logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForce2 MX/MX 400 - artefakty i inne komplikacje...

03 Lut 2010 03:30 2133 10
REKLAMA
  • #1 7635312
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 7635322
    DeDua
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Dziwne to, ale wygląda jakby windows ustawił paletę kolorów na 8bit. Standardowo powinno być 16 lub 32bit. Zobacz w ustawieniach karty graficznej ile masz ustawione. Zobacz, czy karta jest dobrze dociśnięta w port AGP.

Sterowniki masz systemowe więc od razu bym zmienił na producenta Nvidia, do tej karty to jakieś starsze niestety - ja bym spróbował z tymi: Link są w wersji 66.93
  • REKLAMA
  • #3 7636050
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 7636063
    kamilpazdan
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    A w biose jaki masz ustawiony tryb pracy monitora ??? Sprawdź czy jest ustawione VGA. Możesz jeszcze spróbować po włączeniu komputera naciskać klawisz F8 - uruchomisz nim tryb wyboru i też powinieneś wybrać opcję włącz tryb VGA. To tyle innych koncepcji nie mam. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 7636126
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7636142
    kamilpazdan
    Poziom 12  
    W biose pierwsz zakładka. A F8 zaraz po wciśnieciu power naciskaj tak samo jakbys do biosa chciał wejsc.

Dodano po 42 [sekundy]:

No to w biose jest ok.
  • #7 7636196
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 7636215
    kamilpazdan
    Poziom 12  
    A nie można ustawić częstotliwości odświeżania w zaawansowanych ?? I jaki masz obecnie sterownik zainstalowany.

Dodano po 4 [minuty]:

Jak na moje wyjmij jeszcze raz grafikę. Wyczyść pedzelkiem złącze AGP. Zresetuj bios, wyjmując baterię 3V na około 10s. (oczywiście przy wyłączonym komputerze),. Jeżeli to nie pomoże to postaw windę i zaraz po instalacji wgraj sterowniki ze strony producenta. Pozdrawiam.

P.S. Możesz jeszcze spróbować z inną grafiką, to moja ostatnia rada. ;)
  • #9 7636256
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 7636285
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    A może, komuś kto chciałby się problemowi przyjrzeć bliżej (to nie ja), przydałaby się informacja o płycie głównej (jej chipsecie)?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #11 7938816
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wyświetlaniem obrazu na monitorze po zainstalowaniu systemu Windows XP SP2 na komputerze z procesorem AMD Duron 1,20 GHz i kartą graficzną GeForce2 MX/MX 400. Obraz był zniekształcony, z wąskimi pionowymi paskami i niską jakością kolorów (4 bity). Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym zmiany sterowników na wersję 66.93 od Nvidii, sprawdzenia ustawień BIOS (ustawienie VGA), a także czyszczenia złącza AGP. Problemy z ustawieniem rozdzielczości i częstotliwości odświeżania również były zgłaszane. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wymianę karty graficznej na nową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA