logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minisumo: Czy koła 10.2 cm i silnik DG2425-025 są odpowiednie?

Robson12345 24 Sie 2008 17:51 3743 18
REKLAMA
  • #1 5470152
    Robson12345
    Poziom 2  
    Witam ostatnią zainteresowałem się tematyką minisumo i mam parę pytań

1. Czy koła o średnicy 10.2 cm nie są za duże?
    2. Czy silniczek DG2425-025 nadaje się do tego a jeżeli tak to jaki ma moment obrotowy, bo nigdzie nie mogę znależć.
    3. Moje koła zrobione są z nakrętek od słoików więc jak je podłączyć do tych silników
    4.Skąd wziąć kawałek blachy 1 mm xD
  • REKLAMA
  • #2 5470226
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    Żeby nie zakładać nowego tematu, to zadam swoje pytanie, które idealnie tutaj pasuje ;) Jest ono czysto teoretyczne.

Otóż zastanawiałem się ostatnio, czy nie warto by było zastosować do robota minisumo 4 silników ( http://www.mobot.pl/index.php?site=products&type=3&details=27 ). W trakcie normalnego poruszania się robota, tj. wyszukiwania przeciwnika, robienia uników itd robot używałby tylko dwóch tylnych silników (oszczędność energii). Lecz gdyby doszło do konfrontacji, czyli oba roboty byłyby w zwarciu, zostałyby załączone pozostałe dwa silniki, aby uzyskać większą moc i wypchnąć przeciwnika poza ring. Oczywiście byłby dopracowany program, który by kontrolował gwałtowne hamowanie i cofanie, żeby samemu nie wypaść za ring. Opony na przykład byłyby gumowe (takie jak z zabawek), żeby uzyskać większą przyczepność.

Czyli podsumowując, czy warto użyć takiego rozwiązania w robocie sumo?
  • #3 5470243
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Robson12345 napisał:
    Witam ostatnią zainteresowałem się tematyką minisumo i mam parę pytań

1. Czy koła o średnicy 10.2 cm nie są za duże?
    2. Czy silniczek DG2425-025 nadaje się do tego a jeżeli tak to jaki ma moment obrotowy, bo nigdzie nie mogę znależć.
    3. Moje koła zrobione są z nakrętek od słoików więc jak je podłączyć do tych silników
    4.Skąd wziąć kawałek blachy 1 mm xD

1. Tak, są za duże.
    2. Według sprzedawców się nadaje, o moment zapytaj sprzedawcę.
    3. Trzeba ruszyć wyobraźnię - wytoczyć tuleję i ją przykleić, nabić i przykleić, zamocować na tulei ze śrubą blokującą...
    4. Kupić w sklepie metalowym...

Dodano po 4 [minuty]:

lord_dagoth napisał:
    Żeby nie zakładać nowego tematu, to zadam swoje pytanie, które idealnie tutaj pasuje ;) Jest ono czysto teoretyczne.

Otóż zastanawiałem się ostatnio, czy nie warto by było zastosować do robota minisumo 4 silników ( http://www.mobot.pl/index.php?site=products&type=3&details=27 ). W trakcie normalnego poruszania się robota, tj. wyszukiwania przeciwnika, robienia uników itd robot używałby tylko dwóch tylnych silników (oszczędność energii). Lecz gdyby doszło do konfrontacji, czyli oba roboty byłyby w zwarciu, zostałyby załączone pozostałe dwa silniki, aby uzyskać większą moc i wypchnąć przeciwnika poza ring. Oczywiście byłby dopracowany program, który by kontrolował gwałtowne hamowanie i cofanie, żeby samemu nie wypaść za ring. Opony na przykład byłyby gumowe (takie jak z zabawek), żeby uzyskać większą przyczepność.

Czyli podsumowując, czy warto użyć takiego rozwiązania w robocie sumo?

Pewnie, w trakcie normalnej pracy niech dwa silniczki generują energię pchając dwa niezasilane - dla oszczędności energii :)

W minisumo nie ma problemów z mocą tylko z przyczepnością! Widziałem robota na serwach typu micro który bez większego problemu spychał robota z 80Wattowymi silnikami od wkrętarek.
  • #4 5470324
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    McRancor napisał:

Pewnie, w trakcie normalnej pracy niech dwa silniczki generują energię pchając dwa niezasilane - dla oszczędności energii :)

No tak, o tym zupełnie nie pomyślałem, z góry założyłem że ten opór będzie zerowy, mój błąd :P

A co do przyczepności, to w takim razie warto bawić się w tworzenie własnych kół, czy nadadzą się np. http://www.mobot.pl/index.php?site=products&type=3&details=31 ?
    Bo zauważyłem że ostatnimi czasy na mobocie pojawiło się dość dużo części dedykowanych właśnie do robotów miniSumo, ale jeszcze ten temat nie był poruszany na elektrodzie ;)

No więc, czy silniczki które podałem w moim poprzednim poście są dobre do miniSumo, czy lepiej szukać czegoś z wkrętarek akumulatorowych? No i te kola, bawić się w robienie własnych, czy zainwestować w tamte?
  • REKLAMA
  • #5 5470561
    Robson12345
    Poziom 2  
    ale czemu będą za duże? będzie się przewracać czy za wolno jeździć? Mi nie chodzi o to żeby były dobre do zawodów(ba z tego co wiem to wysokość max 10), bo startować nie będę .Ale tak żeby sobie z kolegami pojeździć i się pobawić xD
  • #6 5470773
    vcd_a
    Poziom 18  
    @Robson12345
    Czytałeś w ogóle regulamin zawodów MiniSumo?! 10x10cm i 0.5kg, inaczej Twój robot nie zmieści się w pudełku na kwalifikacjach i jesteś skreślony z listy.

@lord_dagoth
    Zastanów się czy nie ma sensu wepchnąć do robota serw..., bo to jest całkiem niezłe rozwiązanie, co do kół to trzeba się tu cholernie mocno zastanowić, bo liczy się głównie przyczepność i tutaj znakomicie sprawdzają się uszczelki do okien, rozwiązanie trochę kłopotliwe i mało eleganckie, ale... na ringu doskonale się sprawdza, pozdrawiam Krzysiek
  • #7 5470785
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    No tak, ale jakie są zalety serw nad zwykłymi silnikami dc w przypadku robotów klasy miniSumo?
  • #8 5470793
    vcd_a
    Poziom 18  
    Po pierwsze waga, po drugie łatwość montażu..., do storczyka w kształcie okręgu przykręcasz puszkę po konserwie oklejoną uszczelką do okien i masz napęd pierwsza klasa, tylko jak teraz czytam o tych serwach to trzeba kupić serwo wysokiej klasy, które... jest strasznie drogie, rzędu 200zł za sztukę, pozdrawiam Krzysiek
  • #9 5471078
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    Nie no... 200zł za sztukę to troszkę za dużo jak na moją kieszeń, tutaj za 100zł będę miał dwa silniki dc wraz 4 kołami ;)
  • REKLAMA
  • #10 5471166
    treker
    Poziom 25  
    Ocena: 250
    Cytat:
    jest strasznie drogie, rzędu 200zł za sztukę,

Zgadza się, takie serwomechanizmy są stosowane w robotach minisumo, ale o ile się nie mylę to walczących na arenach międzynarodowych.
    Do 'zabaw z kolegami' wystarczą dużo tańsze (nawet 40zł szt).

Chyba zrobię sobie małą reklamę:
    http://www.dioda.com.pl/forum/topics53/robot-klasy-minisumo-vt1080.htm
    http://www.dioda.com.pl/forum/topics53/robot-klasy-minisumo-ii-vt1189.htm

Pierwszy projekt wykonany na serwach z Conrada za 26zł/szt, ale odradzam.

Drugi na trochę lepszych, dokładniej TowerPro MG995r ;)
  • #11 5471544
    robi667
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    lord_dagoth napisał:
    No tak, ale jakie są zalety serw nad zwykłymi silnikami dc w przypadku robotów klasy miniSumo?

W serwomechanizmach masz gotowe tryby - w niektórych modelach metalowe i na dodatek łożyskowane. Jeżeli chciałbyś użyć "zwykłego silnika", wypadałoby zbudować do tego jakieś przekładnie. Przy bezpośrednim połączeniu koła z silnikiem robot będzie zbyt szybki - nie opanujesz go, a koła będą zrywały przyczepność.
  • #12 5471771
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    No ale w linku którym podałem silnik ma już przekładnię
  • #13 5471907
    kshaq
    Poziom 14  
    McRancor: A czy na tych zawodach była jakakolwiek konstrukcja bazująca na gąsienicach? Ciekawy jestem, czy to w ogóle ma się szansę sprawdzić w robotach minisumo.
  • #14 5472196
    McRancor
    Tak, nawet taki robot wygrał.

Tylko nie był to robot zrobiony w warunkach domowych :)
    Minisumo: Czy koła 10.2 cm i silnik DG2425-025 są odpowiednie?
  • #15 5472435
    kshaq
    Poziom 14  
    Niezła konstrukcja, komuś musiało bardzo zależeć na wygranej :) Ciekawe, jakie szanse miałby w Japonii. Czy może na tych zawodach były jakieś azjatyckie konstrukcje?

Tak z ciekawości: jak ten robot wypadł na tle innych? Zdeklasował rywali, czy pojedynki były raczej wyrównane?
  • #16 5472518
    McRancor
    To konstrukcja "gospodarzy" - te zawody to był dla nich przedsmak przed wyjazdem do Seatle USA.

Nam udało się wygrać jedną rundę z nim i nawet mieliśmy pomysły jak można z nim wygrać ;) Ale widać było że solidna konstrukcja (napinacze gąsienic, same gąsienice, pług z kosmicznie twardego metalu) daje olbrzymią przewagę.

Swoją drogą takich robotów nie buduje się samemu, w większości przypadków są to grupy ludzi gdzie każdy zajmuje się wybraną dziedziną.
  • REKLAMA
  • #17 5472956
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    O kurcze... czy każdy element tego robota został wykonany indywidualnie specjalnie dla niego? ;) Może ja niedowidze czy cuś, ale czy ten dalmierz to jest jakiś scalak z wbudowanymi diodami czy po prostu jakaś wersja smd któregoś z tcrt z odpowiednim układem?

A tak swoją drogą... to ile on ich ma? Aż 8?! Bo jeżeli jest symetrycznie zbudowany, a napewno jest, to ma ich aż tyle :P Warto pakować takie ilości dalmierzy do robota minisumo? I z tego co dostrzegam, to on CHYBA nie ma sonaru ultradźwiękowego, no chyba że jest jakoś nieźle zakitrany gdzieś z tyłu. Czy dobrym pomysłem jest opieranie się na samych odczytach z dalmierzy działających na podczerwień?
  • #18 5473091
    McRancor
    lord_dagoth napisał:
    O kurcze... czy każdy element tego robota został wykonany indywidualnie specjalnie dla niego? ;) Może ja niedowidze czy cuś, ale czy ten dalmierz to jest jakiś scalak z wbudowanymi diodami czy po prostu jakaś wersja smd któregoś z tcrt z odpowiednim układem?

A tak swoją drogą... to ile on ich ma? Aż 8?! Bo jeżeli jest symetrycznie zbudowany, a napewno jest, to ma ich aż tyle :P Warto pakować takie ilości dalmierzy do robota minisumo? I z tego co dostrzegam, to on CHYBA nie ma sonaru ultradźwiękowego, no chyba że jest jakoś nieźle zakitrany gdzieś z tyłu. Czy dobrym pomysłem jest opieranie się na samych odczytach z dalmierzy działających na podczerwień?

Te czujniki to nie żadne tcrt tylko dalmierze sharpa - GP2Y0D340K. Nie ma sonarów bo skoro ma dalmierze to po co jeszcze sonar? A czy warto - pomyśl sam (wygrał?).
  • #19 5474609
    kshaq
    Poziom 14  
    Jakieś 10 lat temu miałem okazję być na wymianie uczniów we Francji. Była to szkoła techniczna z kierunkiem elektronika i mieliśmy okazję zobaczyć na czym mogą się uczyć i z czego korzystać uczniowie. Pierwsza rzecz jaką nam pokazali to sterowane komputerowo obrabiarki. I to nie jedna na całą szkołę i jeszcze żeby czasem jakiś uczeń nie próbował coś na niej robić - bo wiadomo że popsuje, ale cała pracownia gdzie oni sie po prostu uczyli na tym pracować.
    A na deser było laboratorium montażu powierzchniowego. Stoły do montażu z manipulatorami pneumatycznymi, piec do wygrzewania. Dzisiaj to może już nie robi wrażenia, ale przypominam, to było 10 lat temu :)
    Mając dostęp do takiego sprzętu na pewno łatwiej jest zbudować robota na poziomie jaki możemy podziwiać kilka postów wyżej.
    Nie wiem jak teraz wyglądają nasze szkoły elektroniczne, ale ja w tamtej chętnie bym spędził trochę czasu. Teraz to bym wiedział jak wykorzystać tamten sprzęt :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie doboru komponentów do robota minisumo. Koła o średnicy 10,2 cm uznano za zbyt duże do oficjalnych zawodów, gdzie obowiązuje limit wymiarów 10x10 cm i wagi 0,5 kg, jednak do amatorskiej zabawy mogą być akceptowalne. Silnik DG2425-025 jest uważany za odpowiedni przez sprzedawców, choć brak jest dokładnych danych o momencie obrotowym; posiada on wbudowaną przekładnię, co ułatwia zastosowanie bez dodatkowych mechanizmów. Koła wykonane z nakrętek od słoików wymagają zastosowania tulei lub adapterów do montażu na osi silnika. Do uzyskania blachy o grubości 1 mm zalecane jest zakupienie jej w sklepie metalowym. W kwestii napędu rozważano użycie czterech silników, z dwoma aktywnymi podczas normalnej jazdy i wszystkimi podczas konfrontacji, co może zwiększyć moc, ale wymaga zaawansowanego sterowania. Przyczepność kół jest kluczowa w minisumo; polecano gumowe opony lub uszczelki do okien jako tani i skuteczny materiał na opony. Alternatywnie, serwomechanizmy oferują gotowe przekładnie i precyzyjną kontrolę, lecz są droższe (około 200 zł za sztukę), co może być nieopłacalne dla amatorskich konstrukcji. Tańsze serwa, np. TowerPro MG995, są popularne w robotach minisumo. Wskazano, że bezpośrednie połączenie silnika z kołem bez przekładni może skutkować nadmierną prędkością i utratą przyczepności. W dyskusji pojawiły się także przykłady zaawansowanych robotów minisumo z gąsienicami i czujnikami dalmierzy Sharp GP2Y0D340K, które dominują na arenach międzynarodowych, jednak takie konstrukcje wymagają specjalistycznego sprzętu i zespołowej pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA