logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera pogłosowa ADS digital delay 500 + zniekształca dżwięk

fsilap 12 Sie 2008 22:58 9126 14
REKLAMA
  • #1 5433830
    fsilap
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam. Niegdyś kamerka kupiona za wyciułane pieniądze, pożyczyłem i zwrócili z defektem. Do rzeczy, sygnał bez pogłosu kamera przenosi normalnie, a sam pogłos jest zniekształcony. Nie mam schematu, ale śledząc sygnał audio wychodzi mi, że uszkodzony może być układ scalony z którego producent zeszlifował symbol, mam na myśli ten zakreślony na czerwono 16 nóżkowy. Może ktoś z Was wie co tam siedzi.
    Załączniki:
    • Kamera pogłosowa ADS digital delay 500 + zniekształca dżwięk NOWE 057.jpg (41.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 5433952
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    Jeśli nie ma nawet śladu opisu, to sprawdź aplikację kości TL 084.
    Porównaj czy pasuje do rozłożenia elementów i ścieżek (we, wy.)
    Kamera pogłosowa ADS digital delay 500 + zniekształca dżwięk

przede wszystkim nóżka 4 i 11 - symetryczny (+) i (-) zasilania względem masy.

p.s. Napisz kolego ile ma nóżek ta zaznaczona kostka - nie widać dokładnie, więc może to być coś innego niż wzm. operacyjny 14pin. (16pin?) Daj zdjęcie z większa ostrością i ciut bliżej. Może jednak jest tam jakiś fragment oznaczenia... Schematu w sieci net raczej brak.

pozdrawiam
  • #3 5437407
    fsilap
    Poziom 15  
    Tak jak napisałem wyżej, scalak jest 16 nóżkowy, a napis z symbolem jest zeszlifowany chyba papierem ściernym i nic nie można odczytać poza nic dla mnie nie znaczącym S+B8440. TL084CN jest też na płycie, ale obok tego zakreślonego.
    Załączniki:
    • Kamera pogłosowa ADS digital delay 500 + zniekształca dżwięk NOWE 065.jpg (45.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 5437532
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Kurczę... :) faktycznie napisałeś na początku 16pin... generalnie ciekawa sprawa. Możliwe że jest to jednak specjalizowany "operacyjny" (blisko gniazd audio). Rozpisz dokładnie jego piny na kartce: zasilanie (pewnie symetryczne), wejścia i wyjścia sygnału i porównaj z 16-to pinowymi aplikacjami kilku różnych kości operacyjnych. Ewentualnie napisz maila do ADS, lub zadzwoń - może coś pomogą.

p.s. dane znajdziesz w panoramie firm

pozdr.
  • #5 5437813
    fsilap
    Poziom 15  
    Zasilanie niesymetryczne +15V, zniekształcone audio na 8 pinie. Zanim zaczne rospisywać aplikację spróbuję zadzwonić jeszcze do ads.
  • #6 5437883
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Świetnie! To jest jakiś trop - sprawdź po ścieżkach druku czy może jednak ta kość powinna dostawać zasilanie sym. (jak np. TL084CN) i brakujące napięcie minusowe nie trafia do fragmentu układu, w efekcie czego wychodzi tylko jedna połówka amplitudy. Jest to jednak narazie tylko teoria, bo wciąż nie wiemy jaki to 16-to "nóżkowiec" i może to być niestety faktycznie on uszkodzony. Dzwoń do ADS i pisz co, jak... :)
  • #7 5439313
    fsilap
    Poziom 15  
    Jednak się pomyliłem, przy pomiarach masę złapałem w złym miejscu. Mierząc względem masy jest napięcie symetryczne +- 7,5V, na obu wspomnianych układach.
  • REKLAMA
  • #8 5440065
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Dzwoniłeś do ADS? Pisałeś maila?
  • #9 5479080
    fsilap
    Poziom 15  
    Dzwoniłem i otrzymałem odpowiedż, że tych kamer już nie serwisują z powodu wyczerpania zapasów części, ale jeżeli znajdą to wspomogą schematem. Jak na razie czekam.
  • REKLAMA
  • #10 6331078
    Bedziol11
    Poziom 2  
    Witam! Mam tę samą kamerę pogłosową ADS Digital Delay 500 i układ, ktory zaznaczono czerwonym kolorem to NE5517N.
  • #11 6337164
    fsilap
    Poziom 15  
    No i zapaliło się światełko nadzieji dla kamerki. Ten układ trochę trudno dostępny, ale najważniejsze, że już wiadomo czego szukać. Miałbym jeszcze do Ciebie Bedziol11 prośbę, zerknij jak możesz i napisz co siedzi za układ koło potencjometru montażowego. Chodzi mi o ten 8-nóżkowy.
  • Pomocny post
    #12 6349873
    Bedziol11
    Poziom 2  
    Ten uklad to LM311P
  • #13 6353820
    fsilap
    Poziom 15  
    Wielkie dzięki. To teraz mam już z górki, o efektach niebawem poinformuję.
  • #14 6500567
    adamst1
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    NE5517? To zdaje się odpowiednikiem jest LM13600/13700? Bywają w TME. Pewnie ten OTA pracuje w układzie wstępnego kompresora dynamiki. Uszkodzenie w jego okolicy w sumie może być dość prawdopodobną przyczyną zniekształceń, a te kości są dosyć delikatne - nie lubią nadmiernego prądu na nóżce sterującej.

Przy okazji - udało się zdobyć może schemat? Mój ADS 500 ma dokładnie taki sam problem - sygnał po efekcie ma duże zniekształcenia nieliniowe niezależnie od poziomu.

Spróbuję na razie podmienić ten wzmacniacz (jeżeli mi w zapasach jeszcze jakieś LM13600 zostały).

Aktualizacja:
    Podmiana LM13600/NE5517 nie wpłynęła znacząco na zniekształcenia. Z tego co się zdążyłem zorientować, efekt ten pracuje w oparciu o przetwarzanie A/C typu delta, więc na wysoką jakość nie ma co liczyć - ale mimo wszystko pamiętam egzemplarze brzmiące dużo lepiej. W wolnej chwili postaram się z płytki zrysować schemat części analogowej (obwody wejściowe i wyjściowe), może to mi podsunie jakiś pomysł. Mam ten komfort, że w mojej wersji płytki (rev. 3, 1994 rok) wszystkie elementy są ładnie opisane, łącznie z podanymi wartościami el. biernych i typami scalaków.
  • #15 15100334
    hunter103
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dzwoniłem z zapytaniem do ADS. Nie uwierzycie - zgubili schemat od dd1000, nie wiedzą gdzie może być. Konstruktor się zwolnił, a oni przy przeprowadzce zgubili specyfikacje i no dosłownie wszystko do dd1000 co mieli do kultowego vintage delaya. Mam podobny problem jak autor tematu i doszedłem do tego że problem tkwi w środowisku pamięci pogłosu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu zniekształceń dźwięku w kamerze pogłosowej ADS Digital Delay 500, gdzie sygnał bez pogłosu jest przenoszony poprawnie, natomiast pogłos jest zniekształcony. Uszkodzenie podejrzewane jest w 16-nóżkowym układzie scalonym, którego symbol został zeszlifowany. W toku analizy wskazano, że może to być układ NE5517N, odpowiednik LM13600/13700, stosowany jako OTA w układzie kompresora dynamiki. Zasilanie układu jest symetryczne ±7,5 V. Próby podmiany układu nie wyeliminowały zniekształceń, co sugeruje, że problem może leżeć w środowisku pamięci pogłosu lub w specyficznej architekturze przetwarzania A/C typu delta. Producent ADS nie udostępnia schematów z powodu wyczerpania zapasów części i utraty dokumentacji. Dodatkowo, w pobliżu potencjometru montażowego znajduje się układ LM311P. Użytkownicy zalecają analizę rozkładu pinów i kontakt z producentem, jednak wsparcie jest ograniczone ze względu na wiek urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA