logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP - problem z rozdzielczością ekranu po instalacji systemu

kafka 25 Lut 2004 00:10 1817 18
REKLAMA
  • #1 518052
    kafka
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Pare dni temu zainstalowałem XPka i było wszystko ładnie pięknie. Chodziło jak trzeba. Ale dzisiaj włączyłem i przywitam mnie ekrean z 4 kolorami i rozdzielczości 400*600 albo mniej. Za żadne skarbty nie mogę zmienić tych ustawieć. Karta i ekran są ok, bo mam też win98 i tak chodzi dobrze. Macie pomyły jak temu zaradzić?
  • REKLAMA
  • #2 518123
    cmon
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    sproboj w managerze sprzetu wypieprzyc karte i monitor
    i zrestartowac. czasem pomaga, ale ogolnie xp jest do du*y :P
    czyms; cmon
  • #3 518200
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Pewnie wcześniej bawiłeś się jakimiś programami,wystąpił bład którego xp nie zakomunikował(inne od razu doznałyby szoku)sprawdź w menadżer urządzeń czy sprzęt jest ok,potem jak wcześniej kolega wspominał odinstaluj sterowniki i zainstaluj na nowo(najpierw płyta główna potem grafika)
  • REKLAMA
  • #4 521580
    cobra210
    Poziom 15  
    Korzystaj z win98 lub zainstaluj sobie 2k a napewno będzie dobrze działoło. 8)
    Niestety wybrałeś kiepski win. :x
    Możesz spróbować jescze zainstalować servis packa. :idea:
  • REKLAMA
  • #5 521716
    Marekzenio
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    A moze powinienes zainstalowac jeszce raz sterowniki do karty graficznej u mnie pomogło gdy grałem w jakąś gierke i cos podobnego sie zrobiło.
    A co do windows 98 to nie wciskajcie kitu sprobujcie troche poinstalowac w nim troche programow i zobaczymy jak długo pochodzi.
    Xp moze ma wieksze wymagania ale jest stabilny (w porownaniu do 98) i nie wywala ekranow typu krytyczny wyjatek po czym restart.
  • #6 522616
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 522653
    kafka
    Poziom 22  
    A ja nie wiem co się dzieje. Któryś raz z rzędu padł mi XP. Komunitakty jakieś o błędach, nie może zapisać rejestru, czy co... Nowosformatowana partycja, sprawdzałęm chyba na 5 różnych wersjach XP, zawsze się pieprzy... przepraszam, ale ujużnie mogę.
  • #9 522980
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    z moich skromnych obserwacji wynika, że pewne konfiguracje sprzętu gryzą się z XP tak, że w końcu po paru dniach zaczynają się cuda...I
    Nasuwa się tu pewna analogia do niektórych płyt głównych bardzo wybrednych co do pamięci DDR400....
    Inna teoria mówi o tym, że zaraz po instalacji natychmiast trzeba defaultowe ustawienia pozmieniać na bardziej "życiowe" bo przy każdym ładowaniu XP coraz bardziej zaczyna się gubić w tym, co się nawarstwia na twardzielu...
  • #10 523235
    kafka
    Poziom 22  
    No niby było o sprzęcie coś... Coś o twardzielu, że może za mało miejsca... Partycja ma 8GB. Coś o biosie, że może trzeba uaktualnić, ale nie wiem jak i za co się zabrać...
  • #11 524920
    JACU626

Poziom 28  
    Ocena: 621
    Kafka pospisuj kody błędów i znajdziesz opisy na stroniw www.centrumxp.pl Mi wyskakiwał co któreś uruchumienie błód - znaczy niebieska plansza i nie mogłeem skumać dlaczego - okazało sie ze ten opis informuje ze jest coś nie tak z tasiemką od dysku - i co niedowiarki XP górą.
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS
    LWOWSKA 41, Sandomierz, 27-600 | Tel.: 604XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://WWW.KARCHERSERWIS.PL
  • #12 532956
    kafka
    Poziom 22  
    Gdzie dokładnie są te wzmianki o błędach, bo nie mogę znaleźć?
  • #13 533076
    pgibson
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    cmon napisał:
    sproboj w managerze sprzetu usunąć karte i monitor
    i zrestartowac. czasem pomaga, ale ogolnie xp jest do du*y :P
    czyms; cmon

Jak można było obiechać taki pożądny system ???(oczywiście w wersji prof)
    Nie chcę umniejszać kolegom ale prawidłowa konfiguracja w xp wyklucza błędy i system jest baaaardzo stabilny. Od roku nie zdażyło mi się wcisnąć resetu..A 98?? Używałem doprowadzał mnie do pasjii 10 restartów przy każdej durnej instalacji, na pochybel :x
    A tak na marginesie prawidłowa konfiguracja systemów jest podstawą sukcesu stabilnej pracy i nie ważne czy to będzie 98 xp 2000 czy jeszcze inne badziewie microsoftu
    Howgh!
  • #14 533135
    qnx
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Muszę sie zgodzić z pgibson'em że nie robi różnicy czy to 2k czy XP ja osobiście wole XP, bo ma kilka udogodnień. A co do kafki sprawdź sobie ta partycje scandiskiem czy przypadkiem nie ma badów no i jeszcze sprawdz czy nie złapałeś jakiegoś syfu z Netu 8). Wzmianki o błedach znajdziesz w dzienniku zdarzeń w Panelu sterowania dalej Narzędzia administracyjne i juz masz Podgląd zdażeń Jeśli podczas uruchamiania systemy pokazuje ci się BSoD (wtedy system napewno się nie uruchomi) wyswietlane tam sa inf. na temat błędu.

PS.
    Takiego zachowania prędzej spodziewałbym się po Win 9x
  • REKLAMA
  • #15 614056
    kafka
    Poziom 22  
    I znowu XP mi się zwalił. Mam win98. Sprawdzam wszystko antywirem, optymalizuję, odpalam XP. Formatuję nową partycję, instaluję XP, zaraz za nim NortonaSW2004. Spraw3dzam wszystko antywirem, optymalizuję... dwa dni XP nie chodzi... :( Niebieski ekram przy uruchamianiu, jedyne co zanatowałem, to błąd C0000128. Pomóżcie, prioszę, bo jestem w desperacji.
  • #16 614080
    Johny_Szczecin
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    U mnie to samo - chyba mi się z moim Matroxem gryzie - przy logowaniu się wiesza - i koniec, nie pomaga przywracanie systemu i innne bzdury Microsoftu, które są g.... warte, jak się już coś porządnie pokopie. Dziełają wtedy jak n. sterowniki podmienisz na starsze. Cholernie nietolerancyjny system :evil:
  • #17 614136
    kafka
    Poziom 22  
    {Registry file failure} i koniec... nic nie opmaga, reinstalka też nie... :(
  • #18 614658
    Johny_Szczecin
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Ja bym sobie dał spokój, moge się założyć , że nawet jak ci pochodzi tydzień to sie spier..... i znowu będziesz instalował.
  • #19 614779
    kafka
    Poziom 22  
    No to co mam zrobić?? Nie mam kasy na nowy dysk!!

Podsumowanie tematu

✨ Po instalacji systemu Windows XP użytkownik napotkał problem z niską rozdzielczością ekranu (około 400x600) i ograniczoną paletą kolorów. Karta graficzna i monitor działają poprawnie pod Windows 98, co wskazuje na problem z konfiguracją lub sterownikami w XP. W dyskusji sugerowano usunięcie i ponowną instalację sterowników karty graficznej oraz monitora poprzez Menedżer urządzeń, instalację najnowszych aktualizacji (Service Pack), a także przywracanie systemu do wcześniejszego stanu. Wskazano na możliwe konflikty sprzętowe, problemy z partycją dyskową (np. brak miejsca lub uszkodzenia), konieczność sprawdzenia dziennika zdarzeń systemowych oraz potencjalne błędy rejestru. Użytkownicy zgłaszali również problemy z kompatybilnością niektórych konfiguracji sprzętowych z XP, w tym z kartą Matrox, co powodowało zawieszanie się systemu i niebieskie ekrany błędów (BSoD) z kodem C0000128. Zalecano także skanowanie dysku narzędziem scandisk oraz kontrolę pod kątem wirusów. Wskazano, że prawidłowa konfiguracja systemu i sterowników jest kluczowa dla stabilności XP, który mimo wyższych wymagań sprzętowych jest stabilniejszy niż Windows 98. Problemy z rejestrem i błędy zapisu rejestru mogą wymagać reinstalacji systemu, jednak nie zawsze jest to skuteczne. Wskazano również na możliwość aktualizacji BIOS-u płyty głównej jako potencjalne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA