logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Siena 1.4 HL - parametry dokręcania śrub głowicy

javander 24 Lut 2004 19:18 3000 14
REKLAMA
  • #1 517496
    javander
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Czy ktoś wie może jakie są parametry dokręcenia śrub w głowicy?Ile niutonów itp.(By dokręcić np. kluczem dynamometrycznym). :(
  • REKLAMA
  • #2 517660
    spkb
    Poziom 14  
    Ocena: 71
    Ja tam dokrecalem zwyklym kluczem w polonezie i bylo dobrze
  • #3 518808
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 519196
    javander
    Poziom 15  
    Dzięki ! Spróbuję!
  • REKLAMA
  • #5 519364
    dareksp9
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Jeśli robiłeś szlif głowicy radzę obciąć śruby o parę milimetrów miałem przypadki pomimo prawidłowego dokręcania głowicy uszczelka po kilku miesiącach max do roku czasu padała. Powodem było naciąganie się gwintów i śruby opierały się o dno otworu. A co do momentów dokręcania polecam jednak podawane przez producentów. Zadzwoń do mechanika lub poproś powinien podać siły dokręcenia głowicy. Zwróć uwagę na kolejność dokręcania śrub, aby nie pokrzywić głowicy.
  • REKLAMA
  • #6 519403
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Ja bym jeszcze dodał, że wielu producentów samochodów zaleca w takim wypadku wymianę jeszcze "szpilek" dokręcających głowicę ze względu na przeciągnięcia gwintów.
    A tak na marginesie - ile przejechałeś km tąSieną, że musisz już robić tego typu remont ???
    Pozdrawiam !
    Marek
  • #7 519461
    JACU626

Poziom 28  
    Ocena: 621
    Co do wymiany śrub głowicy to mkos1 ma całkowitą rację, ja mam w instrukcji od mazdy podany wymiar max śruby jaki jest dopuszczalny do użycia a co do opisu dokręcania głowicy podanego przez gelo555 to umnie jest podobnie tylko 90 nm + dwa razy po 90 stopni więc opis gela jak najbardziej sieny dotyczy.
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS
    LWOWSKA 41, Sandomierz, 27-600 | Tel.: 604XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://WWW.KARCHERSERWIS.PL
  • #8 520202
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2070
    Podejdź do księgarni i obejrzyj książkę Fiat Siena i Palio weekend Zembowicza, tam powinny być podane momenty. Nie musisz kupować czasem tak sobie szukam, ale w paru księgarniach już mnie znają.
  • #9 520598
    javander
    Poziom 15  
    To przysługa dla kumpla, ja mam starą polóweczkę :D ,
    Wielkie dzięki za rady, na pewno koleś skorzysta.
    Trzymajcie się ciepło, bo u mnie lekki mróz :wink:
  • #10 522241
    jan12345
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    dokręca się w3/trzech etapach/ najpierw wszystkie na40 Nm potem śruby 10 o kąt 90 stopni +90 stopni a na końcu śruby 8 /ósemki /momentem 40Nm oczywiście zaczynając od środka na zewnątrz zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek od zegara.
  • #11 522545
    javander
    Poziom 15  
    I o to właśmie chodziło... :D :D :D
  • #12 523088
    mkos1
    Poziom 30  
    No dobrze !
    Powiedz tylko ile ten pojazd miał przejechane, że misiałeś już zdejmować głowicę, co się stało ?
    Nie są to chyba na tyle "stare" pojazdy, żeby już trzeba było robić im remonty - a może się mylę co do żywotności tych silników ??
    Pozdrawiam !
  • #13 523286
    jan12345
    Poziom 14  
    kolega mkos1 wątpi w żywotność silników ja śmię twierdzić że to czy remont silnika zrobisz po przebiegu 100tys km czy 15tys km zależy przede wszystkim od sposobu traktowania auta .więc dziwi mnie jego pytanie na ten temat :?:
  • #14 524706
    mkos1
    Poziom 30  
    jan12345 napisał:
    kolega mkos1 wątpi w żywotność silników ja śmię twierdzić że to czy remont silnika zrobisz po przebiegu 100tys km czy 15tys km zależy przede wszystkim od sposobu traktowania auta .więc dziwi mnie jego pytanie na ten temat :?:

Bez urazy !
    Uważam, że podczas "normalnej" eksploatacji to napewno powinno się przejechać znacznie więcej niż te przykładowe 100 tys. km.
    Kolega ma "Audika" w dieslu (1982r) i ma przejechane "tylko" 350 tys.km i dopiero się zastanawia aby zmienić mu pierścienie, gdzyż rok temu jak musiał zdjąć głowicę (wydmychało mu uszczelkę) to na gładziach nie było nawet zbytnio znać "progi". Ja w swoim poprzednim (Audi 80 1.6 benzyna 1984 r.) też przejeździłem ponad 200 tys.km i się remontu silnika nie miałem potrzeby robić. Może to trochę złe porównanie samochodów .... ale zawsze jakieś.
    Dlatego się nie obrażaj, gdyż pytam tylko z ciekawości ile trzeba Sieną przejeździć aby się "czepiać" silnika. Swoją drogą szwagier ma taki pojazd i chciałbym wiedzieć kiedy coś takiego może i jego czekać.

Pozdrawiam !
    Marek
  • #15 525030
    jan12345
    Poziom 14  
    nie wiem po ilu.jednak po przejechaniu 170 tys km /o takim przebiegu gdzie zmieniałem uszczelkę/na cylindrach nie było śladu zużycia. nie mówię tu o autach firmowych :lol:

Podsumowanie tematu

✨ Parametry dokręcania śrub głowicy w silniku Fiat Siena 1.4 HL wymagają użycia klucza dynamometrycznego i przeprowadzenia procesu w trzech etapach: najpierw dokręcenie wszystkich śrub momentem 40 Nm, następnie dokręcenie 10 śrub o kąt 90 stopni, a na końcu dokręcenie 8 śrub ponownie momentem 40 Nm, zaczynając od środka głowicy i kierując się na zewnątrz zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Zaleca się stosowanie się do kolejności dokręcania, aby uniknąć pokrzywienia głowicy. W przypadku szlifowania głowicy warto rozważyć skrócenie śrub o kilka milimetrów, aby zapobiec przeciąganiu gwintów i uszkodzeniu uszczelki. Wymiana śrub lub szpilek jest często zalecana ze względu na ich rozciąganie podczas eksploatacji. Moment dokręcania i procedura są zbliżone do tych stosowanych w silniku 1.4 Brava. Dodatkowo, dla dokładnych danych można sięgnąć do literatury technicznej, np. książki „Fiat Siena i Palio weekend” autorstwa Zembowicza. W dyskusji poruszono także kwestie żywotności silników i wpływu eksploatacji na konieczność remontu głowicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA