logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY CDP-291 - odtwarzacz rozpoznaje płyty, ale nie odtwarza po wymianie lasera

Rubinh 20 Sie 2008 14:33 3010 9
REKLAMA
  • #1 5456400
    Rubinh
    Poziom 24  
    Ocena: 67
    Odtwarzacz jw. rozpoznaje płyty ale na tym koniec. Podejrzewałem laser ale po wymianie na sprawny to samo. Raz zachował się wzorcowo, włożoną płytę migiem odczytał, odtworzył ale do pierwszego wysunięcia tacki. Taśma podmieniona, luty sprawdzone i poprawione. Co jeszcze może być?. Nie mam już pomysłów.
  • REKLAMA
  • #2 5457109
    darek23422
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    no mam ten sam problem tylko że laser sieci a nieczyta płyt sprawdz zimne luty
  • #3 5458359
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Czy po wciśnięciu przycisku "Play" odtwarzacz próbuje odczytać płytę?
    Proponuję jeszcze raz sprawdzić luty w odtwarzaczu, do sprawdzenia także układ "tracking".
  • REKLAMA
  • #4 5458531
    Rubinh
    Poziom 24  
    Po włożeniu płyty "kręci" nią ale nie jest w stanie odczytać ilości utworów. "Kręcenie" to trwa bez końca. Trudno w takiej sytuacji mówić o reakcji na przycisk PLAY. Brak jakichkolwiek komunikatów.
  • #5 5458638
    Artur k.
    A jak to się ma do wypowiedzi w pierwszym poście?
    Rubinh napisał:
    Odtwarzacz jw. rozpoznaje płyty ale na tym koniec.
  • #6 5458922
    darek23422
    Poziom 27  
    u mnie to samo kręcio płytą bez konca i nic więcej a nie grzebałeś czasem przy laserze tam są takie 3 pokrętła.
  • REKLAMA
  • #7 5459708
    Rubinh
    Poziom 24  
    Odp. Arturowi K.
    Odtwarzacz "wie", że jest włożona płyta, nie wyświetla komunikatu o jej braku. Wystarczy obrócić płytę odwrotnie (do góry nogami) co powoduje niemal natychmiast pojawienie się "no disk". Dzisiaj rano, po wystudzeniu przez noc, odtwarzacz wystartował jakby nigdy nic. Po wysunięciu tacki ponowny start zakończył się niepowodzeniem. Przyznam, nie jestem nowicjuszem w branży, nie kręcę niepotrzebnie wszystkim co możliwe, staram się uprzednio dociec, co jest przyczyną awarii. W tym przypadku jednak musiałem się poddać.
  • REKLAMA
  • #8 5460298
    Artur k.
    A może jakieś szczegóły dotyczące powstania usterki?
    Stało się to nagle (jednego dnia czytał, drugiego już nie), czy może z upływem czasu było coraz gorzej. Może stał przez jakiś czas nieużywany?

Prawdę mówiąc wygląda to jakby wyschły kondensatory, może jakaś ścieżka pękła (przeżarł ją elektrolit z wylanego kondensatora), może coś z mechaniką.
  • #9 5460550
    darek23422
    Poziom 27  
    mnie terz zastanwwia procesor podajrze sanyo na tym mechanizmie wystarczy włączyć CD na 5min a on sie grzeje.

Kolego!
    Przed wysłaniem wiadomości proszę użyć klawisza "pisownia" i skorygować błędy.
    Już powstałe należy niezwłocznie poprawić.
    Regulamin p. 6, 15.
    (dj-MatyAS)
  • #10 5460786
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Odtwarzacz SONY CDP-291 rozpoznaje włożone płyty, jednak nie odtwarza ich po wymianie lasera na sprawny egzemplarz. Po włożeniu płyty mechanizm ją obraca bez końca, nie odczytując ilości utworów ani nie reagując na przycisk "Play". Wymieniono taśmę, sprawdzono i poprawiono luty, w tym w układzie tracking, bez efektu. Po nocnym wystudzeniu urządzenie czasowo działało poprawnie, lecz problem powrócił po wysunięciu tacki. Podejrzewane są uszkodzenia mechaniczne, wyschnięte kondensatory, pęknięte ścieżki lub niewłaściwie działający procesor sterujący (prawdopodobnie Sanyo). Zwrócono uwagę na możliwość niepełnej sprawności nowego lasera oraz na konieczność regulacji potencjometrów lasera. Grzanie się elementów sterujących silnikami jest normalne. Problem wymaga dalszej diagnostyki mechaniki i elektroniki odtwarzacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA