logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć radio w aucie na stałe bez stacyjki? Wybór kabli i bezpieczników

szymonweeia 02 Sie 2008 21:29 1822 3
REKLAMA
  • #1 5402631
    szymonweeia
    Poziom 10  
    witam chciałbym w aucie uniezależnić radio od stacyjki
    tzn najprościej to chyba podłączyć stale napięcie pod radio prawda??
    ale tu jeszcze jedno pytanie czy mogę wykorzystać do tego to napięcie co dochodzi do kostki i do radia do pamięci? tam jest zawsze +12 wiec by mi pasowało ale nie wiem czy można sie tak "wgryzać" w instalacje a jeśli tak to czy mam tam dawać jakiś bezpiecznik??

dodatkowe pytanie jaki kabel użyć? i w ogolę jak dobierać grubości kabli w instalacji czegokolwiek w aucie? mógłby ktoś podać jakieś przedziały w zależności od prądu? czy coś?
  • REKLAMA
  • #2 5402643
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    Mozesz spiąc te dwa napiecia ale podtrzymanie pamieci ma mniejszy pobór mocy i jesli radio ma duża moc to moze siaść bezpiecznik z tego obwodu.
  • REKLAMA
  • #3 5402710
    szymonweeia
    Poziom 10  
    ah zapomniałem bo chcialbym tez uniezależnić od stacyjki gniazdo zapalniczki... ale to chyba już na pewno nie wytrzyma czyli powinienem poprowadzić kabelkiem prosto z akumulatora +12? i dawać na to jakiś bezpiecznik? czy dopiero ewentualnie na dany odbiornik bo do tego +12 podłączyłbym radio zapalniczkę i coś tam może jeszcze ;)
REKLAMA