logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przewody "WN" + sonda lambda - proszę o pomoc.

bolobol 12 Sie 2008 12:18 3582 6
REKLAMA
  • #1 5431791
    bolobol
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.

Jakiś czas temu (ok. 3 miesiące), w mojej od trzech lat "zagazowanej" (Tartarini) Albei 1,2 16v (80 KM) z 2004 roku, zaświeciła się kontrolka, sygnalizująca awarię silnika .
    Najpierw, próbowałam dostępnymi, domowymi - że tak powiem - sposobami (a te "domowe sposoby" to ogólny wizualny przegląd instalacji i sprawdzenie połączeń we wtyczkach) sprawdzić powód i poprzez "reset" komputera, czyli odłączenie na jakiś czas instalacji od prądu, zlikwidować/usunąć wyświetlony błąd.
    Niestety, najprawdopodobniej podczas owego wizualnego przeglądu, zerwałem jeden z silikonowych przewodów WN i dopiero teraz zaczęły się "schody".
    Cóż było robić. Udałem się do elektryka, który stwierdził "nieudany zapłon" i awarię I sondy lambda. Uszkodzony kabel wymienił na jakiś od Matiza (chyba), ale sprawny, skasował błędy i... pojechałem do domu.
    Od tej pory owa sonda, jeszcze trzy razy sygnalizowała awarię. Zawsze na rozgrzanym silniku, jadąc na LPG i zawsze podczas nabierania szybkości, (po wykonaniu skrętu o 90 stopni) na II lub III biegu.

A teraz prośba do Fachowców:
    proszę o radę, jakiego producenta kable wybrać i jaką sondę, żeby nie przepłacać za oryginały, których cena (bez montażu) to ok. 300 za przewody i ok. 500 zł. za sondę .

Czy np. taka sonda: zał. nr. 1 i 2

byłaby odpowiednia? Wprawdzie cena jest b. zachęcająca, ale czy nie za bardzo ?! Albo... czy tych przewodów:

zał. 3

można użyć do mojej "Albki" mimo, ze nie są do niej dedykowane, ale z opisu silnika (1,2 16V) mogłyby do niej pasować?

Będę zobowiązany za wszystkie rady.
    Pozdrawiam wszystkich

Ps.
    Opcji "szukaj" używałem wielokrotnie, ale z mizernym skutkiem.

Na podstawie p.10.11 Regulaminu, skasowałem odsyłacze do serwisu aukcyjnego i proszę ich nie umieszczać w postach. Jeżeli istnieje konieczność przedstawienia parametrów oferowanych tam sond, to zawsze można posiłkować się zrzutami ekranu, umieszczonymi zgodnie z zasadami forum. Pozostawiam autorowi możliwość korekcji postu.
    [MS]

Mam nadzieję, że teraz jest OK. Jeśli nie, proszę postąpić zgodnie z regulaminem. :)

Teraz jest dobrze. Proszę czytać ogłoszenia w dziale!
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic997258.html
  • REKLAMA
  • #2 5431821
    przemek20
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Witam.
    Sonda lambda nie musi byc uszkodzona.
    Podejrzewam że winę ponosi regulacja instalacji gazowej (to wtrysk jest?) a sonda jest w pełni sprawna. Najpierw trzeba ja sprawdzic a potem ewentualnie wymieniać.
  • REKLAMA
  • #3 5431888
    bolobol
    Poziom 11  
    przemek20 napisał:
    Witam.
    Sonda lambda nie musi byc uszkodzona.

Oby!
    Mam jednak co do tego, poważne wątpliwości.
    Cztery tygodnie temu, byłem na okresowym przeglądzie instalacji LPG, w autoryzowanym serwisie, tym który tę instalację (Tartarini IV generacja) zakładał i tam wszystko zostało sprawdzone m.inn. i pod kątem omawianej awarii. Instalacja - wg. gazownika/elektryka - została wyregulowana prawidłowo. Parametry pracy silnika na LPG i benzynie - bez zarzutów, analiza spalin jak "w nówce" a mimo to, po ok. 100 km. wyświetliła się opisywana awaria. W minionym tygodniu byłem tam znowu (w ramach gwarancji usługi), błąd sondy ponownie zdiagnozowano - mam nawet wydruk - i skasowano a po 102 km znów wystąpił.

Ps.
    Dzięki za zainteresowanie i szybką odpowiedź.:D
  • REKLAMA
  • #4 5431919
    przemek20
    Poziom 21  
    Wcale nie oby. Bo gdyby sonda po prostu była uszkodzona to by nie było problemu. W warsztacie gdzie regulowali mogą sprawdzic na pewno czy sonda poprawnie pracuje i jesli na benzynie jest ok to moze mimo regulacji skład mieszanki na gazie czasami jest niewłaściwy.
    Pozdrawiam
  • #5 5431958
    bolobol
    Poziom 11  
    przemek20 napisał:
    ... i jesli na benzynie jest ok to moze mimo regulacji skład mieszanki na gazie czasami jest niewłaściwy.

A jeśli jest jak piszesz, to co dalej? Gdzie, czego i jak szukać? Jakie mogą być tego przyczyny? Czy np. zamiana sond miejscami, coś pomoże?

Dzięki i pozdrawiam
  • #6 5431994
    przemek20
    Poziom 21  
    Nie pomoże.
    Pomoże właściwa regulacja/ naprawa instalacji. No chyba że sonda rzeczywiscie jest niesprawna ale to trzeba by sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #7 5432288
    bolobol
    Poziom 11  
    Co rozumiesz pod pojęciem:

przemek20 napisał:

Pomoże właściwa regulacja/ naprawa instalacji.

Czy sugerujesz, że regulacje przeprowadzone w ASO (jakiś miesiąc temu, już po zaistnieniu awarii), były NIEwłaściewe?!

Zatem jak zrobić to "właściwie"?!

przemek20 napisał:

No chyba że sonda rzeczywiscie jest niesprawna ale to trzeba by sprawdzić.

Pozwól, że wrócę jeszcze do sprawy.
    Podczas regulacji instalacji LPG (o której pisałem wyżej) w autoryzowanym serwisie, elektryk, którego powiadomiłem o sytuacji z sondą sprawdzał ją i twierdził że jest dobra, ale 100% pewności nie miał. Jeśli chodzi o samą regulację instalacji, to zarzekał się, że jest przeprowadzona idealnie.
    pozdr

Scaliłem. [MS]

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Fiat Albea 1.2 16v (80 KM) z 2004 roku z instalacją LPG Tartarini IV generacji pojawiła się kontrolka awarii silnika, wskazująca na problem z sondą lambda i przewodami wysokiego napięcia (WN). Po uszkodzeniu silikonowego przewodu WN i wymianie kabla na używany z Daewoo Matiz, problem z sondą lambda powtarza się podczas jazdy na LPG, zwłaszcza na rozgrzanym silniku i przy przyspieszaniu. Diagnostyka w autoryzowanym serwisie instalacji LPG potwierdziła prawidłową regulację i sprawność sondy, jednak błąd sondy pojawia się nadal. Dyskusja sugeruje, że problem może wynikać z niewłaściwej regulacji instalacji LPG lub sporadycznie nieprawidłowego składu mieszanki gazowej, mimo pozytywnej diagnostyki na benzynie. Zamiana sond lambda miejscami nie przyniesie efektu. Zalecane jest dokładne sprawdzenie i ewentualna korekta regulacji instalacji LPG oraz weryfikacja stanu sondy lambda, aby wyeliminować błędy i poprawić pracę silnika na gazie.
REKLAMA