logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Flasher Dejana nie działa z Nokia 3210 - błąd Flash Erasing, co robić?

kurczaczek699 09 Sie 2008 22:21 1123 7
REKLAMA
  • #1 5424957
    kurczaczek699
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    Mam flasher na 100% sprawny, przeflashowałem nim 3310 i 3410 ale 3210 nie mogę jak daje write ... - rollisem pisze żeby go włączyć no to tak robie a potem od razu komunikat

Flash Erasing error.
    Must receive 91 00 FF, but received:23 05 02
    Check VPP, Vbat, phone type

VPP jest podpięten bateria full.

Macie jakiś pomysł ?

Mogłem spalić telefon jak wcześniej podpiąłem piny z flashera w inny sposób niż powinienem - na odwrót ? - Telefon normalanie się włącza i da się z niego korzystać.

Pod kablekiem MBUS wszystko chodzi !
  • REKLAMA
  • #2 5425382
    Benek.f1
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    z tego co pamiętam w 3210 nie naciskało sie POWER-a tylko wkładało baterie ;)
  • REKLAMA
  • #4 5426029
    Benek.f1
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Podpinasz tel bez baterii, uruchamiasz program, ładujesz flasha i jak poprosi Cię o naciśniecie power wkładasz baterie ;)
  • REKLAMA
  • #5 5426630
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    Zawsze fleszowałem 3210 z włożoną baterią na przycisk. Może odlutował się jakiś styk baterii, w tych modelach to pierwszorzędny problem.
  • REKLAMA
  • #7 5426875
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    Chodzi o przycisk zasilania, bateria owszem ma dwa styki w telefonie zaś są 4 z czego dwa to masa, vb i btemp. Jeżeli telefon ładuje styki są ok, pozostaje sprawdzić sposobem opisanym przez kolegów.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu "Flash Erasing error" podczas próby flashowania telefonu Nokia 3210 za pomocą sprawnego flashera, który działa poprawnie z modelami 3310 i 3410. Komunikat wskazuje na nieprawidłowe sygnały podczas kasowania flasha oraz sugeruje sprawdzenie napięć VPP, Vbat i typu telefonu. Telefon jest zasilany pełną baterią, a podłączenie do linii MBUS działa poprawnie. Dyskusja wyjaśnia, że w modelu 3210 nie naciska się przycisku POWER, lecz wkłada baterię w momencie, gdy program prosi o włączenie telefonu. W telefonie Nokia 3210 bateria ma dwa styki, ale w samym telefonie są cztery styki: masa, Vb, Btemp i jeden dodatkowy. Problemy z połączeniem styków baterii, zwłaszcza Btemp, mogą powodować błędy podczas flashowania. Zaleca się podłączenie telefonu bez baterii, uruchomienie programu, załadowanie flasha, a następnie włożenie baterii na żądanie programu. Sprawdzenie poprawności lutowania i styku baterii jest kluczowe, gdyż uszkodzenie lub odlutowanie może uniemożliwić prawidłowe flashowanie mimo normalnego działania telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA