logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[B] CTX 1569SE - Rozmyty i zbyt szeroki obraz po 20 minutach pracy monitora

David_kiz 26 Lut 2004 01:58 1301 3
REKLAMA
  • #1 519743
    David_kiz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Obraz po włączeniu monitora jest OK, jednak po 20min staje się rozmyty i zbyt szeroki (nie można już go zwęzić w OSD). Na trafo jest regulacja SCREEN oraz FOCUS jednak regulacja SCREEN nie działa (jasność mogę tylko ustawić w trybie serwisowym zmieniając wartość G2). Regulacją FOCUS mogę ustawić ostrość jednak tuż po włączeniu monitora obraz jest niewyraźny trzeba odczekać 20min aż się ustabilizuje. Niestety obraz nadal jest zbyt szeroki ok.0,5cm z obu stron (oś X). A oto odczytane napięcia:

G1(nózka 5 lampy) (-73V)
    G2(nóżka 7) - (+518V)
    Żarzenie(9) - (+6,3V)
    KB(11) - (+25,7V)
    KR (8 ) - (+18,7V)
    KG(6) - (+19,7V)

TP1 - (+85,3V)
    TP2 - (+11,9V)
    TP3 - (+6,9V)
    TP4 - (+0,3V)

Proszę w miarę możliwości o wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 519804
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Wydaje mi się, że możesz mieć zimne luty w obrębie trafopowielacza i odchylania poziomego. Proponuję przyjrzeć się płytce drukowanej na tą okoliczność i profilaktycznie poprawić luty.
  • REKLAMA
  • #3 520963
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    tak to wlasnie wyglada, do sprawdzenia byly by rownierz wieksze diody w obrebie samego odchylania - szczegolnie te wlaczone anoda do masy
    przy braku poprawy odnosnie ostrosci po przelutowaniu
    jako ze to jest 15" monitor nie sadze zeby byly tam sygnaly odpowiedzialne za ostrosc dynamiczna, a tym sammy, jeli przelutowanie trafopowielacza nie przyniesie panu zadnych rezultatow, a polaczenie z kineskopem jest dobre (przeczyscic piny) to zostaje sam trafopowielacz
    taki efekt wystepuje rownierz w przypadku monitorow NEC multisync 4FG
  • #4 530228
    David_kiz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zgodnie z zaleceniami przelutowałem PK oraz obszar Trafopowielacza i odchylania poz. niestety bez rezultatów. Obraz nadal po włączeniu jest zmniejszony i rozmyty (zarówno pion jak i poziom) po rozgrzaniu monitora obraz jest za duży bez możliwości zmniejszenia (ale ostry po regulacji FoCUS na trafo). Czyżby to była wina TRAFO?????????
REKLAMA