logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

radio przerywa w trakcie jazdy ale normalnie dziala

firmajarog 04 Sie 2008 09:28 13993 15
REKLAMA
  • #1 5406527
    firmajarog
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    witam mam taki maleńki proble
    załozylem niedawno radio do samochadu i wszystko było oki przez jakiś czas, az nagle w trakcie jazdy przestło grać zauważyłem ze radyjko normalnie idzie i nie przerywa odlicz dalej sekundy ale w glośnikach jest cisza. teraz dzieje sie cos takiego ze jeżeli chce aby grało to musze wjechać w jakąś dziure wtedy wstrząśnie autem i zaczyna grac aż do nastepnej dziury ! prosze opomoc co to może być
  • REKLAMA
  • #2 5406529
    michaug
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Nowe na gwarancji czy używane? Jeżeli to drugie to sprawdź może jakieś zimne luty powstały na płytce? Ja tak miałem z Philipsem.

Pozdrawiam
  • #3 5406555
    firmajarog
    Poziom 10  
    nowe radyjko tylko dziwne ze na początku było wszystko oki a potem zaczeło przerywać
  • REKLAMA
  • #4 5406559
    michaug
    Poziom 14  
    No to zawieź od razu na gwarancję niech sprawdzą.
  • #5 5406561
    firmajarog
    Poziom 10  
    a mozliwe to ze którys glośnik może robić zwarcie i dlatego nie przerywa??

Dodano po 1 [minuty]:

i dlatego przerywa??*
  • #6 5406573
    Androl
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Możliwe że masz gdzieś luźne podłączenie na samej wtyczce do głośników przy radiu i wystarczy tam pogrzebać, ale musisz wyjąc radio, żeby się dostać do tej wtyczki.
    Pozdrawiam.
  • #7 5406574
    michaug
    Poziom 14  
    Raczej to bym wykluczył, ale sprawdzić możesz wypinając poszczególne kanały z wtyczki lub sprawdzić radio w innym samochodzie.
  • REKLAMA
  • #8 5406583
    firmajarog
    Poziom 10  
    czyli raczej twoim sdaniem to radyjko przerywa ??

Dodano po 18 [sekundy]:

zdaniem*
  • #9 5406586
    michaug
    Poziom 14  
    No raczej tak.
  • #10 5406593
    firmajarog
    Poziom 10  
    troszke to dla mnie dziwne bo na początku było oki ale sprawdze tak jak radziłeś !! dzieki pozdrawiam
  • #11 5406600
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Przede wszystkim: TO NIE JEST GADU GADU!! I nie miejsce na takie posty!
    Po drugie: jak radio zostało podłączone?
    W jakim stanie są głośniki?
    Czy są oryginalne kostki, czy jest coś grzebane?
    Czy radio posiada jakieś wolne przewody z tyłu?
    Bo możliwości jest kilka:
    - uszkodzona instalacja głośnikowa lub same głośniki - najczęściej zwarcie przewodów ze sobą lub do masy.
    Luźny przewód MUTE, który dotyka sobie do metalowych części.
    Wada samego radia tez jest możliwa. Ale nie ma co tu jednoznacznie orzekać bez sprawdzenia wszystkiego, więc nie rozumiem skąd taka diagnoza wyżej...
  • #12 5406612
    michaug
    Poziom 14  
    Diagnoza dlatego, że miałem taki przypadek że radio np po dociśnięciu panela bądź wjechaniu w dziurę zaczynało działać (czyt. leciało coś z głośników) i okazało się, że na płytce były zimne luty.
  • #13 5406647
    Błażej
    I w związku z tym wszystkie przerywające radia mają taką samą usterkę? I w ciemno trzeba lecieć?
  • REKLAMA
  • #14 5406675
    firmajarog
    Poziom 10  
    radio jest nowe
    kostki orginalne
    nic nie było przerabine
    fakt ze tylni głośnik troszke czeszy gdy gra

a takie pytanie mam !! gdzie znajduje sie przewód od masy głośnika ??
  • #15 5406695
    Błażej
    Co robi głośnik?
    Głośnik nie ma przewodu masowego! W nowoczesnych radioodbiornikach, wyposażonych w końcówki mostkowe, oba przewody głośnikowe obowiązkowo muszą być odizolowane od masy i innych przewodów. wspólna masa głośnika i radia była możliwa w starych kilkuwatowych radiach.
    W tej chwili radzę po kolei odłączać głośniki i sprawdzać, kiedy zniknie usterka.
  • #16 5406706
    firmajarog
    Poziom 10  
    wielkie dzieki za odpowiedzi !! pozdrawiam

bede sprawdzał

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nowo zamontowanego radia samochodowego, które podczas jazdy przerywa odtwarzanie dźwięku mimo normalnego działania wyświetlacza i odliczania czasu. Usterka objawia się tym, że radio zaczyna grać ponownie po wjechaniu w nierówność drogi, co sugeruje problem z połączeniami mechanicznymi lub lutami. Możliwe przyczyny to zimne luty na płytce radia, luźne lub uszkodzone połączenia wtyczek głośnikowych, zwarcia w instalacji głośnikowej lub uszkodzenie samego radia. Głośniki nie mają przewodu masowego, ponieważ nowoczesne końcówki mocy wymagają izolacji obu przewodów głośnikowych od masy. Zalecane jest sprawdzenie oryginalności kostek, stanu przewodów i głośników, odłączenie poszczególnych kanałów głośnikowych oraz ewentualne testy radia w innym samochodzie. W przypadku braku poprawy wskazane jest skorzystanie z gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA