logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć zasilacze ATX i AT za pomocą przekaźnika 12/220?

Brodi 27 Lut 2004 16:51 1682 8
REKLAMA
  • #1 522027
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 185
    Witam

Tyle macie działów a żaden nie pasuje do mojego pytania :-)

Problem dotyczy zasilania w komputerze , ale pytanie jest związane z elektroniką .
    Są 2 komputerki : 1. z zasilaczem ATX i 2. z zasilaczem AT .
    Jak wyczarować aby po włączeniu ATX włączał się komp AT .
    Biorąc pod uwagę moją wiedzę na temat elektroniki (absolwent technikum :-)) to wymysliłem żeby do wtyczki 12 V (ewentualnie 5 V w kompie ATX) podłączyć przekażnik 12/220 który będzie włączał zasilacz AT . Przekażnik zadziała po pojawieniu się 12 V na wejściu ?
    Czy to wystarczy ?

Drugie pytanie : Czy w ten sam sposób mogę sterować włączaniem zwykłej lodówki ?
    Lodówka to dosyć duże obciążenie . Obawiam się że przekaxnik tego nie wytrzyma , a druga obawa to ewentualne spalenie zasilacza ATX .
  • REKLAMA
  • #2 522040
    SPiotr
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    W ten sposób można wysterować wszystko zależy to tylko od parametrów przekaźnika.Zasilacz ATX pracuje w innym obwodzie przekaźnika a np. lodówka w innym.Nie wiem skąd obawy o zasilacz ?
  • REKLAMA
  • #3 522045
    pgibson
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Jesteś na dobrej drodze, tak jak piszesz przekażnik pod napięcie zasilające krzywdy zasilaczowi nie zrobi, ale nie powiem żeby było to rozwiązanie profesjonalne za to skuteczne i najprostsze :D . Ja wyprowadzałem kiedyś 12 V z zasilacza z zasilania wentyla (pod warunkiem że nie ma regulacjii termicznej) na wtyk bananowy i tam podłączałem przekaznik. Nie zapomnij o diodzie przepięciowej przy przekażniku!!
  • #4 522352
    adi-niunio
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    przekaźnik zapewnia SEPARACJE GALWANICZNĄ, więc nie ma obawy o zasilacz, trzeba jedynie dać przekaźnik odpowiedniej mocy, jeżeli masz obawy to możesz zastosować klucz lektroniczny, ale też lepiej po przekaźniku żeby właśnie ta separacja była.

Katalogi są w necie dostępne.
  • REKLAMA
  • #5 522363
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Proponuję jeszcze dorzucić diodę splaryzowana zaporowo równolegle do przekaźnika
  • #6 523404
    pgibson
    Poziom 15  
    alek25 napisał:
    Proponuję jeszcze dorzucić diodę splaryzowana zaporowo równolegle do przekaźnika

o diodzie już pisałem w drugi poście
  • #7 523843
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 185
    Ok dzięki .
    Jaką konkretnie diodę ?
    Diodę zaporowo równolegle w obwodzie 12 V , widziałem to na kilku schematach .

Powoli studiuje to ogromne forum :-) Ale jeszcze mi to sporo czasu zajmie .
  • REKLAMA
  • #8 523859
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Żadna dioda nie jest potrzebna, nie będzie żadnych przepięć gdyż przekaźnik podłaczony będzie na stałe do zasilacza na którego wyjściu są przecież kondensatory elektrolityczne. Diody stosuje się do zabezpieczania tranzystorów przed przepięciami podczas wyłączania cewki, tu nie ma żadnego tranzystora więc dioda nie jest potrzebna.
  • #9 526413
    pgibson
    Poziom 15  
    Racja, ale ja wpinam w każdy układ odruchowo bez analizy toż to tylko 40gr.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania włączaniem zasilacza AT za pomocą zasilacza ATX poprzez zastosowanie przekaźnika 12 V/220 V. Propozycja polega na wykorzystaniu napięcia 12 V z zasilacza ATX do załączenia przekaźnika, który włączy zasilacz AT. Potwierdzono, że przekaźnik zapewnia separację galwaniczną, co eliminuje ryzyko uszkodzenia zasilacza ATX, pod warunkiem dobrania przekaźnika o odpowiednich parametrach mocy. Wskazano, że stosowanie diody zabezpieczającej (dioda zaporowo równoległa do cewki przekaźnika) jest powszechną praktyką chroniącą przed przepięciami indukcyjnymi, choć w tym konkretnym układzie, bez tranzystora, jej obecność nie jest konieczna. Poruszono również kwestię sterowania włączaniem lodówki, gdzie należy uwzględnić większe obciążenie i dobrać przekaźnik o odpowiedniej mocy, aby uniknąć uszkodzeń. Zalecane jest korzystanie z katalogów przekaźników dostępnych online w celu doboru właściwego elementu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA