logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz Amiga 600 - brak +12VDC, wyższe napięcie na 5 pinie, szybkie pyknięcia

szmek 17 Gru 2008 14:18 3333 2
REKLAMA
  • #1 5870333
    szmek
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Niedawno kupiłem Amigę jednak jak sie okazało zasilacz był uszkodzony.

:arrow: Zgodnie z informacjami na stronie: Amiga 500/600/1200 Power Supply

Sprawdziłem zasilanie na wtyczce (względem 4 pinu, chyba poprawnie?), I brakuje napięcia +12VDC (na 3 pinie). Zauważyłem ze na 5 pinie napięcie jest wyższe niż było to przedstawione na stronie 14VDC (około).

Macie jakieś pomysły?
    Co teraz mam sprawdzić?

Zasilacz wydaje charakterystyczne "pyknięcia" i to dosyć szybko.
  • REKLAMA
  • #2 5870379
    zgierzman
    Poziom 31  
    Ocena: 1558
    :arrow: Rozwiązania masz dwa:

1. Próbować naprawić zasilacz - musisz mieć pojęcie jak działają zasilacze impulsowe.
    Choć może to tylko np. problem zimnych lutów, czy złamany kabel wewnątrz izolacji.
    Otwórz zasilacz i pomierz napięcia na płytce.
    Wypadałoby obciążyć jakoś wstępnie przetwornicę, bo może nie działać prawidłowo bez obciążenia.
    Uwaga! na tym dużym kondensatorze będzie napięcie ok. 300V nawet jak odłączysz zasilacz od sieci!
    Jeśli nie wiesz co robisz lepiej w tym nie grzeb!

2. Wywalić zasilacz zostawiając sobie tylko kabel. Tenże kabel podłączyć do dowolnego zasilacza AT lub ATX od PC uważając na napięcia i będzie git.
    To rozwiązanie ma też inną zaletę - oryginalny zasilacz jest słabiutki i nie potrafi uciągnąć niektórych twardych dysków.
    Oraz np. nie daje rady jak połączysz np. dwa HDD, jakąś kartę rozszerzeń itp...

Sam w czasach Amigi wywaliłem zasilacz od A1200 i zastąpiłem go zasilaczem od PC.
  • #3 5870471
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Napięcia sprawdź w zasilaczu (uwaga na napięcie po stronie pierwotnej!) trzeba sprawdzić na płytce czy występują no i te 14VDC tam powinno być -12V na piątym pinie tu jest łatwo wystarczy stabilizator napięcia na -12V.
    Natomiast druga sprawa to taka, że jakikolwiek zasilacz komputerowy (AT czy ATX) można przystosować do pracy z dowolnym modelem Amigi.
REKLAMA