logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak znaleźć zmieniony adres IP access pointa Edimax znając tylko MAC?

leonniemczyk 15 Sie 2008 10:43 16397 5
REKLAMA
  • #1 5440545
    leonniemczyk
    Poziom 2  
    Czy da się w jakiś sposób znaleźć adres IP access pointa (edimax) Domyślnie ustawony był na 192.168.2.1 ale kiedyś zmieniłem go na jakiś inny i nie mogę sobie go przypomnieć. Mam jedynie jego adres MAC. Jeżeli wpisuje polecenie ipconfig to znajduje mi jedynie IP ale tylko to przypisane przez Liveboxa. Podłączony jest do niego laptop, może z niego da się to jakoś wyciągnąć?
  • REKLAMA
  • #2 5440616
    TMK_M
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Są pewne programy które pingują po kolei adresy ip, ale dużo z tym zachodu i nie wiem czy nie lepiej i szybciej przywrócić mu ustawienia fabryczne (poprzez przycisk reset) i wszystko od nowa skonfigurować
  • REKLAMA
  • #3 5440624
    leonniemczyk
    Poziom 2  
    Resetowanie to ostateczność. Jak to wszystko podłączałem to długo nie mogłem sobie poradzić. Prawdopodobnie coś w Liveoxie blokowało. Nie wiem jak to zrobiłem, ale coś wcisnąłem i zadziałało. Teraz chce podłączyć drugiego laptopa i nie wiem co zrobić. Może w ustawieniach AP trzeba dodać adres MAC tego laptopa. Już nie pamiętam jak to było. A jak zresetuje to pewnie skończy się tak, że ani na jednym ani na drugim nie będzie działało. Póki co na jednym laptopie działa, ustawienia na drugim są identyczne, tak mi się przynajmniej wydaje
  • REKLAMA
  • #4 5440817
    damcio69
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    zainstaluj linuxa i pingnij na maca . poczytaj o komendzie arping lub arp po macu możesz sie dowiedzieć adresu IP
  • REKLAMA
  • #6 5441753
    marcinpax
    Poziom 1  
    Poszukaj na google programu Angry IP Scanner wpisz mu w wyszukiwaniu jakąś klase adresową np od 192.168.0.1 do 192.168.2.254 i ci znajdzie pod jakim adresem jest apek.
    Ewentualnie inny zakres adresów ip wpisz.
    Ja używam tego i bardzo mi pomaga w poszukiwaniu zaginionych ip róźnego sprzętu.
    Pozdrawiam
REKLAMA