logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica 7035 - numer zębatki pieca i inicjacja bębna KATUN

MarianZam 11 Sie 2008 08:53 1898 12
REKLAMA
  • #1 5428390
    MarianZam
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Konica 7035, potrzebuje parts katalogu, konkretnie piec. Szukam numeru zębatki plastikowej napędzającej wałek teflonowy. Nie tej którą zakłada sie na wałek. Mam jeszcze jedno pytanie. Po załozeniu bębna firmy KATUN, kopiarka rzuca deweloperem na kartke. dopiero regulacja biasem wywoływaczki dała efekt czystej kopii. Czy to jest normalne czy moze jest jakas procedura inicjacji bębna?
  • REKLAMA
  • #2 5428505
    ketrabchud
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    SM masz całą procedurę jeżeli chodzi o instalacje bębna developera itp masz wypisane co trzeba zrobić jak wymienisz jakiś mat. eksploatacyjny.
  • #3 5438604
    MarianZam
    Poziom 17  
    Nikt nie wymiwniał takiej zębatki? Prosze o jakąś pomoc. Katalogo nie mogę nigdzie znaleźć do tej maszyny. A jest Pilnie potrzebna.
  • REKLAMA
  • #4 5439511
    sebono
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    a co piec ma wspólnego z tematem założonym przez ciebie??a tak po za tym to chyba założyłeś nowy bęben do starego developera bez programowania.
  • #5 5453183
    MarianZam
    Poziom 17  
    Tak własnie zrobiłem, developer w tych kopiarkach zdaje sie jest na 300 tys.a kopiarka ma 120 tys. Ma tez uszkodzoną zębatke

Dodano po 1 [minuty]:

Moze mi ktoś podpowie o jakie programowanie chodzi przy wymianioe bębna?
  • REKLAMA
  • #6 5453467
    sebono
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    bęben i developer jest przewidziany na 200tys. A dlaczego wymieniłeś bęben skoro maszyna ma 120tyś. kopii??
  • #7 5453548
    rsikon
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Kolega wezwie serwis, zaoszczedzi czasu, nerwów a moze nawet i pieniedzy troszke - kto wie co zostanie uszkodzone w miedzyczasie na konto doswiadczen.

Radzio
  • REKLAMA
  • #8 5502587
    MarianZam
    Poziom 17  
    Ja jestem z serwisu, bęben zostal zarysowany i wymagał wymiany.
    Nikt nie serwisuje tych kopiarek?Nie mozna nic sie dowiedziec na temat wymiany bebna. W RICOH Katun dołancza karteczke prz bębnie, jakie kody trzeba uruchomić i wszystko gra a tutaj nie ma zadnej instrukcji.
  • #9 5503666
    rsikon
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    hmmm a co kolega serwisuje, pralki?

przepraszam za zlosliwosci ale przeciez wielkiej filozofi w wymianie bebna i developera nie ma. sprawa dosc prosta bez jakis udziwnien nietypowych.

sm zawiera wszystkie niezbedne informacje - co jeszcze chciec?
    Instrukcji kro po kroku , moze ze zdjeciami z przykładowej takej wymiany?

Radzio
  • Pomocny post
    #10 5505050
    ldusza
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Polecam kontakt z Kserkop-em, miałem problem z częściami do 7020 i tam uzyskałem bardzo dobrą pomoc.
    Pozdrawiam
  • #11 5505224
    MarianZam
    Poziom 17  
    Serwisuje kserokopiarki, a takie mam dwie. Klient pracuje na marce RICOH a to dostał z przetargu, serwisówki nie mam i nie mogę jej znaleźć tak samo jak katalogu. Kopiarki pracują 24 h na dobę bo to duża firma, zębatki jakieś dobrałem ale wole założy oryginalne. Serwisówka nie pisze tez o materiałach Katun albo innych tu liczy się jakies doświadczenie a nikt nie chce si podzielic swoimi osiągnięciami
  • Pomocny post
    #12 5505497
    gltom
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    A proszę bardzo to symbol zębatki:
    26NA 5394 - Fixing idler gear/B (Z=21)
    w razie czego pats katalog też mam

Te zębatki lecą w tych maszynach nagminnie tak że to nie nowość.
    A przy wymianę bebna wyczyściłeś czujnik pod bębenm (taki biały)?
    Jeśli chodzi o napięcie ładowania bębna to trzeba zrobić korekcję tak aby wydruk był ładny (bo te bębny ładują sie troszkę inaczej jak orginały)

no i po sprawie
  • #13 5508204
    MarianZam
    Poziom 17  
    W końcu jakiś konkret! Wielkie dzięki. Właśnie tak troche pokręciłem napięciami a raczej jednym-biasem wywoływaczki, dałem na maksa i kopia jest ładna, czujnik oczywiscie wyczyściłem bo jest taki w analogowych.Kopiarka pracuje juz jakis miesiąc i narazie nikt nie dzwoni to pewnie jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z częściami do kopiarki Konica 7035, a konkretnie z plastikową zębatką napędzającą wałek teflonowy pieca, której numer katalogowy jest trudny do znalezienia. Użytkownik wymienił bęben na nowy, firmowany przez KATUN, co spowodowało pojawienie się śladów developera na kopii. Po regulacji napięcia biasu wywoływaczki uzyskano czysty wydruk. Zwrócono uwagę, że bęben i developer mają określoną żywotność (około 200-300 tys. kopii) i wymiana bębna wymaga odpowiedniej procedury serwisowej, w tym czyszczenia czujnika pod bębnem oraz korekty napięcia ładowania bębna, gdyż zamienniki mogą różnić się parametrami od oryginałów. Podano numer zębatki: 26NA 5394 - Fixing idler gear/B (Z=21). Zalecane jest korzystanie z serwisówek (Service Manual) zawierających procedury wymiany i regulacji oraz kontakt z serwisami specjalizującymi się w kopiarkach Konica i Ricoh. Wskazano, że brak oficjalnych instrukcji do bębna KATUN wymaga doświadczenia i praktyki serwisowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA