logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GIGABYTE GA-7VT600 - brak sygnału na monitorze, sprawdzono zasilacz i kartę graficzną

pan_rob 10 Wrz 2008 16:30 2267 6
REKLAMA
  • #1 5522473
    pan_rob
    Poziom 10  
    Witam. Mam problem, który objawia się brakiem jakiejkolwiek reakcji ze strony monitora przy włączaniu komputera - świeci się kontrolka na pomarańczowo. Podczas rozruchu wydaje się, że wszystko działa wporządku oprócz monitora. Komputer składa się z:

- płyta główna: Gigabyte GA-7VT600
    - procesor AMD Athlon
    - karta graficzna: GeForce MX 400 (w 100% sprawna)
    - dysk twardy SATA ... sprawny i nie mający wpływu na usterke..
    - pamięć RAM - 2*256mb GoodRAM DDR PC3200
    - ...

W uszkodzonym komputerze wymieniałem zasilacz na własny - nic się kompletnie nie zmieniło. Karta graficzna również była wymieniana - brak jakichkolwiek zmian. Pamięc również wymieniałem.. Na procesor nałożyłem nową pastę.. procesor był również zamieniany z moim Duronem - brak zmian niestety. Wyciągnąłem na około 10 minut baterię Bios'a - nic. Przy odłączonym dysku twardym to samo. Wszelkie kable mam podłączone na 100% dobrze. Wywnioskować można, że coś jest nie tak z płytą główną. Kondensatory wyglądają dobrze - jedynie dwa kondensatory EC25 i EC37 wyglądają na "lekko wypchane" ale nie sądze, żeby to mogło spowodować brak reakcji monitora. Monitor jest także sprawny.

Proszę o wszelkie sugestie co moze być powodem danej usterki. Z góry dziękuje!
  • REKLAMA
  • #2 5522498
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Uruchom samą płytę z procesorem i głośniczkiem, bez pamięci i kart.
  • REKLAMA
  • #3 5522645
    pan_rob
    Poziom 10  
    Witaj tronic1.

Przy komputerze załączonym bez wymienionych przez Ciebie elementów komputer pracuje normalnie, a głośnik nie wydaje jakichś poważniejszych sygnałów. Jak dołączyłem tylko kartę graficzną dla obsługi monitora sytuacja się powtórzyła jak poprzednio.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 5522745
    tronic1
    Spec od komputerów
    Chyba się nie zrozumieliśmy. Uruchamiasz płytę + procesor + głośniczek. I wtedy komputer nie pracuje normalnie, bios powinien sygnałami dźwiękowymi informować o błędzie pamięci. Jeżeli są sygnały dokładasz 1 kość RAM i wtedy powinien komunikować problem z grafiką i.t.d.
  • REKLAMA
  • #5 5523422
    pan_rob
    Poziom 10  
    Witaj. Dobrze się zrozumieliśmy. Tylko ja dodatkowo dałem informację na temat tego co się dzieje jak do tego dodamy kartę graficzną .. choć to lekka głupota zapewne.. I tak jak pisałem przy użyciu płyty głównej, głośniczka i procesora komputer nie wydaje żadnych dźwięków i pewnie jest problem z BIOS'em.. Czy może sugerujesz coś innego..
  • Pomocny post
    #6 5523929
    tronic1
    Spec od komputerów
    Procesor już zmieniałeś więc problem z płytą główną raczej. Kość biosa rzadko się uszkadza. Jeżeli dysponujesz programatorem to możesz sprawdzić, wgrać nowego biosa. Po wymianie procesora zerowałeś pamięć Cmos zworką ClearCmos ? Ewentualnie możesz wymienić spuchnięte kondensatory, koszt niewielki lub przynajmniej zmierzyć ich pojemność. Nie zaszkodzi też zmierzyć napięcia z zasilacza na uruchomionej płycie.
  • #7 5527952
    pan_rob
    Poziom 10  
    Witam. Okazało się, że przeoczyłem mocno wypalony element na płycie głównej obok BC432. Płytę raczej trudno będzie naprawić i temat można uznać za zamknięty.
    tronic1 - wielkie dzięki za pomoc i sugestie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku sygnału na monitorze przy uruchamianiu komputera z płytą główną Gigabyte GA-7VT600, procesorem AMD Athlon, kartą graficzną GeForce MX 400 oraz pamięcią RAM GoodRAM DDR PC3200. Pomimo wymiany zasilacza, karty graficznej, pamięci RAM i procesora oraz resetu BIOS-u przez wyjęcie baterii, problem pozostał. Testy uruchomienia płyty głównej z procesorem i głośniczkiem bez pamięci i karty graficznej nie generowały sygnałów dźwiękowych BIOS-u, co wskazywało na uszkodzenie płyty głównej lub BIOS-u. Sugerowano sprawdzenie i ewentualną wymianę BIOS-u, pomiar kondensatorów oraz napięć zasilacza. Ostatecznie stwierdzono mocno wypalony element obok BC432 na płycie głównej, co uniemożliwia naprawę i zamyka temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA