logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktualizacja sterowników Geforce 4 MX 440 - problem z kolorami po instalacji

Rpa 23 Sie 2008 23:43 3916 11
REKLAMA
  • #1 5468141
    Rpa
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam chciałem ostatnio aktualizowac sterowniki do karty graficznej, znalazłem na googlach strone www.nvidia.pl tam wziąłem sprawdzanie karty graficznej wykryło karte geforce 4 mx 440 (taka posiadam ) ,ściagnąłem stery wgrałem uruchomiłem komputer ale niestety kolory były jakies dziwne kolory , teraz akualnie przywróciłem poprzednie sterowniki ale chciałbym je aktualizować

komputer to
    AMD Athlon(tm) XP
    1,25 GHz , 765 MB RAM
    (1,25 nie wiem czemu mi pokazuje jak miałem windowsa xp sp2 to pokazywało 2.0 lub 1,7 )

Windows xp professional
    wersja 2002
    service pack 3

Proszę niezwłocznie poprawić swoje błędy oraz zastosować się do 15 pkt regulaminu!
    K!lleR.
  • REKLAMA
  • #2 5468211
    sniper00
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    do takiej karty daje się stare detonatory, ewentualnie jakieś omegi a nie najnowsze stery nvidi........poszukaj na googlach na jakich najlepiej się ta karta sprawowała... nowe nie zawsze oznacza lepsze...
  • REKLAMA
  • #3 5468253
    Rpa
    Poziom 11  
    karta na poprzednich sterach działała dobrze , szukam cały czas ,nowe nieraz oznacza lepsze bo akurat teraz szukam sterów nowszych bo do jednen program nie mógł znaleśc obsługi jednego formatu OpenGL czy cos takiego od wujka google dowiedziałem sie ze trzeba stery przeinstalowac ewentualnie akualizowac
  • #4 5468453
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 659
    Używam od chyba 10 lat mx440 w komputerze "do roboty" (Win98se). Nigdy aktualizacja sterowników nie wyszła mu na zdrowie. Po wielu eksperymentach wróciłem do oryginalnych z płytki producenta i od kilku już lat żadnych zgrzytów.
    Moim zdaniem sterowniki zmienia się gdy pojawiają się problemy
    Cytat:
    karta na poprzednich sterach działała dobrze

i tak bym zostawił.
    Jeśli chcesz pograć w coś nowszego to nie na mx440. Pozdrawiam
  • #5 5468603
    Rpa
    Poziom 11  
    Wiadomo że nie pogram w coś nowszego już na tej karcie ale znalazłem grę, która śmiga nawet na geforce 3, wiec starszego delikatnie, tylko że trzeba było do tego właśnie te stery aktualizować , (podobna sytuacja jak u mnie ) a płytkę ze sterami do mojej karty niestety zgubiłęm
    niestety zgubiłem.
  • REKLAMA
  • #7 5468958
    eloooos
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Rpa napisał:
    Wiadomo że nie pogram w coś nowszego już na tej karcie ale znalazłem grę, która śmiga nawet na geforce 3, wiec starszego delikatnie, tylko że trzeba było do tego właśnie te stery aktualizować , (podobna sytuacja jak u mnie ) a płytkę ze sterami do mojej karty niestety zgubiłęm
    niestety zgubiłem.

Geforce 3 nie jest starsze od Geforce 4 MX. Geforce 4 MX to nic innego jak przedłużenie żywotu Geforce 256, 2 MX, 2 GTS. Geforce 3 to pierwsza karta posiadająca sprzętowy pixelshader, czego 4 MX nie ma. No i skoro gra wymaga Geforce 3 to jest wielce prawdopodobne że potrzebuje karty z pixelshader.
  • REKLAMA
  • #8 5469408
    Rpa
    Poziom 11  
    ja chciałem wgrac w-et ( http://www.cda.pl/gry/et.php ) tam pisze ze minimalna karta to 32 mb 3d
    jak zainstalowałem gre i wgrałem 2 patche ,po właczeniu gry
    wyskakuje bład
    GLW_StartOpenGL() - could not load OpenGL subsystem
  • #10 5470400
    Rpa
    Poziom 11  
    powinna wystarczyc ale niestety wyskakuje ten bład a u wujka google pisze zeby akualizowac stery grafy
  • #12 5470735
    Rpa
    Poziom 11  
    Dziękuje wszystkim za pomoc. Pomogło zainsalowanie SciTech GLDirect.

Temat zamykam. Jeśli zajdzie potrzeba otwarcia proszę o PW
    [K!lleR].

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kartę graficzną Geforce 4 MX 440 i po próbie aktualizacji sterowników ze strony nvidia.pl zauważył problemy z nieprawidłowymi kolorami. Po powrocie do poprzednich sterowników chciał ponownie zaktualizować oprogramowanie, ponieważ nowa gra wymagała obsługi formatu OpenGL, której starsze sterowniki nie zapewniały. W dyskusji zasugerowano użycie starszych wersji sterowników Detonator lub alternatywnych sterowników Omega, które często lepiej współpracują ze starszym sprzętem. Podkreślono, że Geforce 4 MX 440 to starsza karta, nieposiadająca sprzętowego pixelshader, co może ograniczać kompatybilność z niektórymi grami wymagającymi Geforce 3 lub wyższych modeli. Problem z błędem GLW_StartOpenGL() w grze Enemy Territory został rozwiązany przez instalację SciTech GLDirect, co umożliwiło poprawne działanie OpenGL na karcie. Zalecane jest ostrożne podejście do aktualizacji sterowników na starszym sprzęcie, gdyż nowsze wersje nie zawsze poprawiają kompatybilność i stabilność.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA