logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sanyo VHR-7100EE - wysuwa kasetę przy próbie nagrania

Unreal 25 Lut 2004 12:35 1871 4
REKLAMA
  • #1 518572
    Unreal
    Poziom 2  
    Witam,

Mam problem z magnetowidem Sanyo VHR-7100EE. Nie działa poprawnie nagrywanie o określonej porze czasu. Załóżmy, że nastawiam magnetowid na nagranie programu o 3 w nocy. Po zaprogramowaniu czasu nagrania, czasem po minucie, czasem po godzinie, a czasem przed samym nagraniem (nie da się tego jakoś konkretnie określić) kaseta video sama wysuwa się z magnetowidu (tak jakby niewidzialna ręka nacisnęła na Eject ; )). Ale czasami udaje się coś nagrać, jeżeli tak zaprogramuje się magnetowid. Poza tym identyczny objaw mam jak chcę coś nagrać normalnie – po włożeniu kasety do magnetowidu i naciśnięciu REC kaseta wysuwa się! Ale też nie zawsze, raz na jakiś po wciśnięciu REC startuje normalnie nagrywanie i wszystko jest OK.
    Proszę o poradę jak coś takiego naprawić? Nie jestem zaawansowanym elektronikiem i na pewno nie rozłożę i złożę całego mechanizmu, ale jeżeli poleciał jakiś elektrolit, dioda czy cos takiego, to bez problemu to wymienię.
    Aha, niecałe 2 lata temu, magnetowid był w serwisie. Wtedy też był identyczny problem z tym nagrywaniem o określonej porze i wysuwaniem kasety. Poza tym nie działało wtedy przewijanie kasety w tył, w przód i przy PLAY’u, padło też podtrzymywanie godziny przy zaniku napięcia. Wtedy pomogły następujące czynności wykonane przez serwis (tak mam na karcie naprawy): wymiana kondensatora podtrzymującego, naprawa sprzęgła, serwo-sterowania, mechanizmu ładowania kasety, napędu taśmy, czyszczenie toru taśmy.
  • REKLAMA
  • #2 518613
    gafek
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Może odpowiedź zabrzmi dziwnie,ale wymień paseczek przekazujący napęd z CAM motor'a do reszty układu (tam gdzie jest ślimak).Problem z nagrywaniem zniknie. !!,choć na pierwszy rzut oka "co ma piernik do wiatraka".Ale gwarantuję,że jest lużny i prawie rozkleja się w dłoniach....
    Co do podtrzymania - to po dwóch latach ten kondensator mógł z powrotem stracić swoje właściwości - do wymiany.
    Zlecam też skontrolować mode-switcha - na pewno pokrył się tlenkami i nie kontaktuje.
    No i jeszcze jedna b. ważna rzecz. W tych modelach często-gęsto wyłamywał się czujnik sprawdzający,czy kaseta jest zabezpieczona przed zapisem - sprawdź to koniecznie i wyczyść go.

No i Sanyo jak nowy...... do następnej naprawy :D
  • REKLAMA
  • #3 519641
    Unreal
    Poziom 2  
    Dzięki za podpowiedzi! :D

Jutro biorę się za naprawę. Jako ciekawostkę napiszę, że w pilocie do tego magnetowidu mam od nowości baterie Sanyo. Chodzą cały czas jak nowe od ponad 10 lat i nic nie wskazuje na to, że trzeba je będzie wymieniać :P
  • REKLAMA
  • #4 519781
    artjab
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Jeżeli kaseta video ma wyłamany ząbek to po włożeniu jej do magnetowidu automatycznie rusza PLAY. Sprawdź to, jeżeli tak jest z kasetą w której ząbek nie jest wyłamany to na pewno winny jest styk kontrolujący ząbek.
  • #5 3652287
    EdiM
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam
    Na podobny przypadek natknął się znajomy.
    Jak się okazało, przyczyną był 'słaby styk' czujnika blokady zapisu (czyli kontrolującego, czy ząbek jest wyłamany, czy nie).
    --
    Pozdrawiam
    EdiM
REKLAMA