logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat podłączenia przewodów zapłonowych BMW E36 318i

Viking13 26 Sie 2008 22:32 3634 10
  • #1 5478124
    Viking13
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Pomóżcie proszę. Otóż mam niewłaściwie podpięte przewody wn w bmw e36 318 i. Poratujcie proszę schematem lub szczegółowym opisem na maila: 13wilk13(_at_)interia.pl
  • #2 5478135
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 5478167
    Viking13
    Poziom 11  
    elektrit napisał:
    na pokrywie zaworów pisze wyraźnie-Zundfolge 1342

dziękuję za ekspresową odpowiedź.

Domyślam się,. że na kopułce podpinam zgodnie z kierunkiem wskazówek zegarka, a pierwsza świeca to ta przy chłodnicy, ale która końcówka na kopułce ma nr 1 ?

przepraszam za lamerstwo,ale w życiu w bmw nie grzebałem....
  • #5 5478333
    Viking13
    Poziom 11  
    sigi napisał:
    Wykręć świece połóż na otworach papierki - tam gdzie wyskakuje papierek w górę tam z aparatu podłącz przewód - powodzenia...

Pozdrawiam.

Eeeech, przy braku info który wtyk na kopułce to nr 1 - będę musiał aż tak karkołomnie......:-( skomplikowane dla mie bardzo :-(
  • #7 5478379
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    No teraz to już nie powiesz że nie wiesz :)
    Schemat podłączenia przewodów zapłonowych BMW E36 318i
  • #9 5479039
    Viking13
    Poziom 11  
    Czy rysunek sugeruje, że przy zwrocie zewn przed zapłonem w 1 cylindrze palec będzie naprzeciw dolnego lewego wtyku w kopułce ?

Wiem, wiem, nudzę, ale wierzyć mi się nie chce, że to nie jest znormalizowane......:-(
  • #10 5479076
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 5479443
    Viking13
    Poziom 11  
    Bardzo, bardzo podoba mi się ta informacja :-) Czu rysa jest na zewnątrz czy wewnątrz kopułki ? Na samej kopułce, czy tej czarnej osłonie zewnętrznej ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu podłączenia przewodów wysokiego napięcia (WN) zapłonowych w BMW E36 318i. Kluczową informacją jest kolejność zapłonu cylindrów oznaczona na pokrywie zaworów jako "Zündfolge 1342". Wskazano, że numer 1 cylindra to świeca najbliżej chłodnicy. Aby ustalić, który przewód podłączyć do którego wtyku na kopułce rozdzielacza, zalecane jest wykręcenie świec i sprawdzenie momentu sprężania, co pozwala zidentyfikować pierwszy cylinder. Na rozdzielaczu znajduje się rysa, która wskazuje pozycję palca zapłonowego dla pierwszego cylindra. Schemat podłączenia przewodów na kopułce sugeruje kierunek zgodny z ruchem wskazówek zegara, jednak brak jest jednoznacznej standaryzacji, co wymaga weryfikacji praktycznej. W przypadku braku pewności pozostaje metoda prób i błędów, gdyż istnieją tylko cztery możliwe konfiguracje przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA