logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Curtis 21M1VT - rozmazany obraz, pulsowanie przy teście, napięcia katod 90V

miloon 11 Sie 2008 16:45 1490 8
REKLAMA
  • #1 5429575
    miloon
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Przykładowo obraz postaci występuje w formie jasnych zamglonych cieni na czarnym tle, czasem pojawiają się kolory w postaci rozmazanych plam wokół tych cieni. Pierwszy raz takie coś widze, na PK dochodzi 12V i 188V.
    Po podłączeniu generatora testowego i podaniu np pola zielonego obraz zaczyna pulsować.
    Napięcie US2 reguluje się do ok 420V, napięcia katod po 90V,
    proszę o jakieś sugestie.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5429694
    mietostasiek2
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witaj coś mi na kineskop wygląda ale podstaw jeszcze podstawkę kineskopu.Podnieś napięcie żarzenia na chwilę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 5431000
    birut
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Sprawdź czy szyjka kinola jest b. gorąca, może być rozszczelniony kineskop lub trafopowielacz. Czy te jasno zamglone cienie świecą jasno czy szaro, jeżeli jasno to może coś z luminancją lub z napięciem FOCUS.
  • Pomocny post
    #4 5431241
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5431488
    miloon
    Poziom 19  
    Dziękuje za podpowiedzi, też się zastanawiam nad podstawką kineskopu, przewód od focusa rzeczywiście mocno zaśniedziały po wyciągnięciu z podstawki, mam problem ze ściągnięciem całej PK z szyjki kinola, zeszła mi z 3 mm i ani rusz dalej, a ciągne już naprawdę mocno.

szyjka nie grzeje się

Udało się sciągnąć ("przestrzelenie" izopropanolem pomogło), zaśniedziałe wszystko i to ostro, wymienie podstawke i dam znać,

pozdr
  • REKLAMA
  • #6 5431540
    birut
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Gdyby było tylko zaśniedziałe to by iskrzyło i ostrość by się zmieniała pływała, dla sprawdzenia wystarczy nawilżyć lekko ten styk. Przydał by się woltomierz z sądą w/n. Czy po odłączeniu przewodu Focusa obraz się zmienia?
  • #7 5431934
    miloon
    Poziom 19  
    Niestety podstawke musze zamiawiać dopiero (w sklepie brak takiej), wyczyściłem obecną, obraz wrócił do normy po regulacji trafa, tylko z podstawki dobiega co jakiś czas syczenie itp dźwięki, zapewne resztki chemii którą czyściłem powodują zwarcia, tak że podstawke na pewno zamówie nową, w north mają całą płytke kineskopu do curtisa za 21pln, ma ona oznaczenie PKM2D a u mnie jest PKM2B, czy będzie ok? Układy te same, wizualnie też nie widze różnic.

pozdr

ps. sonde wn posiadam
  • REKLAMA
  • #8 5433352
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 5454014
    miloon
    Poziom 19  
    Wstawiłem płytkę PKM2D i wszystko już jest ok, dziękuję za pomoc,
    pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Problem rozmazanego obrazu i pulsowania przy teście pola zielonego w telewizorze Curtis 21M1VT był związany z uszkodzoną lub skorodowaną podstawką kineskopu (PK). Objawy obejmowały jasne zamglone cienie na czarnym tle oraz rozmazane plamy kolorów. Napięcia katod wynosiły około 90V, a napięcie US2 regulowało się do około 420V. Po sprawdzeniu i oczyszczeniu przewodu focusa, który był mocno zaśniedziały, obraz poprawił się, jednak pojawiały się syczenia wskazujące na możliwe zwarcia spowodowane resztkami chemii. Wymiana podstawki kineskopu z modelu PKM2B na nowszą PKM2D rozwiązała problem całkowicie. Zalecane było także podniesienie napięcia żarzenia i kontrola temperatury szyjki kineskopu, która w tym przypadku nie była gorąca. Do diagnostyki użyto sondy wysokiego napięcia (W/N).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA