jan12345 napisał: kolega mkos1 wątpi w żywotność silników ja śmię twierdzić że to czy remont silnika zrobisz po przebiegu 100tys km czy 15tys km zależy przede wszystkim od sposobu traktowania auta .więc dziwi mnie jego pytanie na ten temat

Bez urazy !
Uważam, że podczas "normalnej" eksploatacji to napewno powinno się przejechać znacznie więcej niż te przykładowe 100 tys. km.
Kolega ma "Audika" w dieslu (1982r) i ma przejechane "tylko" 350 tys.km i dopiero się zastanawia aby zmienić mu pierścienie, gdzyż rok temu jak musiał zdjąć głowicę (wydmychało mu uszczelkę) to na gładziach nie było nawet zbytnio znać "progi". Ja w swoim poprzednim (Audi 80 1.6 benzyna 1984 r.) też przejeździłem ponad 200 tys.km i się remontu silnika nie miałem potrzeby robić. Może to trochę złe porównanie samochodów .... ale zawsze jakieś.
Dlatego się nie obrażaj, gdyż pytam tylko z ciekawości ile trzeba Sieną przejeździć aby się "czepiać" silnika. Swoją drogą szwagier ma taki pojazd i chciałbym wiedzieć kiedy coś takiego może i jego czekać.
Pozdrawiam !
Marek