logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć sterowniki do ATI 3D RAGE 2C AGP na Windows XP?

Czerep-__- 18 Sie 2008 12:10 2795 19
REKLAMA
  • #1 5449926
    Czerep-__-
    Poziom 11  
    Witam
    Mam problem

Mam kartę graficzną (ATI TECHNOLOGIES INc. 3D RAGE 2C AGP) I nie mogę znaleźć do niej sterowników do win xp szukałem już wszędzie na google na (ati.com) i nic bardzo proszę o pomoć w odnalezieniu tych sterowników.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5450078
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2248
    Sprawdź te
    http://www.partner.optimus.pl/sterowniki/Sterowniki/Karty_graficzne/ATI/Rage_Pro/NT40/nt4_rpro_5382b08.zip
    do NT i pod XP raczej nie będzie .
  • #4 5450277
    Czerep-__-
    Poziom 11  
    leonov te sterowniki nie działają masz może jakieś inne klikałem żeby komputer sam wyszukał sterowniki podałem mu lokalizację ale nic nie znalazł .
    tronics możesz mi wytłumaczyć czym róznią się te sterowniki NGO albo OMEGA bo nie bardzo jestem biegły w tych sprawach i nie wiem jak tego nawet szukać z góry dzięki za pomoc
  • #5 5450407
    Zolwik_2004
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Sterowniki OMEGA, NGO są przerabiane przez zapaleńców od owerclockingu i gier aby uzyskać lepsze parametry obrazu i szybkość niż oferują oryginalne sterowniki. Możesz spróbować
  • #6 5452541
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2248
    Czerep-__- napisał:
    klikałem żeby komputer sam wyszukał sterowniki podałem mu lokalizację ale nic nie znalazł

Wskazywałeś ręcznie na plik atiintad.inf czy tylko cały folder ? jeżeli folder to mógł nie znaleźć pliku wskaż ręcznie konkretny plik może wtedy ?
  • #7 5453779
    Czerep-__-
    Poziom 11  
    Zolwik_2004 A gdzie takich sterowników szukać?? bo nie wydaje mi się by były na jakichś znanych stronach ze sterownikami.

Leonov próbowałem tak jak pisałeś i nie działa
  • #8 5453801
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Czerep-__- napisał:
    Zolwik_2004 A gdzie takich sterowników szukać?? bo nie wydaje mi się by były na jakichś znanych stronach ze sterownikami.

Są na znanych stronach , należy jedynie poszukać .
  • #9 5453855
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10457
    Nie ma sterownikow pod XP do tej karty innych niz systemowe.
  • #10 5453856
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Przeciez sterowniki sa - w systemie. Sterownikow innych niz systemowe nie ma.
  • REKLAMA
  • #12 5456590
    Czerep-__-
    Poziom 11  
    Sterowniki systemowe nie działają jak tylko podłączam kartę do komputera to mam rozdzielczość 640na 480 jeśli dobrze pamiętam i nie można zmienić rozdzielczości.
    Na razie będę próbował z tymi co podał Hucul
  • #13 5460511
    Czerep-__-
    Poziom 11  
    Hucul ten link ze sterownikami z Ati nie chce się otworzyć a ten z omegi nie mogę na tej stronie ich znaleźć
  • #14 5460818
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10457
    Nie rozumiesz, ze nie ma innych sterownikow? Ile jeszcze razy trzeba Ci to pisac zeby dotarlo?
  • #15 5460918
    Hucul
    Poziom 39  
    Podaj mi na PW Twój adres email to wyślę Ci te pliki z instrukcją jak ich użyć , ale tak jak pisze Kolobos mogą nie działać . Na zagranicznym forum piszą jednak , że zadziałały :D
  • #16 5460960
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Hucul napisał:
    Spróbuj ze starymi Catalystami Aticatalyst4.10
    lub stare drivery z Omegi Omega2.5.04

Czerep-__- napisał:
    Hucul ten link ze sterownikami z Ati nie chce się otworzyć a ten z omegi nie mogę na tej stronie ich znaleźć

Hucul napisał:
    Podaj mi na PW Twój adres email to wyślę Ci te pliki z instrukcją jak ich użyć

A dlaczego kolega nie może tej instrukcji podać na Forum? I przy okazji: albo kolega poprawi fałszywe linki, albo kolega przeprosi Forum za podawanie niesprawdzonych informacji. Chyba że mam to potraktować jako podawanie informacji szkodliwych.
    Hucul napisał:
    ale tak jak pisze Kolobos mogą nie działać . Na zagranicznym forum piszą jednak , że zadziałały :D

Proszę podać link do tej informacji.
  • #17 5461020
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Czerep-__- - to pewnie masz we wlasciwosciach "Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)".

Hucul - Czy ty w ogole kojarzysz co to za karta? Gdzie Rzym, a gdzie Krym?
  • REKLAMA
  • #18 5461187
    Hucul
    Poziom 39  
    Karta jeśli dobrze pamiętam to 8 lub 4 megowa wersja Rage 2 pod AGP , ja miałem takie karty i szukałem kiedyś do nich sterowników ,
    Linki sprawdzałem wczoraj , zaraz po napisaniu posta i działały , zaraz wkleję poprawione , tylko znajdę .

Linki poprawiłem , pliki ściągam na swój komputer więc w razie potrzeby mogę przesłać na email (razem zajmują ponad 50 mega) .
  • #19 5469334
    Czerep-__-
    Poziom 11  
    Platon we właściwościach mam zaznaczony czerwony x ale nie pisze że nie można uruchomić tego urządzenia
  • #20 5498726
    Czerep-__-
    Poziom 11  
    Niestety Hucul te sterowniki też nie działają widzę że nie da rady znaleźć do tej karty sterowników :(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano sterowników do karty graficznej ATI TECHNOLOGIES Inc. 3D RAGE 2C AGP działających pod systemem Windows XP. Oficjalne sterowniki dostępne są jedynie dla Windows 98/ME, natomiast sterowniki systemowe Windows XP obsługują tę kartę w ograniczonym zakresie, oferując niską rozdzielczość (np. 640x480) i brak możliwości zmiany ustawień. Próby instalacji sterowników NGO i OMEGA, które są modyfikowanymi wersjami sterowników przeznaczonymi dla poprawy wydajności i jakości obrazu, nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Użytkownicy sugerowali także wypróbowanie starych wersji sterowników Catalyst (np. Aticatalyst4.10) oraz sterowników Omega2.5.04, jednak linki do nich były często nieaktualne lub niedostępne. W dyskusji podkreślono, że poza sterownikami systemowymi nie istnieją oficjalne lub stabilne sterowniki XP dla tej karty, co potwierdzają również doświadczenia innych użytkowników. Niektóre osoby oferowały przesłanie sterowników wraz z instrukcją instalacji, jednak skuteczność tych rozwiązań pozostawała wątpliwa. W efekcie problem z brakiem odpowiednich sterowników do ATI 3D RAGE 2C AGP pod Windows XP pozostaje nierozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA