logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz z Amigi 500 co proponujeci z niego zrobić

dugi.1985 02 Sie 2008 09:07 1470 4
REKLAMA
  • #1 5400490
    dugi.1985
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    Dostałem od kumpla zasilacz z zepsutej Amigi 500. Chciałbym zrobić sobie z niego zasilacz. Tylko nie wiem czy zostawić flaki jak są tylko uwalić kabel i założyć gniazda do obudowy. Czy może zostawić trafo i dołożyć zasilacz do środka swojej konstrukcji. Trafo wygląda na jakieś 40W. Największe napięcie na uzwojeniu wtórnym zmierzyłem 28V. Wiec sobie myślę żeby lepiej zrobić z tego jakiś regulowany zasilacz. Co uważacie na ten temat?
  • REKLAMA
  • #2 5400703
    XaFFaX
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Moim skromnym zdaniem chyba lepiej zrobić zasilacz swój :). Nie dlatego, że nie mam zaufania do ludzi z Commodore ;) (chyba, że zasilacze robił ktoś inny to przepraszam :P ), tylko dlatego, że Amigi wszelkie (pomimo tego, że są to maszyny mające swoją legendę w świecie komputerów) jest to sprzęt bardzo stary, więc przypuszczam, że kondensatory i inne elementy juz mogą nie do końca spełniać swoją funkcję :). Poza tym zależy do czego miałby być wykorzystywany. Jak do świecenia kilkoma diodami to myśle że spoko ;), jak do czegoś co wymaga większej precyzji stabilności itp. to lepiej zbudować własny. Takie jest moje zdanie.
  • REKLAMA
  • #3 5400713
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 851
    Zasilacz Amigi daje symetryczne +/- 12V i 5V jesli chcesz inne napięcia musisz zrobic inny uklad zasilacza
  • REKLAMA
  • #4 5400714
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 851
    Zasilacz Amigi daje symetryczne +/- 12V i 5V jesli chcesz inne napięcia musisz zrobic inny uklad zasilacza
  • #5 5400873
    dugi.1985
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    Wiem że daje symetryczne napięcie ale te -12 to tylko 100mA. A ogólnie planuje go wykorzystać jako podręczny zasilacz warsztatowy. W miarę estetyczna obudowa itp. Mam w domu u rodziców gdzieś zasilacz z Amigi 600 który jest już impulsowy. Tego na pewno zostawię wraz z amisią jako relikt początków przygody z informatyką.
    P.S. W Amiga Basicu zrobiłem kiedyś gierkę ekonomiczną miałem chyba z 12 lat była głupia i prostymi metodami dało sie oszukiwać ale wtedy było to dla mnie szczytem umiejętności
REKLAMA