logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępniać mając tylko st. sieciówki i protokółTCP/IP

Gelip 29 Lut 2004 23:40 2648 20
REKLAMA
  • #1 525574
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    Witam.

Jestem w LAN-ie i mam pytanie jak w temacie:

Jak udostępniać (przesyłać) plik, katalog do określonej osoby mając w otoczeniu sieciowym tylko 2 składniki: sterownik karty sieciowej i protokół TCP/IP?

Chodzi mi o to aby nie było mnie widać w otoczeniu sieciowym u kogoś (z tym się już uporałem usuwając wszystko oprócz tych dwóch składników sieciowych).

Chciałby wymieniać się danymi tylko z konkretnymi osobami w LAN, najlepiej za pomocą jakiegoś programu.

R3x pokazuje mi ładnie pięknie wszystkich w sieci i co mają udostępnione ale nie mogę otworzyć udostępnionych katalogów (tu nie chodzi o hasło)

Wiadomo, mniejsze pliki możemy wymieniać e-mailem ale co np z plikami większymi niż 1MB (pojemność skrzynki)

Myślałem też o Kaaza lub Torrent i tworzeniu linków do pliku i podanie na GG ale tego nie sprawdzałem jeszcze i nie wiem czy będzie działać. Czy tym sposobem dane przesyłane byłyby bezpośrednio czy przez Supernode (w Kazie). Kiedyś próbowałem tego w kazie i działało bezpośrednio ale miałem otoczenie sieciowe działające.

W GG się nie da bo patrzyłem.

Może są jakieś programy typu R3x które pozwolą na takie coś.

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 525583
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Postaw poprostu FTPa. Jest wiele darmowych i bardzo prostych w obsłudze serwerów FTP . Wydaje mi się, że to będzie najlepsze rozwiązanie.
  • #3 525587
    gregoryi
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    odp. jest jedna ftp serwer udostępniasz katalog i dajesz znajomemu hasło. I po sprawie.
  • #4 525600
    Gelip
    Poziom 36  
    O tym zapomniałem faktycznie. Próbowałem kiedyś się w to bawić programem Serw-U ale coś mi nie wyszło. Jak coś to pomożecie w konfiguracji ok. :-)

Od razu pytanie:

Czy przesyłanie będzie odbywać się bezpośrednio i czy muszę otwierać port 21 czy jakiś tam aby to działało?

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 525603
    Leap
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    klikasz na otoczenie sieciowe prawym klawiszem , wlasciwosci zaznaczasz udostepnianie, potem udostepniasz np dysk c:

Aby dostac sie poprzez tcp/ip wystarczy wpisac w przegladarke ie np.:

\\192.143.12.14

jest to adres kompa z ktorego cos chcesz siorbac ;)
    sprawdzone to dziala ( tylko niezapomnij udostepnic danych )
  • #6 525605
    GD
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    no cóż zawsze może użyć zwykłego udospniania, ale ustawiasz hasło :D, a prze GG też można - robiłem to, ale nie polecam bo transfer jest zbyt mały.
    I popieram też rozwiązanie z FTP :D
    Pozdrawiam
  • #7 525794
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Leap, GD. Pomyslcie zanim napiszecie, a jeszcze lepiej przeczytajcie pytanie. Przecziez pisze wyraznie, ze dysponuje tylko protokolem TCP/IP wiec nie moze/nie chce korzystac z otoczenia sieciowego.
    W takim przypadki nawet wywolanie kompa po IP nic nie da (sprawdzone, wierzcie mi).

Rozwiazaniem jest albo tak jak napisali koledzy wyzej uruchomienie serwera FTP np. programem Cerberus FTP serwer (w firewallu musi byc otwarty port 21)
    Albo rozwiazaniem jest postawienie malego serwerka WWW na haslo dla okreslonych uzytkownikow, w tym przypadku polecam program WWW fileshare Pro 2.48
  • REKLAMA
  • #8 525821
    GD
    Poziom 22  
    Zadam proste pytanie: Po co robić sobie robotę?? W otoczeniu sieciowym, też można ustawić hasło :D - efekt ten sam i pracy mniej....
    sam wiesz, że nie każdy poradzi sobie z serwerem WWW, uważam, że Otoczenie sieciowe jest najprostrzym rozwiązaniem :D...
    ps. czytałem temat, i przyznam, że dziwnie chcecie rozwiązać ten problem
    Pozdrawiam
  • #9 525853
    Leap
    Poziom 17  
    cortez_ napisał:
    Przecziez pisze wyraznie, ze dysponuje tylko protokolem TCP/IP wiec nie moze/nie chce korzystac z otoczenia sieciowego.
    W takim przypadki nawet wywolanie kompa po IP nic nie da (sprawdzone, wierzcie mi).

Wlasnie sprawdzilem, tylko urzadzenie sieciowe i protokul tcp/ip, jeden system xp, drugi 98. wywolanie poprzez tcp\ip w przegladarce.
    \\194.154.23.24

otwiera jego zasoby

\\194.154.23.25

tez otwiera drugiego zasoby

Oczywiscie zabezpieczone haslem.

Jezeli kolega niechce miec dostepu do innych kompow, to moze ustawic odpowiednia maske i podsiec ktora bedzie uwzgledniala jego komputer , kolegi i brame do internetu. Wtedy tylko oni nikt poza nimi niebedzie mial dostepu do ich zasobow.

PS. porty ktore sa wykorzystywane przy protokole tcp/ip
    netbios-ns 137/tcp # NETBIOS Name Service
    netbios-ns 137/udp
    netbios-dgm 138/tcp # NETBIOS Datagram Service
    netbios-dgm 138/udp
    netbios-ssn 139/tcp # NETBIOS session service
    netbios-ssn 139/udp
  • #10 526026
    Gelip
    Poziom 36  
    Do Leap: To bardzo dziwne o czym piszesz. Może na XP tak się da ale na pewno nie na Win98SE. Wytłumacz mi jakim sposobem ktoś może przeglądaćzasoby mojego komputera w którym nie mam otoczenia sieciowego. Nie mam żadnych zasobów zabezpieczonych hasłem.

Do GD: Nie ważne jest czy to będzie trudne czy łatwe rozwiązanie. Po prostu nie zamierzam korzystać z Otoczenia sieciowego.

Do cortez_: Na pewno wezmę pod uwagę również serwer www :-) ale najpierw spróbuję z FTP Serv-U 4.0.0.4 PL
  • REKLAMA
  • #12 526075
    Leap
    Poziom 17  
    Gelip napisał:
    Do Leap: To bardzo dziwne o czym piszesz. Może na XP tak się da ale na pewno nie na Win98SE. Wytłumacz mi jakim sposobem ktoś może przeglądaćzasoby mojego komputera w którym nie mam otoczenia sieciowego. Nie mam żadnych zasobów zabezpieczonych hasłem.

Wpisz polecenie :

netstat -an

jezeli po wpisaniu tego polecenia znalazles porty z ponizszej listy to odpowiedziales sobie na pytanie "jakim sposobem ?"

137
    138
    139
  • #13 526091
    Gelip
    Poziom 36  
    Nie znalazłem żadnego z tych portów.

Uruchomiłem Serv-U, stworzyłem domenę z IP wewnętrznym, ustawiłem użytkownika z hasłem i katalogiem w którym jest jeden plik. No i teraz trzeba sprawdzić czy działa a więc za pomocą Getrighta udało mi się zalogować na serwer ale wyświetla mi się komunikat No such file or directory o co tu chodzi. Czy to dlatego że loguję się z tego samego IP co stoi serwer?

Sprawdziłem to w przeglądarce www i wszysko działa ok, ale czemu w Getright nie działa?
  • #14 526351
    GD
    Poziom 22  
    dobra jak chcesz :D, jeżeli boisz się "dziur" w tym otoczeniu, to złudne są poglądy, że FTP to 100 % bezpieczeństwo :D, pamiętaj - wyłącz konto anonimowego dostępu :D, bo jeżeli je zostawisz - nie ma sensu ten FTP na takich założeniach
    Pozdrawiam
  • #15 526422
    cortez_
    Poziom 26  
    najlepiej sprawdz, czy mozesz sie polaczyc z innego komputera, zaloguj sie jakims klientem ftp. Poza tym sprawdz jeszcze jakie ten plik ma prawa dostepu.
  • #16 526529
    Gelip
    Poziom 36  
    Dobra. W sieci LAN działa, sprawdził mi kumpel z sieci :-), zaznaczona jest opcja Bez uprawnień czyli tylko do odczytu, konto anonimowego dostępu wyłączone. Już wszystko ok, tylko chciałbym też udostępnić konkretnej osobie w internecie plik w katalogu i mam pytanie:

Czy IP zostaje wewnętrzny a na routerze zrobić przekierowanie i czy ta osoba wchodząc na mój FTP musi podać wtedy IP zewnętrzny czy tak?
  • #17 526865
    cortez_
    Poziom 26  
    OOO to tu ci sie zaczna schody, ja probowalem postawic FTP na przekierowanych portach i mialem niezle jaja, wiec to moze byc trudne. Poszukaj tego posta jest z przed dwoch trzech tygodni.

FTP operuje na dwoch polaczeniach, kazde na osobnych portach jedno dla danych drugie dla negocjacji protokolu wiec stad te cyrki.

Ja sie uporalem stawiajac serwer www na tym co pisalem, chodzi na przekierowanym porcie.

Wtedy wywolujez z internetu adres tego zewnetrznego IP:numer portu i gra.

No a jesli chodzi o FTP to tez tak samo, nie zmieniasz IP, tylko ze jak juz wspomnialem zycze powodzenia ;)
  • #18 528516
    Gelip
    Poziom 36  
    Jeszcze raz do Leap:

Wpisałem w przeglądarce //IP z lan tak jak mówisz ale mi wyświetla się strona wyszukiwania msm np. http://search.msn.com/results.aspx?srch=105&FORM=AS5&q=%2f%2f192.168.0.5

Jest coś takiego w programie Angry IP Scanner do wyboru jak otworzyć komputer np. Open computer: In explorer albo Web browser (HTTP). Jeśli wezmę In explorer to otwiera komputer tak samo jakbym kliknął w otoczeniu sieciowym. Podwójny ukośnik (//) oznacza ścieżkę do komputera sieciowego a więc to co piszesz to nic innego co napisałem czyli to samo jakbyś otworzył komputer w otoczeniu sieciowym.
  • #19 529022
    cortez_
    Poziom 26  
    Gwoli scislosci do powyzszego postu powinienes wpisac \\IP a nie //IP ta pierwsza notacja oznacza otoczenie sieciowe w przeciwnym wypadku przerzuci cie do http i wyswietli wspomniana strone nawet jak dany komputer udostepnia jakies zasoby
  • #20 529417
    Gelip
    Poziom 36  
    Faktycznie pomyliłem ukośniki zwracam honor. Po prostu z początku pomyślałem że jeszcze nie wiem wszystkiego o przeglądaniu zasobów komputera, myślałem że to jakiś nietypowy sposób dojścia do zasobów innego kompa a to po prostu nic innego jak ścieżka dojścia którą można wpisać praktycznie wszędzie np.

1. W oknie Uruchom w Menu Start
    2. W oknie Znajdź komputer
    3. W Eksploratorze Windows
    4. W każdym oknie dialogowym Otwórz lub Zapisz Plik w jakimkolwiek programie
  • #21 529537
    GD
    Poziom 22  
    poprostu nie zmieniaj portów :D, choć może to przy tym chodzić
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy udostępniania plików i katalogów w sieci LAN przy użyciu wyłącznie sterownika karty sieciowej i protokołu TCP/IP, bez korzystania z funkcji Otoczenia sieciowego. Proponowanym rozwiązaniem jest uruchomienie serwera FTP, co umożliwia bezpośrednią wymianę danych z wybranymi osobami poprzez zabezpieczenie hasłem i wyłączenie konta anonimowego. Wskazano na konieczność otwarcia portu 21 w firewallu oraz na problemy z przekierowaniem portów FTP w sieci z NAT, ze względu na charakter protokołu operującego na dwóch połączeniach (dane i kontrola). Alternatywnie zasugerowano postawienie prostego serwera WWW z autoryzacją, co ułatwia dostęp z internetu przez przekierowanie portu i podanie zewnętrznego adresu IP wraz z numerem portu. Omówiono także poprawne użycie notacji ścieżek sieciowych (\IP zamiast //IP) do dostępu do zasobów w sieci lokalnej. Wskazano na standardowe porty TCP/UDP wykorzystywane przez NetBIOS (137, 138, 139) oraz na konieczność odpowiedniego ustawienia uprawnień do plików i katalogów. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące ograniczeń transferu przez komunikatory (np. GG) oraz rozważania nad użyciem programów P2P (Kaaza, Torrent) do wymiany plików.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA