logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP - dwa systemy przy starcie komputera(wcześniej tego nie było)

kambataro 15 Cze 2013 09:13 4470 19
REKLAMA
  • #1 12418465
    kambataro
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam szanownych forumowiczów. Od kilku dni borykam się z włączaniem komputera, przy starcie nagle zaczął wyskakiwać mi wybór systemu(WCZEŚNIEJ TEGO NIE BYŁO!):
    -Microsoft Windows
    -Windows (domyślnie)
    z czego "Windows (domyślnie)" nie działa - po wybraniu tej opcji wyskakuje brak jakiegoś pliku system32.
    A cały problem wziął się z nikąd... szperałem tylko w Edytorze rejestru (ale tylko w zakładce z kontrolerami, gdyż nie działał mi pad) i po ponownym włączeniu komputera jest problem :(
    Proszę o pomoc, gdyż jestem zielony z komputerów, a porady, które znalazłem w internecie nie działają :(
  • REKLAMA
  • #2 12418479
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Usuń z pliku boot.ini wpis z Windows (domyślnie) i po sprawie
  • #4 12418501
    kambataro
    Poziom 11  

chodzi o to, że tutaj jest tylko jedna opcja
    co o tym sądzicie?
  • REKLAMA
  • #5 12418507
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    [boot loader]
    timeout=30
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows" /noexecute=optin /fastdetect

Powinno być tak.
  • #6 12418508
    kambataro
    Poziom 11  
    to mam usunąć "usepmtimer"?
  • #7 12418510
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Tak. Zrób kopię pliku w razie czego.
  • #8 12418518
    kambataro
    Poziom 11  
    tylko chodzi o to, że "Windows (domyślnie)" - wyskakuje w tej opcji jako domyślny, a wtedy system nie chce się uruchomić gdyż brakuje pliku system32, stąd moje pytanie czy jeśli zmienie ten plik to komputer mi się w ogóle uruchomi? :)

[Przy każdym starcie muszę strzałką dać w górę na "Microsoft Windows" i zaakceptować enterem, w innym wypadku po 30s włącza się ten domyślny i komputer uruchamia się od nowa.]
  • #9 12418521
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Czyli robiłeś nakładkę systemu przez opcję napraw na ten niedziałający. Jaki katalog instalacji ?
  • REKLAMA
  • #10 12418541
    kambataro
    Poziom 11  
    Przy instalacji systemu był formatowany cały dysk - to chyba odpowiedź na pytanie zadane wyżej :)

Format komputera był robiony jakieś dwa miesiące temu, system mam na partycji C (wraz z ważniejszymi programami typu Office) a resztę dokumentów czy gier na partycji E
  • #11 12427876
    kambataro
    Poziom 11  
    Jeszcze nic nie robiłem bo nie jestem pewny, więc zapytam jeszcze raz:
    czy jeśli zmienię kod na:
    sPeRaCz.PL napisał:
    [boot loader]
    timeout=30
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows" /noexecute=optin /fastdetect

.

to później włączy mi się komputer normalnie czy istnieje możliwość, że wtedy czeka mnie format?
  • #12 12428080
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    kambataro napisał:
    Jeszcze nic nie robiłem bo nie jestem pewny, więc zapytam jeszcze raz:
    czy jeśli zmienię kod na:
    sPeRaCz.PL napisał:
    [boot loader]
    timeout=30
    [operating systems]

.

to później włączy mi się komputer normalnie czy istnieje możliwość, że wtedy czeka mnie format?
    Format to totalna porażka informatyka i ostateczność.
    Ale kto - na odległość - wie, iż właściwą partycją systemową u Ciebie jest pierwsza partycja na pierwszym HDD i folder systemowy ma nazwę; Windows?

U mnie - jedyny HDD i jedyna na nim partycja - plik boot.ini wygląda tak:
    [boot loader]
    timeout=10
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
  • REKLAMA
  • #13 12429008
    kambataro
    Poziom 11  
    Wkleiłem i działa!! BARDZO DZIĘKUJĘ ZA POMOC :)

ale mam jeszcze jedno pytanko:
    jakieś dwa miesiące temu po włączeniu komputera zauważyłem, że rozdzielczość ekranu jest inna niż przy poprzednim korzystaniu z komputera. grzebałem w ustawieniach karty graficznej i właściwościach ekranu, ale okazało się, że prawidłowa rodzielczość (1440x900) nagle zniknęła, po prostu wyparowała!! :( wtedy odinstalowałem sterowniki i zainstalowałem jakieś pierwotne(baardzo baardzo stare). Teraz rozdzielczośc jest prawidłowa, ale da się zauważyć , że grafika jest o wiele wolniejsza (strasznie kuleje przy filmach bądź szybkich grach), ale najbardziej denerwujące jest to, że po uruchomieniu komputera, gdy już się pojawi pulpit i ikonki, ekran wygasza się na trzy sekundy (przy każdym starcie, oraz przy włączeniu gry). Próbowałem jeszcze raz zainstalować nowe sterowniki, ale po uruchomieniu komputera rozdzielczość zawsze znika i ekran się rozjeżdża. Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat? :)
    rozchodzi się o GeForce 7300GT
  • #14 12429045
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    kambataro napisał:
    Wkleiłem i działa!!

To dobrze. Nasze sugestie okazały się poprawne.

Co do karty grafiki top ostępuj w/g tej informacji Usuwanie sterowników

Następnie zainstaluj najnowsze dostępne.
  • #15 12429047
    Quarz
    Poziom 43  
    kambataro napisał:
    Wkleiłem i działa!! BARDZO DZIĘKUJĘ ZA POMOC :)
    Proszę... :D ... ale krzyczeć - niczym dziki w puszczy - tu nie musisz.
    Pisanie wielkimi literami uznawane jest jako krzyk.

kambataro napisał:
    ale mam jeszcze jedno pytanko:
    jakieś dwa miesiące temu po włączeniu komputera zauważyłem, że rozdzielczość ekranu jest inna niż przy poprzednim korzystaniu z komputera. grzebałem w ustawieniach karty graficznej i właściwościach ekranu, ale okazało się, że prawidłowa rozdzielczość (1440x900) nagle zniknęła, po prostu wyparowała!! :( wtedy odinstalowałem sterowniki i zainstalowałem jakieś pierwotne[spacja](baardzo baardzo stare). Teraz rozdzielczość jest prawidłowa, ale da się zauważyć , że grafika jest o wiele wolniejsza (strasznie kuleje przy filmach bądź szybkich grach), ale najbardziej denerwujące jest to, że po uruchomieniu komputera, gdy już się pojawi pulpit i ikonki, ekran wygasza się na trzy sekundy (przy każdym starcie, oraz przy włączeniu gry). Próbowałem jeszcze raz zainstalować nowe sterowniki, ale po uruchomieniu komputera rozdzielczość zawsze znika i ekran się rozjeżdża. Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat? :)
    (roz)chodzi się o GeForce 7300GT
    Taa... 7300GT, ciesz się, że ta karta jeszcze Tobie działa... :idea: :shock: :black:
    Pomieszałeś - z tego co tu przeczytałem - w sterownikach, a poprzednich nie odinstalowywałeś, więc nie dziw się, że masz tak, jak masz.
    Zassaj i zainstaluj program Revo Uninstaller - aktualnie -> Versions History 1.94 i tam kliknij na przycisk 1.94 by ściągnąć instalację jego na HDD.
    Zainstaluj go - otworzy się okno jego programu - a wtedy zrób zrzut tego okna i pokaż je tu.
  • #16 12429085
    kambataro
    Poziom 11  
    Przepraszam za wielki litery, chciałem tylko okazać radość :)
    7300GT nie jest najlepsza - wiem o tym, ale nie narzekam, gdyż jest to chyba jeden z atutów mojego staruszka :p (AMD Athlon 3600+; 1GB RAM Kingston; gigabyte ga-m56s-3s(płyta główna); Seagate ST3500418AS (500GB); creative X-Fi Soundblaster)

• Pomocny post
    #17 12429181
    Quarz
    Poziom 43  
    kambataro napisał:
    Przepraszam za wielki litery, chciałem tylko okazać radość :)
    Proszę... :lol:

kambataro napisał:
    7300GT nie jest najlepsza - wiem o tym, ale nie narzekam, gdyż jest to chyba jeden z atutów mojego staruszka :p (AMD Athlon 3600+; 1GB RAM Kingston; gigabyte ga-m56s-3s(płyta główna); Seagate ST3500418AS (500GB); creative X-Fi Soundblaster)

Jak widać wyżej masz tam za wiele programów do NVidia, należy je wszystkie odinstalować.
    W tym celu klikasz prawym myszki na ikonkę programu, otworzy się okno kontekstowe, tam wybierz lewym myszki - na samej górze - Odinstaluj, otworzy się okienko potwierdzenia, więc potwierdź klikając na Tak, otworzy się okno odinstalera, tam kliknij na kółko na samym dole -> Zaawansowany - ...
    Program zacznie działać, tylko patrz czy nie pokaże się odinstaler danego programu - uwaga ogólna - i wtedy nie zgódź się na natychmiastowy reboot komputera, ponieważ wtedy zostałaby przerwana, a niedokończona, praca programu RevoUninstaller.
    Następnie będzie pytał o zaznaczenie pozycji wpisów w Rejestrze - wybierz wszystkie i potwierdź ich wymazanie.
    Podobnie z usunięciem programu/pliku, też wybierz wszystkie - pokazuje ścieżkę dostępu do każdego pliku związanego z odinstalowywanym programem, więc można sobie sprawdzić co to jest i gdzie to jest - i potwierdź odinstalowanie.
    Niekiedy, na koniec, dostaniesz komunikat, że niektóre pliki usunie dopiero po następnym włączeniu komputera - a zrobi to na 100% - i przejdź dalej, tu działanie odinstalowywania wybranego programu kończy się i można przejść do odinstalowywania następnego.
    Jak już odinstalujesz wszystko co jest związane z NVidia to przejdź do;
    - Start,
    - Panel sterowania,
    - System,
    a tam wybierz zakładkę;
    Sprzęt,
    i dalej zakładkę;
    - Menedżer urządzeń,
    a tam kliknij na;
    - + przy Karty grafiki,
    jak otworzy się okno kontekstowe, to prawym myszki na pokazaną tam kartę grafiki;
    - NVIDIA GeForce 7300GT,
    wtedy otworzy się okno kontekstowe i tam wybierz;
    - Odinstaluj.
    Jak to zrobi, to zamknij komputer i za chwilę włącz go ponownie, zauważy nowy sprzęt - Twoją kartę grafiki - zamknij to okno ('wal w krzyżyk') i poczekaj aż wszystko zabootuje, a wtedy uruchom instalację programu ze sterownikami do tej karty grafiki.
    I postępuj zgodnie z pokazującymi się tam wskazówkami.

Powodzenia... :lol:
  • #18 12429502
    kambataro
    Poziom 11  
    niestety nie podziałało :/
    zainstalowałem najnowszy sterownik (z 25.02.2013) i jest multum rozdzielczości oprócz tej, która odpowiada mojemu komputerowi, czyli 1440x900...
  • Pomocny post
    #19 12429563
    Quarz
    Poziom 43  
    kambataro napisał:
    [n]Niestety nie podziałało :/
    [z]Zainstalowałem najnowszy sterownik (z 25.02.2013) i jest multum rozdzielczości oprócz tej, która odpowiada mojemu komputerowi, czyli 1440x900...
    Pisz porządnie - nowe zdanie rozpoczynaj wielką literą.
    Z powyższego wynika prosty wniosek - sterowniki za nowe, a przedmiotowa karta za stara.
    Odinstaluj je jak poprzednio i zainstaluj tę wersję sterowników gdzie miałeś pożądaną rozdzielczość ekranu.
    Warto by też posprzątać wcześniej w Rejestrze, ponieważ - jak mniemam - tego nie robiłeś.
    Zamieściłem tu do tego celu stary, a dobry, i darmowy, program; RegCleaner 4.3.
    Po jego instalacji poszukaj jak zmienić język na nasz ojczysty, a następnie wybierz opcję czyszczenia Rejestru, ale po kolei każdą opcję jak tam w zakładce;
    - Narzędzia,
    - Czyszczenie rejestru,
    a tam wybieraj po kolei;
    - Wyczyść rejestr z ...
    - Wyszukaj i usuń...
    - Automatycznie wyczyść...
    Po każdym w/w wybraniu jak skończy szukać to przedstawi co znalazł do zaznaczenia - wybierz wszystkie poprzez klik w zakładkę;
    - Wszystkie,
    a jak skończy, to klikasz na dole - lewa strona - w przycisk;
    - Zrobione,
    i możesz iść do wyboru następnej opcji czyszczenia Rejestru.
    Załączniki:
    • RegCleaner.exe (540.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 12429711
    kambataro
    Poziom 11  
    Ok, dziękuję za pomoc.
    Zostawię wszystko tak jak jest - niech działa.
    Problem tkwił w tym, że miałem sterowniki (z kwietnia 2012) i działały, aż tu nagle wyparowała rodzielczość 1440x900 po czym zainstalowałem pierwotne stery i działa jako tako :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uruchamianiem systemu Windows XP, gdzie przy starcie komputera pojawia się wybór systemu, a opcja "Windows (domyślnie)" prowadzi do błędu braku pliku system32. Po przeszukaniu rejestru i pliku boot.ini, użytkownik otrzymał porady dotyczące usunięcia wpisu "Windows (domyślnie)" oraz edycji pliku boot.ini, co ostatecznie rozwiązało problem. Dodatkowo, użytkownik miał problemy z rozdzielczością ekranu po zainstalowaniu nowych sterowników do karty graficznej 7300GT, co skutkowało brakiem preferowanej rozdzielczości 1440x900. Użytkownik został poinstruowany, aby odinstalować nieaktualne sterowniki i zainstalować starszą wersję, co pomogło w części problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA