kolego Wojtek z tym "reanimacji nie ma"
    Co najmniej 50, 60 % uszkodzeń poburzowych naprawiam, pod warunkiem oczywiście że nie padł procesor ani w.cz
  • #8 5407901
    Matrixxp
    Poziom 11  
    Wymienilem dwa uszkodzone tranzystory SMD na tranzystory przewlekane (TO-92) - w sklepie nie bylo zamiennikow :/
    Wyrzucilem dwa malutkie kondensatory zupelnie z płyty i ...

baza odżyła ... widzi słuchawkę .. ładuje słuchawkę .... wywołuje słuchawkę ..jeszcze nie wiem czy działa na linii bo osobiście nie posiadam telefonu - sprawdzę w pracy :)

Dam znać co i jak ....
  • #9 5408992
    Matrixxp
    Poziom 11  
    No i sprawdziłem ...

Po podniesieniu słuchawki słychać sygnał.. jest dobrze ...
    dzwoniąc na ten telefon można odbierać .. jest dobrze ...
    ale po wybraniu jakiegokolwiek numeru z tego telefonu słychać ciągły sygnał, a potem zajętości ... tak jakby to centrala nie chciała wybrać numeru .... hmmm ...
    czyżby wylutowanie dwóch malutkich kondensatorów spowodowało problem .. czy może walnąłem się z tymi tranzystorami .... cholera ..
    a może jakiś inny układ odpowiada za wybieranie numeru ....
  • #10 5409011
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Czy aparat jest przestawiony na wybieranie tonowe? Czy je w ogóle słychać w słuchawce jak próbujesz wybierać?
    Wybieranie starego typu, tzw. impulsowe w przypadku uszkodzenia tranzystora "kluczującego" ma prawo nie działać, jednak tonowe powinno.
    Być może jednak źle wstawiłeś jeden z tranzystorów. Przyjrzyj się raz jeszcze "swojemu dziełu". Czy to na pewno były kondensatory? Chodzi o te elementy co wyrzuciłeś.
  • #11 5409023
    Matrixxp
    Poziom 11  
    Zybex. Dziękuję za szybką odpowiedź.

Sprawdziłem dwukrotnie czy aparat jest ustawiony na wybieranie tonowe. Jest.
    Słychać w słuchawce gdy wybieram jakiś numer. Więc to jest ok.
    Jeszcze raz sprawdzę te tranzystory - zamiast MPSA92 wstawiłem MPSA93 a zamiast BC 546, wstawiłem BC 847 .. nie przyglądałem się dokładnie parametrom tych półprzewodników, ale nie sądzę, żeby miały one wpływ na fakt nie wybierania numeru przez słuchawkę,centralę ...
    te dwa elementy to były kondensatory połączone równolegle - dość mocno spalone ... poszukam na jakiejś starej płycie takich samych i wlutuję .... chociaż też mało prawdopodobne, żeby to one były odpowiedzialne za wybieranie numeru ...

Podsumowując:
    W telefonie Avena 138 zostało zrobione:
    spalony tranzystor SMD 2D (z forum wywnioskowałem, że jest to MPSA92) zastąpiłem tranzystorem w obudowie TO-92 MPSA93 (pamiętającm, żeby nie popieprzyć B, C i E)
    spalony tranzystor SMD 1A (z forum wywnioskowałem, że jest to BC 546), zastąpiłem tranzystorem SMD BC847
    dwa kondensatory wyrzuciłem ... nie wiem jakiej były pojemności - piko coś pewnie ...
    brak schematu naprawdę komplikuje sprawę, zwłaszcza, że nie robię tego codziennie :/

Może gdybym wstawił zdjęcie tej płyty bazy ....

Przed chwilą sprawdziłem wybieranie impulsowe .. i .. działa?!?! .. czemu tonowe zatem nie działa ???
  • #12 5409281
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Widocznie coś "przywiera" i jest zbyt niski poziom. Impulsowe działa na zasadzie przerwy i zwarcia.
  • #13 5409388
    Lucjan52
    Poziom 27  
    Zadzwoń na ten aparat i sprawdź czy jest łączność w obie strony. Prawdopodobnie będzie tylko w jedna stronę. Po drugie sprawdź napięcie linii na podniesionej słuchawce. Jeśli jest zbyt duże, rzędu kilkunastu- 20 V, to znaczy że nadal masz feler w układzie kluczującym.Lekko przywarta jakaś dioda. To dość powszechne zjawisko w takich przypadkach.
  • #14 5409526
    Matrixxp
    Poziom 11  
    Gdy zadzwonię na ten telefon słyszę bardzo wyraźnie, ale mnie nie słychać za dobrze .... prawie wcale ...

Panowie macie rację ...
    coś przywiera ... szukam dalej ....

Na podniesionej słuchawce mam 6.8 V ....
  • #15 5409570
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Chciałem, właśnie zapytać o działanie mikrofonu. Jak słabo słychać to często też nie ma wybierania tonowego. Uszkodzony jest jeden wspólny element, od którego to zależy.
  • #16 5409700
    Matrixxp
    Poziom 11  
    Znalazłem jeszcze jeden tranzystor w obudowie SOT-223 ... ma oznaczenie PH48 ZT 2222A ...

Pomiary kolektor- emiter czy emiter-kolektor dają identyczną wartość rezystancji ... stawiam na niego ....
    Choć na zewnątrz nie ma żadnych śladów uszkodzeń, był on połączony z tranzystorem , który wybuchł ...

Cholera .. wlutowałem nową sztukę i to nie to .... nadal problem istnieje :/
  • #17 5410012
    luk80
    Poziom 13  
    Coś jeszcze jest walnięte.Sprawdź ten duży tranzystor oraz te 4 diody przewlekane zaraz na wejściu.
    Ewentualnie jakaś drobnica.Na pewno jesteś już blisko sukcesu:)
  • #18 5410081
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Nagrzebiesz sie , wydasz kase ,stracisz czas i potem to wyp..walisz.
    Po burzy = zgon bazy. Reanimacji nie ma.:D:D:D
    Cytować samego siebie to grzech ciężki.
    Ale wszystko wskazuje na to że zmierzamy do ostatecznego rozwiązania kwesti bazy po piorunie.
    Czyli do kubła.:D
  • #19 5410264
    Matrixxp
    Poziom 11  
    Przelutowałem jeszcze 3 tranzystory .. efekt się nie zmienił ...
    Miarka się przebrała - baza leci do kubła!

Dziękuję za pomoc Panowie :)
  • #20 5412549
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Niech spoczywa w spokoju.
    Na dnie. Zabierz obudowę. kiedyś się przyda.
  • #21 5413786
    robstan1971
    Poziom 2  
    witam
    telefon uniden extend.A.Phone przeszedł burzę i nie ma zasilania matka. pomocy moze ma ktoś schemat?
  • #22 5413942
    Lucjan52
    Poziom 27  
    Takich rzeczy nie ma. Chyba, że sam narysujesz.
  • #23 5417577
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    A co to jest "matka"" ??
  • #24 5418228
    Matrixxp
    Poziom 11  
    raczej nie co tylko kto .. :))))

a tak poważnie to chodzi o bazę :)

a wracając do MOJEGO tematu ... kupiłem identyczny telefon na allegro ...
    więc bazę mam nową i do tego oprócz nowej to starą, ale sprawną słuchaweczkę ... amen
  • #25 5419766
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Proponuję ci zalogować tę drugą, sprawną słuchawkę jako dodatkową, a uszkodzoną bazę używać tylko jako ładowarkę.
  • #26 5420049
    Matrixxp
    Poziom 11  
    I tak własnie zrobię.

Dziękuję.
  • Pomocny post
    #27 5421099
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Gdyby ustalić co jest potrzebne tylko do ładowania, to można by odłączyć całkowicie zasilanie od elektroniki bazy.
  • #28 5421561
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Nie wiem jak jest w Avenie 138 ale w Avenie 129, którą mam rozgrzebaną, ładowanie idzie "na żywca" od gniazda zasilacza przez dławiki. Po drodze w szeregu jest rezystor - bodaj 130Ω - potem równolegle kondensatory blokujące (jakieś pF albo nF, SMD, nie da się odcyfrować) zenerka równolegle i dalej na styki bazy. Po drodze są miejsca na płytce na tranzystory ale w tym modelu są niewykorzystane. Druga gałąź zasilania idzie na stabilizator. Jeżeli baza ze 138 nie jest bardziej "zaawansowana" technicznie tzn. procesor nie wtrąca się w sprawy ładowania:D, to wystarczy podciąć nogę stabilizatora i będzie z bazy sama ładowarka.
  • #29 5422155
    adusia
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Matrixxp napisał:
    Zybex. Dziękuję za szybką odpowiedź.

Sprawdziłem dwukrotnie czy aparat jest ustawiony na wybieranie tonowe. Jest.
    Słychać w słuchawce gdy wybieram jakiś numer. Więc to jest ok.
    Jeszcze raz sprawdzę te tranzystory - zamiast MPSA92 wstawiłem MPSA93 a zamiast BC 546, wstawiłem BC 847 .. nie przyglądałem się dokładnie parametrom tych półprzewodników, ale nie sądzę, żeby miały one wpływ na fakt nie wybierania numeru przez słuchawkę,centralę ...
    te dwa elementy to były kondensatory połączone równolegle - dość mocno spalone ... poszukam na jakiejś starej płycie takich samych i wlutuję .... chociaż też mało prawdopodobne, żeby to one były odpowiedzialne za wybieranie numeru ...

Podsumowując:
    Tu tkwi twój problem ; żle wlutowany tranzystor.
    W telefonie Avena 138 zostało zrobione:
    spalony tranzystor SMD 2D (z forum wywnioskowałem, że jest to MPSA92) zastąpiłem tranzystorem w obudowie TO-92 MPSA93 (pamiętającm, żeby nie popieprzyć B, C i E)
    spalony tranzystor SMD 1A (z forum wywnioskowałem, że jest to BC 546), zastąpiłem tranzystorem SMD BC847
    dwa kondensatory wyrzuciłem ... nie wiem jakiej były pojemności - piko coś pewnie ...
    brak schematu naprawdę komplikuje sprawę, zwłaszcza, że nie robię tego codziennie :/

Może gdybym wstawił zdjęcie tej płyty bazy ....

Przed chwilą sprawdziłem wybieranie impulsowe .. i .. działa?!?! .. czemu tonowe zatem nie działa ???

Tu tkwi twój problem ; żle wlutowany tranzystor.
    Załączniki:
    • MPSA92.pdf (646.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 5422824
    Matrixxp
    Poziom 11  
    nie pomyliłem się .... na pewno wlutowałem dobrze ....
    sprawdzałem to wielokrotnie ze specyfikacją tego tranzystora w obudowie SMD i TO-92 ...
    jedyną rzeczą, która mogła przeważyć w tej sprawie, to było wlutowanie MPSA93 zamiast MPSA92 ....

Podsumowanie tematu

✨ Telefon bezprzewodowy Swissvoice Avena 138 uległ uszkodzeniu wskutek wyładowania atmosferycznego, co spowodowało zniszczenie tranzystorów SMD oznaczonych jako Q5 i Q7 oraz kilku kondensatorów. Tranzystor o symbolu "2D" odpowiada tranzystorowi PNP MPSA92 (300V), natomiast tranzystor oznaczony "1A" jest odpowiednikiem BC546. Próby wymiany uszkodzonych tranzystorów SMD na przewlekane TO-92 (MPSA93 zamiast MPSA92 oraz BC847 zamiast BC546) pozwoliły na częściowe przywrócenie funkcji bazy – telefon widzi i ładuje słuchawkę oraz odbiera połączenia, jednak nie jest w stanie wybrać numeru, co może wynikać z usunięcia dwóch małych kondensatorów lub dalszych uszkodzeń elementów kluczujących sygnał wybierania. Dodatkowo znaleziono tranzystor w obudowie SOT-223 (oznaczenie PH48 ZT 2222A), który mimo braku widocznych uszkodzeń, może być uszkodzony. Wskazano również na możliwość uszkodzenia dużego tranzystora i mostka diodowego na wejściu. Pomimo prób naprawy i wymiany kilku tranzystorów, problem z wybieraniem numeru pozostał, a mikrofon działa słabo, co sugeruje uszkodzenie wspólnego elementu odpowiedzialnego za wybieranie tonowe i transmisję głosu. Ostatecznie zdecydowano się na wymianę całej bazy na nową, zakupioną na aukcji internetowej. W dyskusji poruszono także kwestie techniczne dotyczące ładowania akumulatorów w bazie, które w modelu Avena 129 odbywa się bezpośrednio z zasilacza przez dławiki i rezystory, z pominięciem niektórych tranzystorów. Wskazano, że w wielu telefonach procesor w słuchawce może mieć wpływ na proces ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA