logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór silnika do robota: krokowy czy zwykły z zabawek?

svmsung 12 Maj 2007 09:39 2141 10
REKLAMA
  • #1 3875794
    svmsung
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam zamiar zrobić robota i wiem że wykorzystuje sie tam silniki krokowe, ja takich silników nie mam i czy mógłby wykorzystać zwykłe silniczki ze zabawek ?
  • REKLAMA
  • #2 3876200
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Tak ale uzyskasz mniejszą dokładność no chyba że dodasz enkoder ale to i tak nie bedzie to
  • #3 3876212
    kwlgrupa
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    a jakiego robota planujesz zbudowac moze napierw? co ma robic , jaki duży ?
  • REKLAMA
  • #5 3876678
    svmsung
    Poziom 10  
    Tylko silniki krokowe są bardzo drogie może nie bardzo ale nie mam naradzie kasy. Robot jeszcze nie wiem jaki ma być ale taki żeby jeździł ni coś podnosił.A tak apropo to w jakich cenach są takie silniki krokowe ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 3876938
    ducker1
    Poziom 26  
    Ocena: 83
    Jesteś świadomy tego że silnik krokowy nie da sie sterować przy pomocy prostego taniego układu zdalnego sterowania z zabawki?? do silnika krokowego potrzebujesz specjalizowany sterownik albo licznik dziesiętny z miżliwościa zliczania w obie strony albo najlepiej mikrokontrolera
  • #9 3876948
    kwlgrupa
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    najpierw poczytaj na forum troche jak i co , nie zrobisz idelanie takiego robota jak ktos bo nikt dokałdnych wymiarów nie podajewiec zastanó sie jakiej siły potrzebujesz czym najlepiej to napędzac , ogólnie trzeba samemu wiele rozwiązań wymyślec , a najpierw powiedz ile możesz na to przeznaczyc
  • #10 3884131
    svmsung
    Poziom 10  
    dopiero zamierzam robić robota i robić plany
  • #11 4133050
    bb84
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Podepne się do tematu. Posiadam 2 rolki ze starej drukarki o średnicy ok 5 cm i 2 małe silniki krokowe unipolarne średnicy 2,5 cm. Zastanawiam się nad wykorzystaniem tego do jakiejś zabawki typu mini sumo (10x10 cm do 0,5 kg) lub robota "piłkarza". Silniki są na 12V. Pytanie: czy można je zastosować bez przekładni ? Czy drugi taki robot nie wypcha mi go z ringu jeśli te silniki "puszczą" ? Mogą wogóle puścić ? kółka wchodzą idealnie na ośke silnika na której siedzą kółka zębate.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wyboru silników do budowy robota, zwłaszcza porównanie silników krokowych z silnikami ze zabawek. Silniki krokowe zapewniają większą dokładność i siłę przy niskich obrotach, natomiast silniki z zabawek są słabsze i mniej precyzyjne, choć można je wykorzystać z dodatkowymi enkoderami i przekładniami. Silniki krokowe wymagają specjalistycznych sterowników lub mikrokontrolerów do prawidłowego sterowania, co zwiększa koszty i złożoność projektu. Zalecane jest pozyskanie silników krokowych z demontażu, np. ze starych drukarek, co jest tańszą alternatywą. W dyskusji pojawiła się także kwestia planowanego zastosowania robota (np. mini sumo lub robot piłkarz) oraz rozmiarów i siły napędu. Użytkownicy podkreślają konieczność samodzielnego zaprojektowania napędu i dobrania odpowiednich komponentów w zależności od wymagań i budżetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA