logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić adres serwera NND z LMS i phpmyadmin? Logowanie bez przeglądarki?

przemek20011 22 Sie 2008 15:25 4212 12
REKLAMA
  • #1 5463048
    przemek20011
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witam mam następujący problem(najprawdopodobnie jest to banalny problem ale jakoś nie wiem jak go rozwiązać)zabrałem się za postawienie serwera na NND doinstalowałem LSM,phpmyadmin,apache,mysql,php.Niby wszystko jest a nie mogę się zalogować na adres serwera zarówno na lms jak i phpmyadminie.Moje pytanie brzmi jak sprawdzić nazwe/adres serwera(bo te dane są potrzebne do logowania)oraz czy mam się logować z komputera na którym jest postawiony serewer(nie wiem jak ponieważ nie ma na nim przeglądarki www) czy na innym kompie który ma przeglądarkę internetową. Sądze że te pytania są banalne ale niestety nie potraffię znaleźć na nie odpowiedzi. Za wszelką pomoc dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 5464276
    R_Przemek
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Po pierwsze, upewnij się że zainstalowane przez Ciebie usługi są "podniesione". jeśli tak to sprawdź czy działają poprawnie, ewentualnie skonfiguruj.

Zacznij od apache, przyłącz komputer do sieci i na innym wklep w przeglądarkę IP serwera, Powinien pokazać się Index apache.
    Jeśli konfigurnołeś LMS-a to następnie złam IP przez "LMS", Powinien pokazać się Index LMS-a.
    potem możesz sprawdzić czy MySQL działa poprawnie, ale to już z konsoli MySQLAdmin-em :)

Adresację interfejsów sieciowych możesz sprawdzić poprzez

oczywiście jako root :D
  • #3 5465481
    przemek20011
    Poziom 15  
    Coś ruszyło po wpisaniu adresu serwera w przeglądarkę łączy się ze stroną testową NND jeżeli wyłączę serwer to już się połączyć nie może wiec apache działa niestety nadal nie mogę uruchomić LMS i PHPmyadmina instalowałem zgodnie z tym artykułem i wszystko poszło jak należy ale nadal z myadminem nie mogę się połączyć.
    http://www.nnd-linux.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=17
    Sądzę że wpisuję złą nazwę użytnika a nie wiem jak to dokładnie sprawdzić która nazwa ma do tego służyć.
  • #4 5465649
    R_Przemek
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    przemek20011 :arrow: według opisu który podałeś po instalacji serwera baz danych powinieneś utworzyć użytkownika który będzie Ci służył do logowania

/usr/bin/mysqladmin -u root password 'new-password'

parametrami ustawionymi tutaj logujesz się w phpmyadmin-ie :D
  • REKLAMA
  • #5 5465922
    przemek20011
    Poziom 15  
    Po wpisaniu powyższego polecenia wyskakuje mi komunikat
    /usr/bin/mysqladmin:connect to server at 'localhost'faild
    error:'Acces denied for user 'ppp'@'localhost'(using password: YES)

po wpisaniu komendy httpd wyskakuje mi następujący komunikat i myślę że tuaj może być błąd
    (98)Addres already in use:make_sock: could not bind to addres 0.0.0.0:80 no listening sockets available,shutting down
    Unable to open logs

jeżeli wpisuję /etc/rc.d/mysqld start
    To mysql startuje bez problemu

Sądzę że błędem jest to iż po wpisaniu route -n wyskakuje mi tabelka z moimi ustawieniami bramy IP i maski i są one następujące:
    DESTINATION Gateway MASKA use iface
    182.168.1.0 0.0.0.0 255.255.255.0 eth0
    127.0.0.0 0.0.0.0 255.0.0.0 lo
    0.0.0.0 192.168.1.1 0.0.0.0 eth0

Moje ustawienia do netu to IP 192.168.1.104 brama 192.168.1.1
    dziwi mnie tylko to jeżeli pinguje do www to bez problemu się łączy
    I co teraz??:cry:
  • #6 5467614
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 5473661
    przemek20011
    Poziom 15  
    Po długiej walce jakoś się udało poinstalować wszystko teraz mam problem z konfiguracją samego lmsa. Po wpisaniu adresu ip w przeglądarkę wyskakuje mi taki błąd co to może być:cry:

Jak sprawdzić adres serwera NND z LMS i phpmyadmin? Logowanie bez przeglądarki?
    Załączniki:
    • Jak sprawdzić adres serwera NND z LMS i phpmyadmin? Logowanie bez przeglądarki? zrzutekranu.JPG (97.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 5474242
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 5474434
    przemek20011
    Poziom 15  
    Po wpisaniu pierwszego kodu wyskakuje mi info:
    /var/www/lms/lib/config_defaults.ini
    po wpisaniu drugiego kodu
    -rw-r--r-- l ppp ppp 2122 2007-11-13 15:28 /var/www/lms/lib/config_defaults.ini
    pliku checkidiris.php nie znalazło wogóle

przy kolejnym kodzie

/etc/pear
    /usr/bin/pear

więc pear jest zainstalowany

Jakoś udało mi się dostać do panelu logowania lms ale jak się zaloguje to po 5 sek mnie wywala:cry:
  • REKLAMA
  • #10 5474600
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 5474793
    przemek20011
    Poziom 15  
    Coś pozmieniałem i zostało tylko takie coś
    Warning: Unable to connect to database! in /var/www/lms/lib/LMSDB.php on line 52

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/lms/lib/LMSDB.php:52) in /var/www/lms/index.php on line 137

Zrobiłem to trochę inaczej niż napisałeś ale coś chyba pomogło jak 2 błędy znikły ale jakieś inne sie pojawiły

Na kod

php: /usr/bin/php /usr/share/php /usr/share/man/man1/php.1.gz

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

No jakoś się mi udało uruchomić lms-a i przy okazji phpmyadmina bo też miałem z tym problem :D jeszcze przy logowaniu wyświetla się taki komunikat ale po zalogowaniu znila(nie tak jak tamte wcześniejsze, i już mnie nie wywala z okna lmsa:)
    Napotkano błędy w bazie danych!
    Zapytanie: DELETE FROM sessions WHERE id = '33d5f7be3a94af4546d17ff096da30c1048b329c005af4ce'
    Błąd: DELETE command denied to user 'lms'@'localhost' for table 'sessions'

I jeszcze jedno co mam zrobić abym miał dostęp do mojego panelu z innego komputera bo teraz mam tylko z tego na którym jest zainstalowany lms??Pozdrawiam
  • #12 5476344
    TKr
    Poziom 2  
    W tym ostatnim błędzie pisze jak byk że użytkownik lms nie może grzebać w bazie mySQL.
    Skonfiguruj jeszcze raz poprawnie LMS. zwróć uwagę na to jaki użyszkodnik ma dostęp do bazy danych.
  • #13 5476578
    przemek20011
    Poziom 15  
    Nie łatwiej jest zmienić na użytkownika który może grzebać w bazie??Tylko nie za bardzo wiem jak

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z konfiguracją i logowaniem do serwera NND z zainstalowanymi LMS, phpMyAdmin, Apache, MySQL i PHP. Kluczowe kwestie to sprawdzenie adresu IP serwera za pomocą polecenia ifconfig oraz logowanie z innego komputera w sieci poprzez wpisanie adresu IP serwera w przeglądarce. Problemy obejmowały błędy związane z dostępem do MySQL, w tym brak uprawnień użytkownika do zmiany haseł i operacji na bazie danych, a także konflikt portu 80 w Apache. Konieczne było utworzenie i poprawne skonfigurowanie użytkownika MySQL z odpowiednimi uprawnieniami. Dodatkowo pojawiły się błędy w LMS związane z uprawnieniami do plików konfiguracyjnych (config_defaults.ini) oraz brakującymi plikami (checkdirs.php) i zależnościami (PEAR). Po poprawnym ustawieniu ścieżek, uprawnień i użytkowników udało się uruchomić LMS i phpMyAdmin, choć pojawiły się błędy dotyczące braku uprawnień użytkownika LMS do usuwania sesji w bazie danych, co wymagało dalszej konfiguracji użytkowników i praw dostępu w MySQL.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA