logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

rozstrajaja sie kanaly, ale nie wszystki. pomocy!!!

owieczka1984 29 Lut 2004 18:54 1272 6
REKLAMA
  • #1 525144
    owieczka1984
    Poziom 10  
    witam. mam Tv ORION model: color 3781TX 15'' sprowadzony jest z niemczech i zostal przestrojony lecz nie wiem co w nim tam zostalo zmienione. Od jakiegos czasu nie da sie dostroic obrazu, gdyz po ich ustawieniu po chwili znikaja(2 sekundy obraz jest i znika) niektore kanaly za to odbiera bardzo dobrze i nie ulegaja one rozstrojeniu. Co moze byc tego przyczyna, za co mam sie zlapac?????? Pomozcie jak by ktos mial do niego schemat to bardzo byl bym wdzieczny. Za udzielenie pomocy z gory dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 525183
    hedora
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Sprawdź głowicę bo jak sądzę to tylko jakieś pasmo w niej jest uszkodzone skoro tylko niektóre kanały się odstrajają. Przelutuj no chyba że jest padnięta.
  • REKLAMA
  • #3 532747
    owieczka1984
    Poziom 10  
    zrobilem tak jak mi poradziles czyli przelutowalem elmenty w glowicy ale to nic nie pomoglo nawet troche pogorszylo sprawe poniewaz teraz na tych kanalach co byly nie ma dziweku a na tych co sie rozstrajaly(dalej sie rozstrajaly jest) czy to moze byc jednak walnieta glowica??? dzieki za pomoc
  • #4 533356
    ELEKTRON2
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    jeśli kanały odstrajają się na wszystkich pasmach to sprawdz napięcie warikapowe , czy jest stabilne na jednej z nóg w czasie strojenia (zależy na kyórym paśmie) dochodzi do ok28V , w czasie nastrojonego programu musi być niezmienne,druga przyczyna to mogą być rozstrojone filtry w pcz. dyskryminator 39mhz to sprawdzisz bez kosztów potem proponuję podstawić głowicę
  • REKLAMA
  • #5 533450
    tomsmiss
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Tych głowic się nie4 lutuje po prostu wymienia.
  • #6 533482
    tomserwis
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    czesc! czuje, ze masz problem z ARCZ. Nie wiem na czym chodzi p.cz. ale musisz znalesc filtr ARCZ i delikatnie obrocic w prawo ( doslownie cwierc obrotu ) , jezeli nie pomoze to od pozycji poczatkowej w lewo.Sprawdz po kazdym obrocie efekt.
  • REKLAMA
  • #7 536024
    owieczka1984
    Poziom 10  
    dzieki wam bardzo za pomoc !!!! wymienilem glowice i po sprawie z gory dziekuje

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora ORION model color 3781TX 15'', sprowadzonego z Niemiec i przestrojonego, w którym niektóre kanały ulegały rozstrojeniu – obraz pojawiał się na chwilę, a następnie znikał, podczas gdy inne kanały odbierane były stabilnie. Przyczyną mogło być uszkodzenie głowicy, zwłaszcza uszkodzone pasmo w jej obrębie. Próba przelutowania elementów głowicy nie przyniosła poprawy, a nawet pogorszyła sytuację (brak dźwięku na niektórych kanałach). Zalecano sprawdzenie stabilności napięcia warikapowego (około 28V) podczas strojenia oraz ewentualne rozstrojenie filtrów p.cz. (np. dyskryminatora 39 MHz). Wskazano, że głowice zwykle się wymienia, a nie lutuje. Dodatkowo zasugerowano delikatne obracanie filtru ARCZ w celu poprawy strojenia. Ostatecznie wymiana głowicy rozwiązała problem z rozstrojeniem kanałów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA