logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer Gigabyte GA-7VT600 1394 nie uruchamia się, świeci dioda dysku

Slawo_80 24 Sty 2007 11:17 956 4
REKLAMA
  • #1 3481215
    Slawo_80
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam ;)
    Problem jest następujący:
    Komputer działał normalnie ( leciał sobie filmik ) nagle się wyłączył i już nie można go włączyć :( Monitor pozostaje w trybie standby. Zupełnie nić się nie pojawia na nim. Wymieniłem zasilacz i po naciśnięciu przycisku power zasilacz się uruchamia, wiatrak od procesora się kręci i ciągle swieci się dioda od dysku ;( Rozebrałem na części pierwsze, przeczyściłem, poskładałem i nic :( wyjąłem bateryjkę od biosu, zresetowałem bios i nić. Kondensatory wyglądają na dobre - nie ma śladu napuchnięcia. Nie czuć żadnej spalenizny z płyty. Moja płyta to gigabyte ga-7vt600 1394, procek athlon xp 2500+, grafa GeForce FX 5200, pamięć 512 geil. Co mogło się stać? czy jest jakaś szansa na naprawienie tego? Podpiąłem płytę pez dydków, DVD i fdd i też wciąż świeci się kontrolka od dysku a na monitorze pustka :( podłączyłem tylko płytę bez żadnych podzespołów i też cały czas świeci kontrolka dysku :( podzespołów nie testowałem jeszcze w innym kompie. Co i jak jeszcze mogę sprawdzić?

Pozdrawiam:
    Sławek.
  • REKLAMA
  • #2 3481323
    siwy18
    Poziom 11  
    Witam ! mógł spalić się zasilacz a zarazem pociągnać za sobą podzespoły// pozostaje ci tylko na inny komputerze sprawdzac elementy ;)
  • REKLAMA
  • #3 3481476
    Slawo_80
    Poziom 11  
    Wiem tylko narazie nie miałem możliwości powkładania tych podzespołów do innego kompa :( Zastanawiałem się tylko czy ktoś spotkał się może z takim przypadkiem. Może jest jakiś knyf na to, myślałem o aktualizacji biosu ale zastanawiam się czy to coś da skoro monitor nie reaguje :(

Sławek.
  • REKLAMA
  • #4 3481519
    carl02
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Typowy objaw uszkodzonego/spalonego lub braku procesora... Wiem, bo już to przeżyłem z Duronem 800MHz kiedyś :)
  • #5 3481634
    Slawo_80
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź ;)
    Czyli dobry moment na upgrade procka ;) płyta obsługuje chyba do 3000 więc chyba tak będzie trzeba zrobić ;)
    Czyli normalne jest, że bez procka świeci cały czas kontrolka dysku?
    Czy wkładając uszkodzonego procka do innej płyty mogę coć rozwalić ?
    Chyba tak prawda?

Pozdrawiam
    Sławek.
REKLAMA