logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STK4048 oddalo 200W i ducha..BSW154II okazal sie bezwzgledny

tomaszo 24 Lut 2004 13:23 1949 7
REKLAMA
  • #1 517064
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Wlasnie przed chwila, w czasie rozgazowy , nagle wypchnelo membrane...w pore zareagowalem...Okazalo sie, ze BSW154II dostal 51 V stalego. Wypchnelo membrane na odleglosc, ktorej nie spodziewalbym sie nigdy!!!
    Glosnikowi nic sie nie stalo - twardziel.
    Mam takie samopocieszajace sie pytanie - czy da sie cosik poradzic?...(khm...)...Wymiana scalaka jest nieunikniona, prawda?...

Czy moge prosic o link - sprawdzony, gdzie moglbym dostac niemalowanego, ale oryginalnego STK4048?....nie mialem na co wydac 80 zl, to mam....

Zniszczenie nastapilo jeszcze kiedy sygnal nie byl przesterowywany przez wzmacniacz...Oddawal naprawde duza moc - mysle, ze impulsy siegaly 200W (sadzac po halasie i pracy glosnika) - Czy kazdy STK4048 tak skonczy przy takim wysterowaniu????...(powiedzcie, ze nie...)
  • REKLAMA
  • #2 517319
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 518659
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Dziekuje Wam...Panterka - wiele mi wyjasnil Twoj link...Jakos nie moge sie dostac na forum u Igoda...(?)...Prawdopodobnie bylem posiadaczem podroby...
    Prolech posiada w ofercie te scalaki po niecale 40 zl...Czyli i cyber-tech i prolech sprzedaja podroby - tylko w tym pierwszym zycza sobie za nie wiecej....
  • REKLAMA
  • #5 518881
    devolt
    Poziom 21  
    Ocena: 331
    a zobacz na www.huma.com.pl ...kupowałem u nich juz dwa stki i narazie działają bez zarzutu...nie wiem czy to orginał ale był temat na forum i podobno orginał ma lakierek na metalowym tyle....mój ma...stk4241V za około 30 zł....:)

Pzdr Devolt
  • #6 518926
    panterka
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    U mie, wchodzę bez problemu na stare forum igoda
    Załączniki:
    • stk.rar (228.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 519075
    devolt
    Poziom 21  
    Ocena: 331
    Według tego mój Stk jest orginalny ...nie widac zadnej płytki a luty wyglądają tak jak powinny....przesyłam toke nie widac na niej tego doklądnie ale mozna zobaczyc jak ten układ wygląda...
    Załączniki:
    • STK4048 oddalo 200W i ducha..BSW154II okazal sie bezwzgledny stk_przod.jpg (521.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 520097
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W trakcie rozruchu wzmacniacza z układem STK4048 doszło do wypchnięcia membrany głośnika BSW154II wskutek podania stałego napięcia 51 V na scalak. Głośnik pozostał nienaruszony, jednak uszkodzeniu uległ układ scalony STK4048, co sugeruje konieczność jego wymiany. Użytkownik poszukiwał oryginalnego, niemalowanego STK4048 w przystępnej cenie. W dyskusji wskazano, że wiele dostępnych na rynku układów to podróbki, sprzedawane m.in. przez Cybor-Tech i Prolech, przy czym ceny i jakość się różnią. Zalecane jest kupowanie u sprawdzonych dostawców, takich jak Huma, gdzie oryginalne układy mają charakterystyczny lakier na metalowej obudowie. Weryfikacja oryginalności może odbywać się poprzez porównanie wyglądu płytki i lutów oraz obecność brązowej płytki i lakieru. Pojawiły się też linki do forów technicznych wyjaśniających problematykę oryginalności i awarii STK4048. Pytanie, czy każdy STK4048 ulegnie uszkodzeniu przy podobnym przeciążeniu, pozostaje otwarte, jednak doświadczenia wskazują na dużą wrażliwość tych układów na impulsy mocy rzędu 200 W.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA